Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Olimpia Adriana Berghian

Pe doamna doctor Berghian o recomandă, întâi de toate, pregătirea profesională. Astfel, dr. Berghian are dublă specializare, este medic primar de Medicină Generală și medic primar de Medicina Muncii. De asmenea este Doctor în medicină, având totodată competențe în ecografie generală și fiind abilitată în supragheverea expusului profesional la radiații ionizante.

Absolventă a Facultații de Medicină Generală „Victor Babeș” din Timișoara, promoția 1980, doamna doctor face parte din veche gardă a spitalului hunedorean „Dr. Alexandru Simionescu”.

Anul 1980 este primul an în care am pășit ca medic în acest spital. După trei ani de stagiatură efectuată pe secțiile spitalului am fost repartizată ca medic de medicină generală la Policlinica «Al. Sahia» care aparținea, la vremea aceea, de spital și deservea mai multe întreprinderi mari din oraș.

Dr. Olimpia Adriana Berghian

Perioada în care a activat în cadrul policlinicii s-a dovedit una foarte benefică din punct de vedere al extinderii experienței profesionale:

A fost perioada în care mi-am aprofundat cunoștințele legate de starea de sănătate a angajaților și riscurile de la locul de muncă. Așa s-a născut ideea de a mă specializa în medicina muncii. Medicina muncii înseamnă evaluarea stării de sănătate a angajaților în legătură cu munca.

Dr. Olimpia Adriana Berghian

Am mai aflat că a ocupat postul de medic în medicina muncii în urma unui concurs, după încheierea rezidențiatului în centrul universitar Cluj Napoca, în anul 2009. Dr. Berghian este hunedoreancă, s-a căsătorit încă din timpul studenției, soțul fiind de profesie economist, iar astăzi, „tânăr pensionar”. Are o fiică, la rându-i medic primar, cu specializare în psihiatrie pediatrică, iar ginerele este medic veterinar, ambii fiind cadre didactice universitare.

Sunt mândră că lucrez încă de la absolvire în acest spital frumos, bine organizat, cu circuite foarte bune, care acoperă aproape toată patologia posibilă a pacienților. Colaborarea cu colegii de alte specialități este foarte bună, aceștia ajutându-mă la confirmarea sau infirmarea unui diagnostic suspicionat de mine.

Medicina muncii mi-a adus, nu de puține ori, satisfacții mari. Am depistat cu stetoscopul și tensiometrul, în stadiu incipient, tumori maligne, cu evoluția favorabilă a pacientilor respectivi.

Dr. Olimpia Adriana Berghian

Doamna doctor a avut parte de reușite și satisfacții și în cadrul mediului academic pentru că a predat timp de 26 de ani la Școala Postliceală Sanitară din Hunedoara și la Colegiul Medical Universitar „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, filiala Hunedoara.

Dacă începutul dialogului nostru cu dr. Berghian a început cu aplomb, finalul acestuia ne-a purtat într-un con de tristețe când dumneaei ne-a mărturisit că „regretabil este faptul că pentru mine, ca și pentru alți colegi, tot mai puțini la număr, va veni în curând și clipa în care va trebui să depunem armele”.