știri

Informare 22 mai 2020:

IN MEMORIAM: „Se împlinesc astăzi 132 de ani de la nașterea lui Constantin Bursan. Pentru că suntem în stare de alertă și adunările publice sunt interzise, i-am cinstit memoria în cadru restrâns, depunând o coroană la bustul său din fața Primăriei municipiului Hunedoara” – Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara.Este primul cetățean de onoare al Hunedoarei, distincție pe care a primit-o în data de 4 aprilie 1937, la inaugurarea clădirii Primăriei.Constantin Bursan s-a născut în data de 21 mai 1888 la Giurgiu. A urmat școli la Iași și București, apoi și-a făcut studiile superioare de drept și de economie la Bruxelles. Întors în țară a înființat o firmă de import-export fructe, a devenit proprietar al unui câmp petrolifer de pe Valea Prahovei, a deținut acțiuni la bănci, la societatea de telefoane și altele. După 1918 s-a înscris în PNL, devenind consilier al ministrului agriculturii, George Constantinescu.
La aplicarea reformei agrare a venit alături de ministru în județul Hunedoara. A candidat pentru un post de deputat în zonă, promițând alegătorilor că, dacă va fi ales, atunci va ridica în Hunedoara o catedrală și va ajuta la construirea unui sediu al primăriei. A fost ales reprezentant al hunedorenilor în parlament, demnitate pe care a deținut-o până în 1938, cu o singură întrerupere. Astfel, a ajutat la construirea în Hunedoara, o a primăriei în stil brâncovenesc, în formă de „H”, a acordat ajutoare familiilor de hunedoreni sinistrate în ianuarie 1926, a subvenționat ridicarea unui cămin de ucenici și a ajutat la îndiguirea râului Cerna.
În județul Hunedoara a construit școala primară din Batiz, căminul cultural din Sâncrai, unele parohii, precum: Nădăștia de Sus, Lelese sau Sohodol, a dat ajutoare pentru refacerea bisericilor și a caselor parohiale, dar și odăjdii. De asemenea, Bursan a acordat numeroase burse de studiu pentru copii rămași orfani în urma războiului de reîntregire. Dar poate cele mai importante acte făcute de Constantin Bursan sunt cele de ctitorire.
El a construit 11 biserici în ținutul Hunedoarei, acestea fiind: la Dăbâca, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, sfințită în 1936; la Cernișoara-Florese, cu hramul „Cuvioasa Parascheva”, terminată în 1938; la Baia Craiului, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, finalizată în 1942, apoi după 1964, acoperită de apele lacului de acumulare de la Cinciș; la Toplița, cu hramul „Sfinții Apostoli”, construită în 1939; la Vălari-Buzdular, cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”, ridicată în 1941; la Cerbăl, cu același hram, construită în 1941; la Alun, sub grija preotului Petru Roșu; la Batiz, cu hramul „Sfântul Nicolae”, terminată în 1942; la Strei, cu hramul „Sfinții Apostoli”, sfințită în 1946; la Buituri, cu hramul „Sfinții Arhangheli”, sfințită în 1946.
Cea mai mare ctitorie a lui Bursan a fost catedrala din Hunedoara, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, situată alături de noua clădire a primăriei. A fost ridicată între 1940 și 1942, în plan de cruce greacă înscrisă, cu o intrare formată din coloane în stil brâncovenesc. A fost sfințită abia la 14 octombrie 1947 de către mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, ocazie în care ctitorul mărturisea că „și-a văzut realizat cel mai scump ideal al vieții pământești”.
După instalarea regimului comunist a fost urmărit permanent, mai ales pentru faptul că întreținea relații cu funcționari ai Legației Franței. La 28 noiembrie 1950 a fost arestat, anchetat în condiții extreme și condamnat la 25 de ani închisoare pentru crima de înaltă trădare. În 1961, grav bolnav de reumatism, a fost mutat în spitalul-penitenciar de la Văcărești.
Constantin Bursan a murit la 18 ianuarie 1962 în acest penitenciar. Își pregătise în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” un loc în care să fie înmorâmntat. Acolo se află astăzi cazanul de încălzire pentru biserică.

Primarul Dan Bobouțanu și secretarul UAT Hunedoara, Dănuț Militon Laslău

SĂNĂTATE: Primul aparat de plasmafereză din județ este funcțional, începând de astăzi, la Centrul de Transfuzie Județean Hunedoara. Laboratorul unde este instalat aparatul medical se află la Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu din municipiul Hunedoara, a cărui conducere a asigurat spațiul necesar și administrarea laboratorului.Plasmafereza reprezintă o tehnică transfuzională care permite prelevarea doar a plasmei de la un donator de sânge. Plasma servește apoi la tratarea bolilor fie ca atare, fie purificată.Specialiștii Centrului de Transfuzie județean Hunedoara vor contacta persoanele vindecate de COVID-19 care doresc să doneze sânge, urmând ca plasma rezultată să fie folosită în tratarea pacienților îmbolnăviți de noul coronavirus și aflați într-o stare avansată a bolii.Aparatul medical a fost donat de compania „BESAMEX” care, în urma unui acord încheiat cu Ministerul Sănătății, donează astfel de aparate medicale și altor spitale din țară.


INVESTIȚII / EDUCAȚIE:
 La Colegiul Economic Emanuil Gojdu au început lucrările pentru obținerea avizului și autorizației de securitate la incendiuLucrările încep luni, 25 mai 2020, iar durata de realizare este de 3 luni. Execuția lucrărilor va fi realizată de SC Electro-Hidro Instal SRL-D din Petroșani, valoarea contractului fiind de 301.587,64 lei (TVA inclus).Colegiul Economic Emanuil Gojdu din municipiul Hunedoara cuprinde mai multe niveluri de învățământ primar, gimnazial, liceal și postliceal, cu domenii de pregătire profesională economic, comerț, turism și alimentație, care răspund astfel solicitărilor actuale de creare de meserii. Colegiul are în componența sa mai multe imobile: corpurile A1, A2 , B și C ale liceului, corpul denumit Ateliere școală și sala de sport, cantina și internatul.
Pentru a obține avizul și autorizația de funcționare pe linie ISU pentru obiectivul de investiții: „Execuție lucrări pentru obținerea avizului de securitate la incendiu – Colegiul Economic Emanuil Gojdu, corpurile: Liceu A1, A2, B, C”, s-a întocmit documentația tehnico-economică (proiect tehnic) care prevede lucrările ce se vor executa în acest sens:
• instalații de detectare, semnalizare și avertizare incendiu – sistemul de detectare și cel de alarmă a incendiului;
• instalații de desfumare;• instalații de stingere și limitare a incendiului cu hidranți interiori și exteriori;• instalații electrice de securitate la incendiu• instalații electrice pentru iluminatul de securitate pentru evacuare, contra panicii, pentru marcarea hidranților, pentru continuarea lucrului;• alimentarea cu energie electrică a centralei de control desfumare și a centralei de semnalizare incendiu;• instalația de paratrăsnet.De asemenea, se vor face compartimentări antifoc între Colegiu, Clădirea Ateliere și Sala de Sport, respectiv între Colegiu și anexe colegiu (post trafo și centrala termică) prin pereți realizați din elemente incombustibile, fără goluri, cu rol de pereți antifoc, care respectă cerințele normativelor în vigoare.

Inline image

SĂNĂTATE: Farmacia care asigură permanența în noaptea de 22/23 mai 2020 este ALFA COM de pe Bd. Dacia nr. 6A1, tel. 0254-744593. Aceasta este deschisă între orele 21:00 – 7:00.