știri

Evoluția infecției cu virus West Nile

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) informează că pe teritoriul României au fost semnalată prezența mai multor specii de țânțari :

  • Specia Culex pipiens – specie care este implicată ăn transmiterea virusului West Nile.
  • Specia de țânțari Aedes albopictus, specie puternic invazivă, diurnă.

Astfel, specialiştii de la INSP recomandă evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu țânțari. Dacă totuși ieșim în parc sau în spații deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să protejeze brațele și picioarele. Culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea uşoară a țânțarilor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi. Se recomandă purtarea de tricouri, bluze sau cămăşi cu mâneci lungi. Este indicat ca încălțămintea să nu fie prevăzută cu decupaje.

Se recomandă aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte pe pielea expusă (mâini, brațe, antebrațe, ceafă) sau a unui insecticid pe pantaloni, manșete, ciorapi și pe mâneci.

În Romania, în perioada 2 mai – 6 septembrie 2018, s-au înregistrat 166 cazuri de infecție cu virusul West Nile. Au fost înregistrate 17 decese (6 în București, 3 în județul Iași, 2 în județul Olt și câte un deces în județele Galați, Covasna, Dâmbovița, Constanța, Dolj și Teleorman).

Datorită condițiilor meteorologice favorabile, un număr mare de persoane își petrec zilele libere „în natură, la iarbă verde”. Direcția de Sănătate Publică transmite câteva recomandări pentru a preveni înţepăturile de țânțari și consecințele neplăcute și uneori grave ale acestora.

Febra West Nile este o boală produsă de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a acestei infecții la om este prin înțepătura de țânțar. Țânțarii se infectează în urma hrănirii cu sânge de la o pasăre infectată. Odată infectat (cu virusul West Nile) țânțarul rămâne așa toată viața și are potențialul de a transmite virusul la orice gazdă vertebrată pe care o mușcă pentru a se hrăni.

Omul este numai gazda accidentală în acest ciclu. Perioada de incubație a infecției cu virus West Nile la om este cuprinsă între 3-15 zile după înțepătura unui țânțar infectat. Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice. În 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe ușoare, în general caracterizate prin debut brusc cu febră, cefalee, mialgii, stare de rău, anorexie, grețuri și vărsături. O mică parte dintre pacienți pot prezenta fenomene eruptive cutanate: eritem maculopapular sau morbiliform care interesează gâtul, trunchiul, brațele sau membrele inferioare. Boala poate dura între două și cinci zile. În mai puțin de 1% dinre cazuri pot apărea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita în general asociate cu febra. Pacienții care dezvoltă simptome neurologice sunt în general împărțiți în trei categorii: meningita West Nile (WNM), encefalita West Nile (WNE) și paralizie acută flască (WNP).

Recuperarea după boală este completă, mai rapidă la copii decât la adulți de cele mai multe ori însoțită de slăbiciune și mialgii pe termen lung – aproximativ 1 an de la debutul simptomelor. Sechele permanente nu au fost descrise. Vârsta înaintată este cel mai important factor de risc pentru formele severe de boală neurologică după infecție, riscul crește semnificativ în rândul persoanelor peste 50 de ani.

Comparativ cu adulții, copiii infectati cu virus West Nile au durata spitalizării mai scurtă, mai puține simptome neurologice și o mai bună revenire dupa boală, iar mortalitatea este mai mică. Nu există un tratament specific al acestei boli și nici un vaccin care să o prevină, utilizarea repelentelor și a îmbrăcămintei adecvate pentru a împiedica mușcătura de țânțar sunt principalele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii. Pentru cazurile severe pacienții spitalizați primesc tratament simptomatic (antialgice) și suportiv (cum ar fi perfuzii).

Direcţia de Sănătate Publică a județului Hunedoara a transmis tuturor primăriilor de pe teritoriul județului măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a împiedica dezvoltarea țânțarilor, vectori ce pot transmite infecția cu virus West Nile:

  • acțiuni de dezinsecție
  • amenajarea zonelor limitrofe bogate în vegetație
  • asanarea suprafețelor acoperite de luciu de apă
  • salubrizarea teritoriului, intensificarea ritmului de ridicare a deseurilor menajere

Direcţia de Sănătate Publică a județului Hunedoara recomandă, pentru prevenirea apariției unor cazuri de meningite/meningo-enecefalite datorate virusului West Nile transmis de țânțari, următoarele:

  • evitarea expunerii la țânțari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi
  • evitarea zonelor cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)
  • utilizarea substanțelor chimice repelente de țânțari;
  • asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor
  • îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer
  • prezentarea de urgență la cel mai apropiat cabinet medical, dacă identificați următoarele semne și simptome: febră ridicată, durere de cap intensă, vărsături, erupţii cutanate, oboseală cronică, slăbiciune musculară.