comunicat

Spitalul Hunedoarei revine la normal peste 10 zile

Ministrul Sănătății a emis ordinul prin care Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” redevine „spital suport COVID”. Chiar dacă actul a intrat deja în vigoare, va fi nevoie de o perioadă de reorganizare medicală a spitalului, astfel încât să se revină cu totul la normal.

La ora actuală, în spitalul din Hunedoara sunt internați 120 de pacienți cu COVID-19, iar procesul de revenire a unității la statutul de „spital suport” este imposibil de derulat de pe o zi pe alta.

„Trebuie să ne ocupăm cum se cuvine de pacienții pe care îi avem deja internați. În același timp, trebuie să reorganizăm activitatea secțiilor, să facem operațiuni de curățenie generală și dezinfecție în tot spitalul. Vorbim despre sute de încăperi și o suprafață construită totală de peste 10.000 de metri pătrați. Estimez că întregul proces de tranziție de la «spital COVID» la «spital suport COVID» va dura aproximativ 10 zile. Depunem toate eforturile ca procesul de tranziţie de care vorbeam să se deruleze corect şi eficient, astfel încât să putem primi și cazuri non-COVID”.

Managerul spitalului, ec. Radu Budae

Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” a jucat un rol important în județul Hunedoara, mai ales de la declanșarea pandemiei, fiind cea mai mare unitate de acest tip care a putut gestiona, luni bune, atât patologia COVID, cât și toate celelalte tipuri de patologii.

Pe 20 noiembrie 2020, spitalul a fost declarat „spital COVID”, unul dintre motivele autorităților din domeniul sanitar fiind acela că deține circuitele și cadrele medicale necesare pentru a gestiona o situație de acest fel, în contextul unui al doilea val de infectări cu SARS-CoV-2.

Pe 19 ianuarie 2021, Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara și Instituția Prefectului au transmis Ministerului Sănătății o adresă prin care se solicita revocarea ordinului de ministru prin care spitalul „Dr. Alexandru Simionescu” era declarat „spital COVID”.

„De la bun început am știut că spitalul nostru poate face față cu bine unui al doilea val de infectări cu noul coronavirus, fără să fie nevoie să refuze, pur și simplu, toate cazurile medicale care țineau de alte patologii și să avem astfel de-a face cu un dezechilibru major al sistemului sanitar al întregului județ. Am semnalat public acest lucru, apoi, împreună cu managerul spitalului, domnul Radu Budae, am ținut permanent legătura cu Direcția de Sănătate Publică și cu Instituţia Prefectului Hunedoara, solicitând cu fiecare ocazie revenirea la situația inițială. Chiar dacă, în opinia mea, ordinul de ministru a venit mai târziu decât ar fi fost normal, mă bucur că, în sfârșit, hunedorenii, locuitorii Ținutului Pădurenilor, cei ai zonelor Călan și Haţeg, nu vor mai fi nevoiți să meargă la Deva ori la alte spitale din județ. Ca de obicei, Primăria Hunedoarei va sprijini cu toate resursele disponibile procesul de tranziție prin care trebuie să treacă, din nou, spitalul, în speranța că acesta va reveni cât mai curând la activitățile medicale pe care le-a derulat până înainte de 20 noiembrie, anul trecut”.

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu