știri

Două treimi din bugetul Hunedoarei pe 2024 sunt alocate proiectelor de dezvoltare

Consiliul Local al Municipiului Hunedoara a adoptat astăzi bugetul local pe anul 2024. Acesta este, deocamdată, de 470.527.190 lei.

Actuala valoare a bugetului local are toate şansele ca, până la finele anului, să crească cu cel puţin 100.000.000 lei prin semnarea unor noi contracte de finanţare din fonduri europene, în baza unor proiecte ale Primăriei, aflate acum în diferite stadii de elaborare.

Din totalul actual al bugetului local pe anul 2024, două treimi sunt alocate proiectelor de dezvoltare. Este vorba despre 313.613.130 lei şi doar o treime (154.913.060 lei) este alocată cheltuielilor de funcţionare.

„2024 este anul în care suntem, practic, între două cicluri de finanţare europeană: finalizăm proiectele începute în 2017 şi ne pregătim să începem implementarea proiectelor pe noul exerciţiu financiar european. Totuşi, sunt şanse ca anul acesta să avem semnate contracte de finanţare pentru un proiect în valoare de 21 de milioane de euro pentru realizarea unui consorţiu de învăţământ dual şi un alt proiect, de aproximativ 1 milion de euro, pentru un parc fotovoltaic propriu, al oraşului. Anul viitor, dacă nu intervin schimbări majore, estimăm că vom semna contracte de finanţare pentru alte proiecte cu finanţare europeană în valoare de 80 – 100 de milioane de euro.
Revenind la 2024, pe scurt, acesta este anul în care ne concentrăm pe finalizarea celor 15 proiecte cu finanţare europeană fazate din exerciţiul financiar trecut şi pe întocmirea de noi proiecte importante pentru comunitate: grădina urbană Corvinia, eficientizarea energetică a altor blocuri din oraş, reabilitarea şi modernizarea şcolilor şi grădiniţelor care nu au intrat încă pe finanţări europene şi aşa mai departe.
Chiar dacă este un an „tranzitoriu”, între două exerciţii financiare europene, mă bucur că reuşim să păstrăm în bugetul local cam aceeaşi proporţie ca şi în ultimii 4 ani: o treime pentru cheltuielile de funcţionare, două treimi pentru proiectele de dezvoltare”, spune primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.