știri

Informare 18 mai 2020

INFO UTIL: De vineri, 15 mai 2020, s-a instituit STAREA DE ALERTĂ la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile. Ce înseamnă asta pentru noi?

😷 În primul rând, este obligatoriu să ne acoperim gura și nasul cu mască în toate magazinele, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise (în locurile publice).

👪 Este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localității, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de trei persoane care nu aparțin aceleiași familii.
⚠️ În afara localității, deplasarea se poate face doar în anumite cazuri. Pentru fiecare dintre acestea, trebuie să avem asupra noastră o declarație pe proprie răspundere completată. Declarația este atașată acestei postări și se poate descărca de la adresa: https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/05/Declaratie-pe-propria-raspundere-Stare-de-alerta-2.pdf
👥 Locuitorii satelor aparținătoare municipiului Hunedoara nu trebuie să completeze declarația pe propria răspundere dacă se deplasează în interiorul localității (de exemplu: Peștișu Mare/Boș/Groș – Hunedoara).
🏫 Școlile rămân închise până la finalul anului școlar/universitar. După data de 2 iunie se pot desfășura activități de pregătire (pentru 2 săptămâni) pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a și a XIII-a și pentru organizarea examenelor naționale în condițiile respectării măsurilor de prevenire.
👮 POLIȚIA LOCALĂ rămâne sub coordonarea Inspectoratului de Poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
🏞️️ Este permis accesul în parcuri, cu excepția locurilor de joacă pentru copii.

ÎN MAGAZINE, INSTITUȚII, ALTE SPAȚII PUBLICE:

🧍—2m—🧍 În instituțiile publice și la firmele care au activități cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, accesul trebuie organizat astfel încât fiecare persoană să aibă o suprafață minimă de 4 metri pătrați și distanța minimă de 2 metri între oricare două persoane.
🌡️ Persoanele care au temperatura corporală mai mare de 37,3° Celsius nu pot intra în aceste spații. Temperatura se măsoară la intrarea în incintă. Se asigură dezinfectarea suprafețelor și evitarea aglomerării de persoane, în special în zona caselor de marcat și a ghișeelor.

ÎN SPAȚIILE DESCHISE:

🚫 Sunt interzise mitingurile, demonstrațiile, concertele sau orice alte întruniri în spații deschise.

❗EXCEPȚIE fac activitățile religioase cu participarea credincioșilor, doar în exteriorul bisericilor.

ÎN SPAȚIILE ÎNCHISE:

🚫 Sunt interzise activitățile culturale, științifice, artistice, sportive, de fitness, de divertisment, jocuri de noroc, activități în piscine și de tratament balnear.

❗EXCEPȚIE fac ritualurile cu caracter privat în interiorul bisericilor, cu participarea a cel mult 16 persoane.

❗Sunt permise activitățile de îngrijire personală în spațiile special destinate.

❗Sunt permise activitățile de pregătire a sportivilor de performanță în cantonamente

❗Sunt permise activitățile culturale în muzee, biblioteci, săli de expoziții

❗Sunt permise activitățile recreativ-sportive în aer liber: ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul cu participarea a cel mult 🧍🧍🧍 trei persoane care nu locuiesc împreună.

Este SUSPENDATĂ activitatea de servire și consum al produselor în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice și la terasele din exterior.

👉 Așadar, deocamdată barurile, restaurantele și terasele rămân închise.

🍔 Sunt permise activitățile de preparare a hranei, comercializarea alimentelor și băuturilor alcoolice și nealcoolice câtă vreme clienții nu intră în aceste spații. Deci este permisă vânzarea și livrarea de mâncare și băuturi (drive-in, room service, livrare acasă, take-away etc.).

🦷Cabinetele stomatologice își pot relua activitatea.

👨‍⚕️‍⚕️ De asemenea, se reia asistența medicală ambulatorie.

ATENȚIE! Pentru a beneficia de consultație medicală, trebuie să aveți programare prealabilă. Nu este permisă staționarea în zonele de așteptare. Nu se fac internări în unitățile sanitare non-COVID pentru cazurile care nu sunt urgențe.

INVESTIȚII: Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a semnat astăzi contractul de finanțare pentru un proiect important pentru orașul nostru. Este vorba despre proiectul de investiții „SPRIJINIREA REGENERĂRII MUNICIPIULUI HUNEDOARA – PRIN REVITALIZAREA COMUNITĂȚII”.

