Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Alberto-Daniel Cozmescu

Psihiatria este o ramură a medicinei care diagnostichează și tratează tulburări psihice și comportamentale. Boala psihică este considerată o problemă de sănătate publică dintre cele mai importante din cauza frecvenței pe care tulburările psihice le au în rândul populației. Cuvântul „psihiatrie” are origine greceasca (psyché = suflet și iatrein = vindecare) însemnând vindecarea sufletului.

Dr. Cozmescu, medic specialist psihiatru, este cel mai nou membru al echipei de medici din Spitalul nostru și, de asemenea, a echipei de psihiatri. A absolvit Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie din Târgu Mureș, rezidențiatul l-a urmat în cadrul Clinicii de Psihiatrie Târgu Mureș, iar după încheierea rezidențiatului a activat timp de câteva luni în cadrul Centrului Medical Psihosan din Ungheni, Mureș. Domnul doctror este membru al Colegiului Medicilor din România.

De loc din Deva, a urmat cursurile Colegiului Tehnic Transilvania, iar după absolvire s-a înscris la Institutul de Limbi Străine din Malta, specializarea ”italiană-engleză-malteză”. L-am întrebat pe domnul doctor de ce nu a rămas să profeseze în domeniul în care studiase și ne-a mărturisit că nu s-a regăsit în domeniul respectiv fapt pentru care a revenit în țară înscriindu-se la Facultatea de Medicină, un vis mai vechi al domnului doctor.

După terminarea facultății s-a reîntors în Malta unde a obținut titul de liberă practică, conferit de însuși președintele Republicii Malta, cu posibilitatea de a profesa ca medic acolo. Cu toate acestea, domnul doctor a revenit în România pentru a se angaja în cadrul sistemului sanitar românesc, mărturisindu-ne că: “nici unde nu-i ca acasă”.

Ce a stat în spatele alegerii acestei specialități, dr. Cozmescu ne-a raspuns fără să ezite: “Îmi place mult să empatizez cu pacienții și după părerea mea este cea mai interesantă specialitate”.

A ales să profeseze în cadrul Spitalului Municipal din Hunedoara și ne spune că ceea ce a gasit aici îl mulțumește: “spitalul din Hunedoara este unul foarte bine organizat, curat, cu oameni primitori si colegiali, fără snobism”.

Domnul doctor are doi nepoți, studenți la medicină, pe care i-a determinat să urmeze această cale. Îi urăm mult succes și un parcurs profesional în continuă ascendență!