proiecte

A fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor de reabilitare energetică a altor patru blocuri din municipiul Hunedoara

Vineri, 22.01.2021, la Primăria Municipiului Hunedoara a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru reabilitarea energetică a încă patru blocuri din oraş. Este vorba despre imobilele de locuinţe cuprinse în „Grupul I”: blocul A 1-1 situat pe bulevardul Dacia nr. 5 şi cele trei blocuri de pe strada Avram Iancu, aflate la numerele 14, 16 şi 18 (blocurile 1, 2 şi 3, din zona CEC – după cum sunt ele denumite de localnici). Valoarea totală a proiectului este de 9.386.278 lei. 60 la sută din sumă provine din fonduri europene nerambursabile (5.246.016 lei).

Primăria municipiului Hunedoara contribuie cu 15 la sută din bugetul investiţiei şi s-a angajat să acopere, pentru început, şi contribuţia de 25 la sută proprietarilor de locuinţe. Cei 25 la sută vor fi achitaţi ulterior de către deţinătorii locuinţelor, în rate, pe parcursul a 10 ani, începând de la momentul finalizării şi recepţionării lucrărilor.

La fiecare bloc va fi executată întreaga gamă de lucrări pe care le implică un proiect modern de reabilitare energetică (de la termo-hidroizolarea acoperişurilor, montarea de geamuri termopan, inclusiv închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, până la anveloparea clădirilor cu sisteme compozite de izolare termică a căror grosime va fi de 15 cm). De asemenea, vor fi executate şi lucrări conexe (reparaţii faţade, refacerea sistemelor de captare a apei meteorice, refacerea finisajelor în zona lucrărilor de intervenţie etc…).

Foarte important: în toate aceste blocuri ascensoarele vor fi înlocuite cu unele noi, proprietarii de locuinţe fiind astfel scutiţi de încă o cheltuială extrem de ridicată.

Lucrările efective vor fi demarate peste câteva săptămâni şi estimăm că se vor finaliza până la finele acestui an. După finalizarea lor, consumurile energetice ale blocurilor vizate se vor reduce cu aproximativ 50 la sută faţă de cele actuale. Termenul de garanţie a lucrărilor este de 10 ani.

„Încă de la începutul primului meu mandat de primar am insistat ca toate asociaţiile de proprietari din oraş să întocmească puţinele documente necesare pentru a avea cât mai multe blocuri care să beneficieze de astfel de investiţii. Am discutat cu toţi administratorii de asociaţii, am distribuit 10.000 de flyere informative şi am decis ca proiectele să fie scrise şi depuse de către Primărie. Am mers mai departe şi am dublat perioada de rambursare a contribuţiei beneficiarilor, de la 5 la 10 ani. Singura sarcină mai importantă a asociaţiilor a fost obţinerea acordurilor scrise ale tuturor proprietarilor de locuinţe din fiecare bloc. Din păcate, doar pentru 14 blocuri din oraş am avut documentele întocmite corect, complet şi la timp de către asociaţiile de proprietari”.

declară primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu

Cele patru blocuri din „Grupul I” au, în total, 218 apartamente. Vă reamintim că, în Hunedoara, se derulează deja lucrări de reabilitare energetică la alte 10 blocuri cu 10 etaje („Grupul II” – 864 de locuinţe), situate pe străzile Bucegi, Mihai Viteazul şi Trandafirilor.