comunicat

Cod portocaliu de ger! Aveți grijă de dumneavoastră!

În ultimele zile, Hunedoara se află sub avertizarea de cod galben & portocaliu de ger. Această avertizare s-a prelungit până astăzi la ora 21. Pentru ca gerul persistent să nu facă victime, vă redăm câteva recomandări transmise de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara.

Se recomandă să ascultați sfatul Ministerul Sănătății:

  • să evitați deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig;
  • să respectați regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii (de exemplu: o igienă corectă a mâinilor);
  • să consumați alimente bogate în proteine, fructe și legume;
  • să nu renunțați la mișcare, activitate fizică;
  • să respectați regimul de odihnă (8 ore de somn pentru adulți și 9- 10 ore de somn pentru copii și adolescenți)
  • să evitați comsumul băuturilor alcoolice (acestea dau o falsă senzație de încălzire, iar datorită vasodilatației periferice favorizează pierderea de căldură a organismului uman cu instalarea mult mai rapidă a hipotermiei).

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – îmbrăcăminte care să ajute mecanismele de termoreglare ale organismului (hainele să fie îmbrăcate în straturi, de preferință din fibre naturale), căciuli, mănuși dar și încălțăminte călduroasă cu talpi antiderapante pentru a preveni alunecarea și apariția unor entorse/ fracturi. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături care apar cu precadere la nivelul extremităților. De asemenea, în cazul simptomelor de infecții acute respiratorii (subfebrilități / febră; tuse; stare generală alterată), trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului pentru instituirea unui tratament adecvat cât și izolarea la domiciliu.

Recomandări pentru grupele populaționale vulnerabile:

  • persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii: îmbrăcați-vă adecvat, protejați-vă zonele vulnerabile și expuneți-vă la vremea de afară doar strict. Evitați deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
  • copiii: să fie îmbrăcați adecvat momentului zilei și temperaturilor de afară; aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător. Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător (asigurându-se o temperatură de 18-20° C iar în camerele copiilor 22° C) și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara a solicitat unităților sanitare să ia toate măsurile care se impun astfel încât să poată primi, tria și interna un număr mai mare de pacienți, pe perioada atenţionărilor meteo; pentru a asigura prevenirea deceselor prin hipotermie.

Primăria municipiului Hunedoara anunță că adăpostul de noapte aflat în administrarea instituției își deschide porțile pentru toate persoanele aflate în dificultate, care au nevoie de găzduire în această perioadă.

Adăpostul are o capacitate de 50 de locuri și este situat pe strada Rotarilor, nr. 70, în incinta fostei unități militare de la Hășdat. Persoană de contact: Stoica SZILARD, tel. 0728-284.407. Persoanele găzduite aici pe perioada gerului vor primi ceai cald și câte o masă caldă. De asemenea, la galeriile de artă din localitate, situate în apropierea Casei de Cultură, reprezentanții Primăriei oferă câte un ceai fierbinte persoanelor aflate în zonă, care au nevoie să se încălzească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.