Medic primar oftalmolog, doamna dr. Carmen Barbu are hunedoreancă și lucrează în Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara de 16 ani. Este căsătorită și are o fată de 29 de ani. Se corectează după ce i-a scăpat expresia „fetiță”, dar recunoaște că tot fetița ei va rămâne, indiferent de vârstă. Din păcate, deși și-ar fi dorit acest lucru pentru ea, fiica doamnei doctor nu a urmat o carieră în domeniul medical. „În final, fost alegerea ei”, spune dr. Carmen Barbu.
A ales medicina pentru că spune că dintotdeauna a știut că asta vrea să facă: să ajute oamenii. Nu a știut de la bun început că va fi oftalmolog, dar nu regretă drumul pe care l-a urmat. Într-o zi obișnuită, cu consultații la cabinet și în policlinică, dr. Barbu vede cam 40 de pacienți. Secția de Oftalmologie are adresabilitate mare, pentru că vin pacienți din tot județul, nu doar din municipiul Hunedoara.
Vorbind despre operațiile de reducere a dioptriilor cu laser, dr. Carmen Barbu ne spune că nu este o fană a acestor intervenții: „Dacă nu e neapărată nevoie să lucrezi pe ceva, mai bine n-o faci. Sunt de părere că aceste operații nu au trecut încă testul timpului. Aceste operații în general le fac tinerii miopi, pentru că pacienții operați nu au ajuns la 70-80 de ani când poate fac cataractă, glaucom sau alte probleme oftalmologice, să se vadă cum vor reacționa ochii operați. Pacienților cu dioptrii le-aș recomanda mai degrabă lentilele de contact – e ceva reversibil, le pui și le dai jos”.
„Un lucru foarte bun este că facem operațiile de cataractă, care în serviciul de stat, la noi în județ, sunt cu cazuistica cea mai bogată și eu chiar cred că specialitatea oftalmologie are un impact pozitiv asupra pacienților, în sensul că le îmbunătățim calitatea vieții. Foarte mulți pleacă fericiți, avem un feedback pozitiv. Am avut pacienți care au venit la mine nevăzători și au plecat vindecați. Mulți dintre ei vin depresivi, iar după operație sunt alți oameni. Le schimbi viața și este un sentiment grozav”, mai spune doamna dr. Carmen Barbu.