știri

Medicii Hunedoarei: Dr. Renata Varga

Una dintre cele mai complexe ramuri ale medicinei este medicina internă. Aceasta are în vedere prevenirea, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor organelor interne la adulți (afecțiuni cardiovasculare, gastro-intestinale, respiratorii, hepatice, renale, urogenitale, metabolice și altele).

Medicii care si-au ales aceasta specialitate abordeaza organismul uman si patologiile acestuia ca pe un tot unitar si au poate, cea mai extinsa viziune asupra modului in care sistemele corpului interactioneaza si se potenteaza unele pe celelalte. Conform definitiei, medicina interna presupune diagnosticul, tratamentul si prevenirea bolilor care afecteaza unul sau mai multe organe interne. Medicul de medicina interna are competenta de a evalua integral un bolnav si de a indica prioritatile tratamentului acestuia, inclusiv de tratament invaziv sau chirurgical.

Pentru a afla mai multe despre ce presupune aceasta specialitate, am stat de vorba cu Dr. Renata Varga, medic specialist medicina interna, proaspat angajata la Spitalul Municipal din Hunedoara. Deveancă, dr. Varga este absolventa prestigiosului Colegiu Național ”Decebal”.

A absolvit cursurile Universitatii de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timisoara și a continuat apoi acest parcurs cu rezidențiatul pe care l-a urmat tot în Timișoara, fiind încadrată ca medic rezident la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, precum si in cadrul Clinicii de Recuperare Cardio-Vasculara.

Am întrebat-o pe doamna doctor ce anume a determinat-o sa aleaga medicina, de ce aceasta specializare și care anume a fost momentul in care a stiut ce parcurs profesional va avea? ”Am ales medicina in mod constient. Imi plăceau foarte mult biologia si anatomia. Mi-am dat seama curand ca asta e calea. Nici nu m-as vedea facand altceva”, ne-a raspuns dr. Varga. Medicina interna este o specializare complexa și priveste organismul ca un tot unitar. Tanara doamna doctor a evidentiat ca tocmai complexitatea acestei ramuri a medicinei a reprezentat pentru dumneaei, de la bun început, o provocare.

”Ne intalnim des cu probleme de diagnostic complex, ce necesita integrarea activitatii noastre cu celelalte specialitati. Fiecare pacient este o provocare prin complexitatea patologiilor asociate. Mi s-a parut o provocare. Este o specialitate vasta si foarte complexa. Mi s-a parut foarte important ca acopera toate datele.” Cu siguranta pregatirea din rezidentiatul de medicina interna este mult mai complexa fata de programele de rezidentiat ale celorlalte specialitati, intrucat patologia este foarte vasta si implica cunostinte medicale din mai multe specialitati. Ceea ce a punctat partenera noastra de dialog e un aspect esențial și anume, privirea de ansamblu pe care trebuie sa o posede un bun internist – ”sa vezi mereu dincolo de afectiunea propriu-zisa si sa pui totul in context.”

Si pentru ca medicina nu este o profesie pe care sa o practici de unul singur, pentru ca cel putin in cazul pacientilor cu boli cronice, niciodata nu se poate vorbi doar despre o singura afectiune, ci despre un tablou de comorbiditati, i-am cerut doamnei doctor sa ne povesteasca putin despre colectivul din care face parte sis a ne marturiseasca ce anume a facut-o sa aleaga Hunedoara.

”Cred ca spitalul in care imi desfasor activitatea este cel mai bun din judet. Mi-am dorit sa lucrez aici. Alegerea poate fi considerata subiectiva pentru ca sunt din Deva, dar chiar am dorit sa vin aici. Colectivul a fost foarte primitor și oamenii aceștia m-au facut sa ma simt binevenita din prima clipa.” Dr Varga consideră că, pe langa alte calitati ale unui medic bun, empatia fata de pacient este esentiala pt acceptarea de catre acesta a diagnosticului si tratamentului si a unei colaborari oneste in viitor. Un pacient bun este cel care tine cont de ce spune medicul, de indrumarile lui si urmeaza indicatiile medicului intocmai.

Un aspect foarte important pe care l-a punctat Dr. Varga este acela că ”selectionarea pacientilor acuti reprezinta o prioritate pentru sistemele medicale din majoritatea tarilor, inclusiv Romania, insa marea problema e data de faptul ca raman deficitare programele pentru pacientii cronici. Aici e de dorit sa se îmbunătățească lucurile si sa se caute solutii.” Elanul si implicarea tanarului medic din cadrul spitalului hunedorean aduc un surplus de energie in aceasta perioada care a adus cu ea atat de multe provocari in cadrul sistemului medical in general si a celui local in special. Ii dorim doamnei doctor Renata Varga mult succes in parcursul profesional si ii uram bun-venit in echipa spitalului nostru!