Pe doamna doctor Aneta Mureșan nu o văd pacienții, dar asta nu înseamnă că munca ei nu este importantă. La fel ca medicii de laborator, doamna doctor se ocupă de partea nevăzută (de către pacienți) a spitalului. Mai precis, de tot ce ține de prevenție. Este medic primar epidemiolog – singurul din Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” și activează în cadrul Serviciului de Prevenire și Limitare a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPLIAM).
„Despre mine vă pot spune că m-am născut în acest spital, în 1972, din părinți profesori. Mama, de educație fizică și sport, iar tata, de matematică. Medicina am ales-o pentru că mi-a plăcut dintotdeauna și fiind într-o clasă bună dintr-un liceu bun (Mate-Fizică), aveam prieteni și colegi care s-au îndreptat ulterior spre această meserie. Cred că peste de 20 dintre foștii mei colegi de liceu au terminat Medicina”.
Facultatea a absolvit-o în 1997, la Târgu Mureș. Mama este de acolo și o avea pe bunica în Târgu Mureș. În anul 2000 a început specialitatea în epidemiologie, pe care a făcut-o ca medic rezident la Timișoara și a terminat-o în 2004, iar în 2008 a dat examenul de medic primar epidemiolog. Din 2005 predă epidemiologia la Postliceala Sanitară din Hunedoara.
„Am o vechime de peste 21 de ani în acest spital”, spune doamna dr. Mureșan. Este căsătorită și are o fată de 17 ani care învață la același liceu și își dorește să urmeze o carieră în domeniul medical.
Epidemiologia se bazează pe cunoașterea bolilor infecțioase și mai exact de identificarea surselor de infecție, căilor de transmitere a bolilor, răspândirea lor în populație și de prevenirea lor. Este ramura principală a medicinei preventive. Prevenția se poate face în orice boală. „Așa cum a spus Hipocrate, «este mai ieftin să previi decât să tratezi».
Activitatea SPLIAM este variată și cuprinde teste microbiologice de sanitație efectuate de laboratorul spitalului nostru împreună cu medicul de medicina muncii, participare la profilaxia personalului medical, raportări săptămânale și lunare către Direcția de Sănătate Publică, întâlniri săptămânale cu directorul de îngrijiri medicale și asistentele șefe de la toate secțiile spitalului – întâlniri în cadrul cărora se discută problemele de pe fiecare secție și se caută soluții pentru rezolvarea lor.
Se poate spune despre doamna dr. Aneta Mureșan că este îngerul păzitor al spitalului.
„Avem o foarte bună colaborare cu toți medicii, cu asistentele medicale și infirmerii și infirmierele din spital. Apropo de spital, vă pot spune că este unul dintre cele mai bine gândite din țară, din punct de vedere al circuitelor. Primul director, domnul Marinescu, a colaborat îndeaproape cu arhitecții care l-au proiectat. De când lucrez aici, am participat la două cicluri de acreditare cu proceduri, protocoale în practica medicală și am reușit să fim spital încadrat în categoria a III-a, fapt care ne onorează. Fără modestie, suntem la nivelul unor spitale și clinici universitare”, spune doamna doctor Aneta Mureșan.