comunicat

Câteva precizări privind toaletarea arborilor din municipiul Hunedoara

În urma numeroaselor sesizări înaintate către Primăria municipiului Hunedoara din partea cetățenilor și asociațiilor de proprietari, s-a constatat necesitatea intervențiilor prin tăieri de regenerare (toaletare) care urmăresc reactivarea creșterii arborilor și reîntinerirea coroanei. Această lucrare se realizează pe o bază planificată pentru a îmbunătăți sănătatea arborilor și a le oferi o creștere controlată şi un alt aspect.

Toaletarea este cea mai comună procedură aplicată pentru întreținerea și regenerarea arborilor. Deși arborii din pădure se dezvoltă corespunzător doar cu toaletări ale naturii, amenajările peisagistice care cuprind arbori necesită un nivel mărit de grijă pentru menținerea protecției lor și a aspectului estetic. Arborii trebuie toaletați prima dată la 2 – 5 ani după plantare, apoi la fiecare 5 – 7 ani. Toaletările nu au fost realizate la perioadele care se impun (dat fiind impactul avut asupra cetățenilor), din cauza numărului foarte mare de arbori existenți în zonele verzi ale municipiului Hunedoara și numărul redus de personal care poate asigura o creștere controlată în înălțime și formă a coronamentului vegetativ al acestora. Prin urmare, s-a ajuns la situațiile sesizate de cetățeni.

Decizia de toaletare a arborilor de pe domeniul public al municipiului Hunedoara s-a luat în mod justificat, deoarece conform prevederilor Legii 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din interiorul localităților la art.12, alin.(3) „proprietarii și administratorii de spații verzi sunt obligați să asigure măsurile privind siguranța persoanelor care pot fi afectate de ruperile și desprinderile arborilor și elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare” și la art.7, lit.c, este specificat că unul dintre obiectivele administrării spațiilor verzi este „regenerarea, extinderea, ameliorarea compoziției și a calității spațiilor verzi”. Pentru realizarea acestor obiective este necesară o mai mare înțelegere din partea tuturor locuitorilor, deoarece suntem conștienți că orice intervenție asupra fondului vegetativ poate crea un impact negativ, dar tot ce se întreprinde este pentru siguranța și îmbunătățirea peisajului estetic al municipiului.

Majoritatea studiilor dendrologice sunt făcute pentru parcuri, iar arborii situați pe aliniamentele stradale și din jurul imobilelor, din punctul nostru de vedere, ar trebui menținuți la o înălțime corespunzătoare, astfel încât să nu pună în pericol siguranța pietonilor și autovehiculelor care se deplasează în imediata apropiere a acestora. Precizăm faptul că respectarea legislației specifice în materia protecției mediului și a administrării spațiilor verzi de pe raza municipiului Hunedoara are caracter prioritar pentru instituţia noastră.

În imaginile de mai jos puteți vedea doar o mică parte din numeroasele solicitări primite la adresa Primăriei din partea asociațiilor de proprietari, care ne cereau să rezolvăm problema arborilor care puneau în pericol autoturismele parcate în locurile special amenajate, sub copacii care nu au fost niciodată toaletați. De asemenea, am atașat o cerere făcută de instituția noastră către Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, precum și răspunsul primit din partea APM Hunedoara.

 

2 thoughts on “Câteva precizări privind toaletarea arborilor din municipiul Hunedoara

  1. Dupa toaletarea unui nuc pe str. Brancusi la nr.6, o parte semnificativa din crengi a ramas rezemata de gardul curtii noastre de circa 8 zile, blocand partial si circulatia persoanelor pe strada.
    Va rugam sa ridicati crengile respective cat mai repede posibil.
    Va multumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.