comunicat

Măsuri pentru prevenirea gripei

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii și Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara vă recomandă să ascultați sfatul medicilor, să evitați deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respectați regulile de igienă pentru a evita îmbolnăvirea prin viroze respiratorii. De asemenea, este foarte important să consumați alimente bogate în proteine, fructe și legume.

În sezonul rece, circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei. În fiecare an, gripa afectează între 5% și 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii sau deces, în special pentru persoanele din grupele la risc.

Până în acest moment, de la începutul sezonului rece, gripa a omorât peste 20 de persoane!

SEMNE I.A.C.R.S.* GRIPĂ
Febră Rareori Da >38ºC
Dureri de cap Rareori Deseori
Dureri generale Ușoare Prezente la majoritatea cazurilor; adesea severe
Oboseală, slăbiciune Uneori Apare des; poate dura până la 2-3 săptămâni
Epuizare Niciodată Apare de obicei la începutul bolii
Nas înfundat Deseori Uneori
Dureri de gât Deseori Uneori
Jenă în piept, tuse Slabă, până la moderată. Tuse seacă Deseori; poate deveni gravă

*infecție acută a căilor respiratorii superioare

În acest an, Ministerul Sănătății a asigurat și în acest sezon rece vaccinarea antigripală sezonieră pentru imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice;
  • femei gravide;
  • personalul medical;
  • persoane (adulți și copii) rezidente în instituții de ocrotire socială;
  • persoane cu vârstă egală sau peste 65 de ani.

Doamna Ministru a Sănătăţii, Sorina Pintea, recomandă, în contextul creşterii numărului cazurilor de gripă la nivelul întregii țări, ca persoanele care prezintă simptome să se adreseze medicului de familie, să nu meargă în colectivitate sau în locuri aglomerate, iar în şcoli să se facă triaj epidemiologic (“triaj care poate fi făcut de către cadrele didactice, adică pur şi simplu recunoaşterea unui copil care prezintă simptomele unei răceli”).

În saptamana 14 – 20.01.2019, numărul infecţiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 1.250 de cazuri dintre care pneumonii – 527 de cazuri, au fost internate un număr de 190 de cazuri, față de aceeași săptămână din 2018, când au fost înregistrate 1.143 de cazuri dintre care pneumonii 550 de cazuri.

În prezent există în județ 6 cazuri suspecte de gripă, dintre care pentru 2 cazuri s-a infirmat cu laboratorul gripa iar 4 cazuri sunt suspecte de gripă și nu există încă confirmarea laboratorului.

Un număr de 24.540 de persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier (în sezonul rece 2018-2019 județului Hunedoara i s-au repartizat 24.540 de doze de vaccin gripal trivalent sezonier – față de sezonul rece 2017-2018, când au fost utilizate toate cele 30.597 de doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate judetului Hunedoara).

În 17 ianuarie 2019, Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara a solicitat în urma adresei Ministerului Sănătății necesarul de doze de vaccin gripal trivalent sezonier pentru continuarea vaccinării antigripale – numărul de doze solicitat este de 5.980 (date colectate de la medicii de familie din județ).

Iată, mai jos, câteva recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de apariția infecțiilor acute respiratorii cât și pentru gripă:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

Vaccinarea antigripală cu vaccin gripal sezonier

Vaccinarea continuă să fie singura metoda de profilaxie specifică a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccinează oferă o protecție de bună calitate (conform reprezentanților Ministerului Sănătății).

  • Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.
  • Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene.
  • Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante.
  • Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri.
  • Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţială pentru menţinerea unui corp sănătos. De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 de grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie. Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic.

Răcelile și gripele nu se tratează cu antibiotice!

Numărul normal al infecțiilor de tract respirator superior poate să ajungă și la zece într-un an pentru o persoană. O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale.

În perioada 14.01.-15.02.2019 se desfășoară acţiuni de control în toate unităţile spitaliceşti din judeţ în care funcţionează secţii de obstetrică-ginecologie și de neonatologie. Echipele de control sunt formate atât din personal din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică, cât și din personal specializat din cadrul Compartimentului de Epidemiologie al Direcției de Sănătate Publică a județului Hunedoara. Acţiunile de control vizează respectarea normelor de supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare, normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare, publice şi private, tehnicile de lucru, procedurile recomandate pentru dezinfecţia mâinilor, metodelor de aplicare a dezinfectanţilor chimici. Este, de asemenea, controlată şi gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale precum şi metodologia culegerii de date pentru statistica la nivel naţional privind aceste deşeuri din activităţi medicale. Până în prezent nu s-au constatat abateri de la legislația sanitară în vigoare.