Acesta este finanțat din fonduri europene.Valoarea totală a proiectului este de 11.725.679,27 lei (2.517.590,83 de euro), din care Asistența Financiară Nerambursabilă solicitată de 11.491.165,68 lei, iar contribuția Municipiului Hunedoara de 234.513,59 lei.Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni.„De la începutul mandatului meu de primar am promis că voi reabilita centrul vechi al municipiului Hunedoara. Astăzi această promisiune se materializează. În acest an am semnat două contracte de finanțare a unor proiecte care vor schimba total fața acestei zone istorice a orașului, care de prea mult timp a fost neglijată. Acestor proiecte li se adaugă cele trei care vizează revitalizarea transportului coridoarele: central, de est și de vest, ceea ce înseamnă că arterele care străbat orașul vor fi refăcute. De la intrarea în oraș și până la Castelul Corvinilor, orașul va avea o «față» nouă”, declară Dan Bobouțanu, primarul municipului Hunedoara.

Prin acest proiect, vor fi realizate următoarele obiective:
• Strada Castelului: tronson cu o lungime de 240 m, cuprins între strada Elisabeta Mărgineanu și strada Gabriel Bethlen
• reabilitarea, modernizarea și dotarea Centrului de tineret (fosta clădire a Căminului pentru Persoane Vârstnice) situat pe str. Castelului, nr. 1
• reabilitarea și modernizarea albiei râului Cerna, reabilitare pe o lungime de 585 de metri, în inteiorul albiei minore, zona Centrului istoric.

👉 Prin reabilitarea străzii Castelului se urmărește îmbunătățirea infrastructurii și a standardelor și condițiilor de trai:
Strada Castelului va asigura legătura între principalele obiective ale Municipiului Hunedoara, inclusiv între Centrul de tineret și Albia râului Cerna, care vor fi reabilitate în cadrul aceluiași proiect de investiții.
• legătura rutieră cu drumul județean DJ687E.
• legătura între străzile Mihai Eminescu și Gabriel Bethlen;
• sporirea și asigurarea siguranţei circulaţiei rutiere și a condiţiilor de confort, concomitent cu creșterea vitezelor de circulație și implicit reducerea duratelor de transport;
• efectuarea lucrărilor corespunzătoare de întreținere și modernizare;
• reducerea impactului asupra mediului.

👉 Prin investiția în Centrul de tineret se are în vedere atingerea următoarelor obiective:
• Amenajarea spațiilor necesare funcționării centrului de tineret prin recompartimentări interioare care să asigure fluxurile necesare de circulație specifice funcțiunii, precum și consolidări și reparații structural locale. Reabilitarea presupune înlocuirea instalațiilor termice, sanitare și electrice.
• Sunt prevăzute lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare prin asigurarea unei termo-fono-izolații cât mai bune, cu sistem suplimentar de antiefracție și a unei ventilații naturale a spațiului.
• Lucrările exterioare vor presupune reabilitarea fațadelor și schimbarea învelitorii, și refacerea tuturor elementelor de detaliu.
• Prin reabilitarea clădirii se va avea în vedere accesul persoanelor cu dizabilități prin sistematizarea terenului exterior și rampă de acces în clădire.
• Pentru a crea un centru de tineret ce permite realizarea unor activități specifice, se va amenaja curtea exterioară prin amplasarea unui amfiteatru exterior cu scenă și panou de proiecție de tip cinema, realizarea unui sistem de gradene și a unei rețele de alei pietonale și rutiere.
• De asemenea, se va amenaja o zonă verde pe toată suprafața rămasă prevazută cu gazon, arbori și arbuști ornamentali. Se va schimba împrejmuirea și poarta de acces.
• Clădirea actuală ce urmează a fi reabilitată nu a fost proiectată să utilizeze eficient utilitățile.
• Prin reabilitarea construcțiilor se va avea în vedere refacerea instalațiilor și modernizarea lor, astfel încât utilitățile să fie utilizate eficient.

👉 Prin proiectul de reabilitare a albiei râului Cerna se urmărește reamenajarea totală a structurii existente a cursului de apă, prin următoarele lucrări de intervenții:
• Amenajare albie prin recalibrare pe o lungime 585 de metri;
• Lucrări de ecologizare și salubrizare;
• Defrișarea vegetației din zona albiei minore.
• Consolidarea malurilor și a zidurilor de sprijin;
• Amenajare promenadă, pe malul drept al râului, cu spații verzi înierbate și gradene din beton cu locuri de stat în apropierea apei curgătoare;
• Transformarea albiei râului într-un spațiu destinat publicului și folosirea acestei zone pentru relaxare și agrement;
• Aplicare mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, jardiniere stradale, corpuri de iluminat, cișmele;
• Propunerea unei noi rețele de iluminat stradal de-a lungul porțiunii amenajate pentru crearea unui ambient plăcut;
• Crearea de accese în albia minoră a râului;
• Montarea de platforme mobile pentru persoanele cu dizabilități în zonele scărilor propuse.

💶 Finanțarea proiectului se face prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, Obiectivul specific 13.1: Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România, Apelul de proiecte POR/2018/13/13.1/1/7REGIUNI.

Primăria a semnat în 30 martie 2020 contractul de finanțare pentru proiectul care vizează revitalizarea Centrului vechi al municipiului Hunedoara: Parcul Libertății și Muzeul Fierului.

