Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Magdalena Frankfurt

Am avut plăcerea de a purta un dialog foarte așezat cu doamna doctor Magdalena Frankfurt, medicul șef al Secției de Pneumologie din cadrul Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara. 

Medic primar pneumoftiziolog, cu competențe în somnologie, Magdalena Frankfurt a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Și-a finalizat studiile urmând specializarea la București cu somități ale lumii medicale universitare precum: Constantin Anastasatu un fost mare medic ftiziolog român, membru titular al Academiei Române, prof. Bercea Ovidiu, prof. Corlan Emil etc.

„Din anul 1990 am dat examen pentru postul de pneumofiziolog de la Spitalul Hunedoara astfel încât să le fiu mai aproape părinților, aceștia având probleme de sănătate la vremea aceea”.

Trebuie menționat că dr. Frankfurt provine dintr-o familie în care tatăl a activat ca economist, iar mama s-a dedicat creșterii celor trei copii ai familiei, frații doamnei doctor fiind ambii ingineri, unul metalurg, iar celălalt chimist. Dr. Frankfurt este necăsătorită, nu are copii și ne-a mărturisit candid: „Asta m-a ajutat să mă dedic întru totul spitalului și meseriei alese”.

Partenera noastră de dialog a vorbit cu foarte mult entuziasm, pe tot parcursul interviului, despre meseria sa și despre secția pe care o conduce.

Datorită implicării profesorilor de la București, a fost introdus Compartimentul de Pneumologie pentru pacienții cu alte afecțiuni pulmonare decât tuberculoza. Secția dispune de 25 de paturi: 15 pentru compartimentul TBC și 10 pentru compartimentul de pneumologie. Am aflat că sunt puține cazuri care ajung în clinici. „Colaborăm foarte bine cu Clinica de Pneumologie «Victor Babeș» Timișoara, Spitalul de Pneumoftiziologie «Leon Daniello» Cluj-Napoca, Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» București, în cadrul acestora ajungând pacienții cu afecțiuni grave. Spitalul nostru mai colaborează cu Spitalul Județean de Urgență Deva, în special în ceea ce privește partea de chirugie toracică, de asemenea, cu Sanatoriile TBC de la Brad și Geoagiu”.

„Ne dorim să înființăm un Compartiment de Somnologie pentru diagnosticarea sindromului de apnee în somn și a celorlalte tulburări respiratorii din timpul somnului precum și tratarea acestora. Avem susținerea conducerii și sperăm la înființarea acestui compartiment în viitorul cât mai apropiat”, spune doamna doctor. Ca o particularitate, somnologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul tulburărilor de somn: apnee în somn, tulburări respiratorii în timpul somnului etc.

Cu un zâmbet care a ascuns în el o undă de regret, doamna doctor ni s-a destăinuit: „Eu și colega mea, dr. Oproiescu, suntem pe ultima sută de metri sau în prelungiri. Îmi doresc să-mi continui activitatea medicală și după pensie; nu îmi place statutul de pensionar”.

Am mai aflat detalii despe colectivul secției care, potrivit spuselor doamnei doctor, este unul foarte închegat: „Colaborăm foarte bine, ne ajutăm reciproc. De curând avem un coleg tânăr și mai urmează încă unul. Ne bucurăm că vin tineri, aceștia aduc un suflu de entuziasm și vin cu dorință de muncă”.

Cu o particularitate a județului nostru este numarul mare de pacienți cu afecțiuni pulmonare cronice datorită minelor de exploatare din județ, cât și a fostului Combinat Siderurgic.

Dr. Frankfurt ne-a atras atenția asupra faptului că, în mod îngijorător, în ultima vreme a crescut numărul cazurilor de cancere pulmonare și aceasta nu numai la persoanele care sunt fumătoare ci, foarte multe cazuri la persoanele tinere, fie că vorbim despre fumători sau nefumători.