știri

Ambulatoriul modernizat al Spitalului Municipal Hunedoara, prezentat oficial

Astăzi, 21 iulie 2023, a avut loc prezentarea oficială a versiunii modernizate şi dotate a Ambulatoriului Integral al Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența ministrului sănătății, domnul Alexandru Rafila, a secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete, și a reprezentanților autorităților locale și județene. Momentul a fost deschis de o scurtă slujbă de binecuvântare susținută de PS Nestor, episcopul Devei și Hunedoarei.

Ambulatoriul Integrat al Spitalului din municipiul Hunedoara a fost inaugurat în 1968, iar de atunci și până acum nu a beneficiat niciodată de o reabilitare și modernizare integrală. Acest lucru a fost realizat acum prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, finanțat prin POR 2014 – 2020, în valoare de 2,3 milioane de euro. La această investiție (care a presupus și eficientizarea energetică a clădirii) se adaugă încă aproximativ 900.000 de euro pentru achiziționarea unui computer – tomograf (cu fonduri obținute prin POIM), dar și 1 milion de euro (fonduri alocate din bugetul Ministerului Sănătății) pentru achiziționarea unui dispozitiv RMN, ambele dispozitive amintite fiind de ultimă generație.

“Practic, am redat, astăzi, hunedorenilor, fosta Policlină, o investiție complexă, care a vizat nu doar modernizarea acestui corp de clădire, ci și achiziționarea de aparatură nouă, modernă, cum este vorba și despre CT-ul și RMN-ul care se găsesc aici și care, în mod normal, s-ar regăsi doar într-un spital județean. A fost destul de complicată această lucrare pentru că, practic, doar pereții au mai rămas în picioare, apoi totul fiind refăcut. Să sperăm că vom reuși, pe lângă Ambulatoriu, să finalizăm și lucrarea cea mai importantă, care vizează întreg Spitalul Municipal, în valoare de 7,6 milioane de euro, bani din fonduri europene. Am și avut, de altfel, în aceste zile o serie de discuții legate de acest deziderat, cu ministrul Sănătății, domnul Alexandru Rafila și cu domnul secretar de stat în MS, Alexandru Rogobete, pentru a moderniza și Unitatea de Primire Urgențe. Ne interesează, în mod deosebit, pentru că este ultima unitate care nu a fost reabilitată complet niciodată, iar investiția este una destul de mare, peste 5 milioane de euro. Trebuie să ne facem bine lecțiile în acest sens, și sunt sigur că vom reuși să le facem, pentru a obține și această finanțare, dacă nu în acest an, cu siguranță în prima jumătate a anului viitor!”, a spus primarul municipiului Hunedoara.

„Mă bucur că, în sfârșit, medicii din acest județ au la dispoziție cele mai moderne instrumente pentru diagnosticul pacienților, fie că discutăm de bolile cardio-vasculare, fie că discutăm despre oncologie. Cred că județul Hunedoara, prin faptul că are un număr mare de locuitori care au lucrat în condiții foarte dificile de-a lungul timpului, în minerit și siderurgie, trebuia să aibă la dispoziție pentru diagnosticul pacienților și pentru tratament ulterior cele mai moderne echipamente. Dincolo de orice orientare politică, este important ca aceia care au responsabilitatea pentru comunitățile lor să înțeleagă că asigurarea serviciilor de sănătate este esențială. Noi lucrăm, la Ministerul Sănătății, în mod susținut pentru acest lucru. Am o echipă care cred că a pus în practică cele mai mari proiecte din istoria României în ceea ce privește investițiile din domeniul sănătății și cred că în decurs de câțiva ani țara noastră poate să se compare cu oricare altă țară din Uniunea Europeană din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii de sănătate și al dotării”, a declarat ministrul sănătății, domnul Alexandru Rafila.

Prezent, de asemenea, la momentul prezentării oficiale a Ambulatoriului modernizat din Hunedoara, președintele Consiliului Județean, domnul Laurențiu Nistor a amintit primii pași ai investițiilor realizate aici:

„Cu ani în urmă primeam vizite peste vizite, mă căutau la București, foarte des, niște colegi. Acei colegi sunt primarul municipiului Hunedoara, domnul Dan Bobouțanu, directorul spitalului, domnul Radu Budae, și deputatul Ilie Toma. După ce au știut să explice bine ce anume și de ce trebuie făcute anumite investiții la spitalul din Hunedoara, am găsit în Guvernul României omul potrivit, care a ținut și ține la județul Hunedoara, dl. prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății. Îi mulțumesc domnului ministru nu numai pentru sprijinul acordat Spitalului din municipiul Hunedoara, ci și pentru tot județul Hunedoara, deoarece toate spitalele care au apelat la sprijinul Ministerului Sănătății au reușit să găsească rezolvări la problemele expuse. Vă mulțumesc inclusiv pentru sprijinul acordat finalizării procesului de reparații capitale ale Spitalului Județean Deva – Hunedoara și pentru angiograful ajuns la spitalul din reședința de județ”.