FOTBAL CENTENAR CORVINUL ⚽

Aici găsiți o serie de articole dedicate împlinirii a 100 de ani de la înființarea primei echipe de fotbal din municipiul Hunedoara.

Mai mult decât un nume, mai mult decât un club (episodul 1)

Primăria municipiului Hunedoara dorește să marcheze așa cum se cuvine împlinirea a 100 de ani de la înființarea celui mai cunoscut club de fotbal din județ. Pe lângă evenimentele ce vor avea loc la începutul lunii iunie (dacă situația epidemiologică o va permite), începând de astăzi, periodic, vom publica aici câte un episod din istoria echipei. Pentru că, o știm cu toții, Corvinul Hunedoara a fost și va rămâne mai mult decât un nume, mai mult decât un club de fotbal.

Zorii perioadei de glorie şi momentul „Hunedoara, dragostea mea” (episodul 2)

În ediţia 1975 – 1976, Corvinul promovează în Divizia A. Echipa era antrenată, în prima jumătate a sezonului de Ladislau Vlad şi Constantin Toma, iar în cea de-a doua jumătate, de Ilie Savu, Victor Cojocaru şi Remus Vlad (care îndeplinea şi rol de jucător). Lotul era compus din: Ghorghe Bologan, Romulus Cocu şi Emeric Moritz – portari; Ioan Stan, Nicolae Jurcă, Remus Vlad, Vasile Ghiţă, Dorin Nicşa, Ioan Petcu, Alexe Lazăr, Marian Deacu, Octavian Cojocaru, Virgil Stoica, Ilie Ologu, Clemen Şureghin, Eremia Şumulanschi, Ioan Bucur, Ioan Năstase, Petre Şchiopu, Gheorghe Albu, Vasile Dina, Gheorghe Georgescu, Florea Văetuş şi D. Pintilie, după cum consemnează prof. Gheorghe Deac în cartea sa „Sportul hunedorean prin negura anilor 1921 – 2016”.

Mai întâi au fost juniorii (episodul 3)

În aproape toate cronicile lor retrospective referitoare la Corvinul Hunedoara, jurnaliștii sportivi cu vechime în domeniu, amintesc două nume: Dumitru și Mircea Pătrașcu. Tandemul tată – fiu care a pregătit o bună parte dintre juniorii Corvinului. Acest episod al seriei „Fotbal Centenar Corvinul” este povestit, pe scurt, de Mircea Pătrașcu, printre puținii oameni de fotbal, dacă nu chiar singurul din țară, pe a cărui de muncă scrie repetat și fără perioade de întrerupere „antrenor fotbal”, de-a lungul rubricilor din document care acoperă aproape o jumătate de veac de carieră.

Corvinul ca-n poveste: a fost și nu mai este (episodul 4)

Episodul din această săptămână reprezintă o cronică sentimentală, realizată cu vreo 10 ani în urmă, aparţinând apreciatului jurnalist sportiv hunedorean Nicolae Stanciu.

Corvinul – Lucescu – Naționala… (episodul 5)

În iulie 1977 sosea la Hunedoara, stârnind vii comentarii, fotbalistul Mircea Lucescu. A venit într-un moment greu pentru el, cum însuşi spunea, şi s-a înhămat la tentativa Corvinului de a-şi crea un nou drum în elita fotbalului. După primul tur la Corvinul, deşi Lucescu se remarca individual meci de meci, prin efort, joc, pase şi goluri, echipa antrenată de Ştefan Coidum stătea slab în clasament.

Al doilea Maradona a fost al Corvinului, dar i s-a spus „Cangurul” (episodul 6)

Romulus Gabor devenea, în 1981, primul (și, până acum, singurul) jucător român care reușea să câștige Balonul de Aur. Se întâmpla la Campionatul Mondial de Tineret din Australia, unde era însoțit în echipă de alți doi tineri ai Corvinului: Mircea Rednic și Ioan Andone.

Remus Vlad, campionul și antrenorul (episodul 7)

Seria „Fotbal Centenar Corvinul” continuă cu un alt om foarte important în istoria celei mai cunoscute echipe din judeţ: Remus Vlad. Un alt material al „bătrânului cronicar”, Nicolae Stanciu, căruia, îi mulţumim, din nou pentru sprijinul acordat.

Copiii Hunedoarei, lideri! (episodul 8)

Seria „Fotbal Centenar Corvinul” a ajuns la episodul cu numărul 8. Astăzi retrăim pentru câteva clipe magina începutul anilor ’80, când Corvinul reprezenta „noua ameninţare” pentru echipele consacrate ale primului eşalon fotbalistic din România: Steaua, Dinamo, Universitatea Craiova. Şi facem asta apelând tot la un articol semnat de Nicolae Stanciu. Deşi cronica părea una „perisabilă”, prin talentul scriitorului şi subiectul abordat, ea a devenit atemporală.

„Corvinul”, numele cel mai des întâlnit, pe parcursul a 100 de ani – o cronologie a denumirilor echipei (episodul 9)

În cartea sa, „Sportul hunedorean prin negura anilor 1921 – 2016”, domnul profesor Gheorghe Deac arată că fotbalul a fost practicat în Hunedoara, în mod neorganizat, încă de la începutul anilor 1900 „iniţiatori ai jocului fiind tineri localnici care studiau în marile oraşe ale ţării sau în străinătate”. În perioada vacanţelor se organiza, ad-hoc, câte un meci de fotbal pe spaţiul destinat târgului de vite, din zona Hăşdat, dar şi pe pajiştile de la Răcăştie sau din zona Gării Centrale.

CORVINUL – STEAUA: 3 –1 (episodul 10)

Episodul din această săptămână reprezintă o cronică scrisă „la cald”, după unul dintre cele mai răsunătoare succese ale Corvinului, victoria cu Steaua, din 1986. Autor: Nicolae Stanciu.