CASTELUL CORVINILOR: Larisa și Nicoleta sunt primele persoane care au vizitat Muzeul Castelul Corvinilor, după redeschiderea acestuia. Vineri la ora 9:15, după ce le-a fost verificată temperatura, cele două vizitatoare, au trecut pragul Castelului Corvinilor, un monument pe care, după cum ne-au mărturisit, au ținut neapărat să-l revadă. Începând cu data de 15 mai 2020, Castelul Corvinilor este deschis spre vizitare. La intrare se va verifica temperatura fiecărui vizitator, iar accesul în interior se va permite doar cu mască de protecție și cu respectarea distanțierii sociale de circa doi metri, pe traseul indicat de personalul Castelului. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Vizitatorii revin la Castelul Corvinilor!Atrași de frumusețea reședinței Corvinilor și profitând de prevederile stării de alertă precum și de vremea frumoasă, vizitatorii încep să revină la Castelul Corvinilor animând prin prezența lor zidurile încărcate de istorie.Castelul Corvinilor – Legenda vie a Transilvaniei

ADMINISTRAȚIA PIEȚELOR:  😷 Starea de alertă înseamnă că nicio persoană nu mai are voie să intre în Hala Obor și Hala Dunărea fără mască pe față. Noi am venit astăzi în sprijinul clienților pieței și le-am oferit câte o mască.

🌡️ De asemenea, trebuie să măsurăm temperatura fiecărui client înainte de a-i permite accesul în hală. Toate aceste măsuri le-am luat pentru siguranța tuturor celor care își fac cumpărăturile la piață.

ASISTENȚĂ SOCIALĂ: Noi ajutoare pentru familiile vulnerabile din municipiul Hunedoara distribuite de angajații de la Direcția de Asistență Socială Hunedoara.

SPITALUL MUNICIPAL: De săptămâna trecută, Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara se află pe lista de spitale care pot efectua testări pentru depistarea infecției cu noul SARS-CoV-2, iar testările sunt decontate de Ministerul Sănătății. Contravaloarea testelor va fi decontată prin Casa de Asigurări de Sănătate. Aparatul REAL TIME PCR, achiziționat cu fonduri proprii ale Primăriei municipiului Hunedoara, poate prelucra 750 de teste în 24 de ore. Rezultatele sunt furnizate în aproximativ 3-4 ore de la testare. 

„Spitalul nostru a fost inclus în lista națională, cu aparatul de testare REAL TIME PCR pentru care avem de ieri și extractorul, o parte componentă a aparatului care ajută la automatizarea testelor. Până acum cei de la spital au efectuat testări pentru personalul medical, pacienții asimptomatici și au fost depistate multe persoane pozitive cu COVID-19 în acest fel”, spune Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara. 

Cu aparatul de la spitalul municipal se pot efectua și testări la cerere, contra cost, iar pacienții care urmează să fie internați în unitatea medicală, precum și personalul medical, vor fi testați gratuit.

Testarea la cerere costă 250 de lei, iar pentru locuitorii din municipiul Hunedoara, angajații spitalului se vor deplasa la domiciliu și vor recolta probele.

Foto: Denisa Bârgău

👶 Conducerea Spitalul Municipal ”Dr. Al. Simionescu” Hunedoara anunță că începând cu data de 15.04.2020, în cadrul Unității de Primiri Urgențe a spitalului a fost înființat un Cabinet de Pediatrie unde se acordă consultații medicale pacienților pediatrici (0-18 ani).Măsura era una absolut necesară, în condițiile în care, în ultima perioadă, a crescut foarte mult adresabilitatea.

Totodată, soluția înființării acestui serviciu a fost gândită pentru a ușura munca medicilor pediatri în condițiile în care aceștia sunt de foarte multe ori suprasolicitați, dar și pentru a veni în întimpinarea părinților micuților pacienți pentru care timpul de așteptare pentru efectuarea unei consultații va fi, în felul acesta, redus considerabil.

Asistența medicală de urgență pediatrică se va realiza prompt și calificat cu un triaj corect al cazurilor, ceea ce va duce la o mai bună îngrijire a micilor noştri pacienţi și la eficientizarea actului medical.În cadrul acestui serviciu își desfășoară activitatea, la momentul prezent, doi medici pediatri: Dr. Cozma Irma și dr. Culea Simona, în intervalul orar 8:00-20:00, de luni până vineri.

În viitorul apropiat intenționăm să înființăm o linie de gardă pentru ca serviciile medicale pediatrice oferite în UPU să aibă acoperire 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

SĂNĂTATE: Farmacia care asigură garda de noapte în noaptea de 18/19 mai 2020 este RICHTER de pe Bd. Republicii nr. 3, tel. 0751-014654. Aceasta este deschisă între orele 21:00 – 7:00.