Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Alexandru Someșan

Dr. Alexandru Someșan este medic primar cardiolog și șeful secției de Cardiologie din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara. Este hunedorean și a fost plecat din oraș cât a studiat medicina, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, iar apoi a profesat câțiva ani în Simeria și Arad.

Din 2010 lucrează la spitalul în care, de altfel, s-a și născut: cel din Hunedoara. Este căsătorit, iar soția sa este asistentă medicală. Dr. Someșan spune că a ales medicina pentru că făcuse liceul sanitar (care ulterior s-a desființat la Hunedoara) și aceasta era calea naturală de urmat. A știut că va alege cardiologia încă din anul II.

Despre spitalul pe care îl știe dintotdeauna spune că este unul dintre cele mai bine organizate spitale din țară, din toate punctele de vedere: al circuitelor clădirii, al mobilierului, al dotării inclusiv cu aparatură. Ce este problematic la secția de Cardiologie e lipsa spațiului, după cum spune șeful secției:

„A fost o perioadă critică în care eram doar doi cardiologi în toată secția. Din fericire, acum suntem șase, cu încă o colegă aflată în concediul de maternitate, deci anul viitor vom fi șapte medici cardiologi. Intervine, însă, o problemă: ar fi nevoie de mai mult spațiu pentru toate paturile, pentru că mai mulți medici înseamnă mai multe saloane, mai multe paturi și mai mulți pacienți tratați simultan”, spune dr. Alexandru Someșan.

Într-o zi în care consultă și în policlinică, doctorul Alexandru Someșan vede, în medie, aproximativ 20-25 de pacienți: 8-10 internați, 4-5 cu internare de zi și alți 8-10 în policlinică.

„Mi-aș dori să facem la Hunedoara un compartiment de cardiologie intervențională, dar sunt multe probleme, nu doar de natură financiară – ar fi necesar un spațiu care să fie oarecum în legătură cu secția de Cardiologie, trebuie să fie un circuit funcțional foarte bun între secție și un astfel de compartiment. Apoi ne-ar trebui aparatura – angiograful – și cel puțin doi medici specializați pentru aceste proceduri. Este un deziderat, însă deocamdată e doar la nivel de discuții. Cele mai apropiate centre de cardiologie intervențională sunt la Timișoara, Cluj Napoca și Sibiu, clinici la care trimitem pacienții care necesită angiocoronarografii, implant de stenturi, cardiostimulare permanentă sau intervenții chirurgicale cardiovasculare”, mai spune dr. Someșan.