Împreună împotriva depresiei!
Ziua Europeană Anti-Depresie este marcată în fiecare an, la data de 1 octombrie, fiind o iniţiativă a Asociaţiei Europene pentru Combaterea Depresiei (European Depression Association – EDA).
Din antichitate și până astăzi, sentimentul de tristețe a fost strâns legat de melancolie, simțire acută a durerii sufletești profunde. Tristețea este trăită de toate ființele umane, fiind o experiență care aparține însăși condiției umane. Având în vedere faptul că depresia reprezintă o problemă de sănătate publică prevalentă în multe din statele membre ale UE, afectând peste 50 de milioane de europeni, iar în România, peste 5% din populaţie suferă de depresie, conform OMS, obiectivele campaniei sunt:
- Informarea populaţiei generale cu privire la semnele şi simptomele depresiei, a cauzelor şi consecinţelor acesteia şi a mijloacelor de prevenire şi tratament;
- Informarea gravidelor şi lăuzelor cu privire la semnele şi simptomele depresiei post-partum;
- Conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului pe care îl are depresia asupra vieţii oamenilor;
- Importanţa aplicării screening-ului depresiei în cabinetele medicilor de familie.
Depresia este o boală care se tratează, de aceea este esenţial ca întreaga populaţie să conştientizeze importanța recunoașterii timpurii a semnelor și simptomelor depresiei, știut fiind faptul că o mulțime de cazuri rămân nediagnosticate, fie ca urmare a nerecunoașterii simptomatologiei depresiei, fie din cauza stigmatului pe care îl poartă orice tulburare psihică.
Tema campaniei din anul acesta a Zilei Europene Anti-Depresie este: „Conştientizarea şi managementul depresiei”. Campania din acest an dedicată Zilei Europene Anti-Depresie are ca scop informarea și conștientizarea:
- medicilor de familie privind problematica depresiei şi metodele de management ale depresiei;
- populaţiei generale şi, în special a gravidelor şi lăuzelor asupra recunoaşterii semnelor şi simptomelor specifice depresiei postnatale şi a posibilităţilor de tratament.
La nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (4,4% din populaţia globului). La nivel mondial, aproape 800.000 de persoane se sinucid anual, suicidul fiind a doua cauză de deces în rândul persoanelor din grupa de vârstă 15-29 de ani. Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive. În România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931.842 de cazuri), 163.836 ani de viață trăiți cu dizabilitate – YLD – 7,9% din totatul anilor de viață trăiți cu dizabilități la nivelul populației.
În prezent DEPRESIA poate fi prevenită şi tratată.O mai bună înţelegere a depresiei, ca boală în sine, a faptului că poate fi prevenită şi tratată, va ajuta la reducerea stigmatului asociat cu această condiţie şi va determina mai multe persoane să caute ajutor de specialitate.