știri

Informare 6 mai 2020

CASTELUL CORVINILOR: A început numărătoarea inversă până la ridicarea restricțiilor impuse de starea de urgență, iar Muzeul Castelul Corvinilor se pregătește intens pentru a-și primi vizitatorii în cele mai bune condiții, deși restaurarea castelului este în plină desfășurare. Castelul de la Hunedoara este un izvor nesecat de informații și nu vom înceta a vi le prezenta, încă de la origini! Prima fortificație de piatră de la Hunedoara, a fost datată de majoritatea cercetătorilor în secolul XIV (Gheorghe Anghel), deși există specialiști care atribuie castrul regal primei jumătăți a secolului XV (Elemér Mályusz, Adrian Andrei Rusu, Radu Lupescu).Această primă fortificație avea o formă elipsoidală, cu capetele de nord și sud ascuțite, marcate de piatră de talie. Zidurile, cu grosimi de până la doi metri, au fost construite din blocuri de calcar dolomitic și piatră de râu, direct pe stânca nativă. Cercetările anterioare primului război mondial au arătat faptul că în zona nordică a existat un turn triunghiular cu două încăperi ce închideau colțul nordic al eclipsei și care făceau parte din acel turn, cu analogii în zona franceză și germană a secolelor XIII-XIV.

LUCRĂRI: În cartierele Micro 5/1 și Traian Vuia, lucrăm la reabilitarea infrastructurii rutiere prin asfaltarea de noi locuri de parcare și căi de acces rutier. Pe toată durata stării de urgență, noi am continuat lucrările, astfel încât să punem la dispoziția locuitorilor noile locuri de parcare și căi de acces rutiere. Pe toate șantierele din oraș, imediat după ce infrastructura rutieră este asfaltată se trece la asfaltarea de alei și căi de acces pietonale.


SPAȚII VERZI: Campania de plantare de arbori a continuat astăzi pe străzile Trandafirilor, Batiz și Mueșului. Angajații societății Salubprest Hunedoara au plantat 127 de arbori din specia nuc negru, salcie creață, pin și stejar roșu. Cu toții ne dorim un oraș verde, curat și frumos! E un lucru simplu, la care noi am contribuit deja, predăm ștafeta hunedorenilor care vor păstra și vor duce frumusețea acestor arbori, generații după generații în orașul nostru, acasă, la Hunedoara!

ZOO: 120 de animale din 20 de specii se găsesc la Grădina Zoologică Hunedoara, singurul zoo din județul nostru.🐵🕊🦚 Vedeta locului este puiul de babuin născut în urmă cu un an în captivitate, rod al iubirii dintre babuinul hunedorean Gusti și Maia, adusă la noi din Tg. Mureș. După ce s-a născut, în urma votului popular, puiul de pavian cu mantie a primit numele de Ina Babuina. Tot aici există o mulțime de rase de porumbei: satineți, rolleri, rotați, în total, peste 40 de porumbei care mai de care mai frumoși, precum și fazanul auriu.”Sperăm ca din 15 mai să putem deschide publicului grădina zoologică, pentru că sunt mulți copii dar și adulți din Hunedoara care nu au văzut niciodată o maimuțică de aproape”, spune Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara.Prețul unui bilet de intrare la zoo este de 2 lei pentru elevi și studenți, 3 lei pentru pensionari și 5 lei pentru adulți. Grădina zoologică are și un bilet pentru familie, la prețul de 10 lei, care permite intrarea a doi adulți împreună cu copiii lor.

SĂNĂTATE: Farmacia care asigură permanența în noaptea de 6/7 mai 2020, în municipiul Hunedoara, este DONA de pe Str. George Enescu nr. 9 (lângă Casa de Cultură), tel. 0372407184.