știri

Omagiu unui hunedorean iubit – Horia Gherghina

Angajații Primăriei municipiului Hunedoara și membrii Consiliului Local Hunedoara deplâng dispariția prematură a lui Horia Trăian Gherghina, un om care a iubit oamenii, arta, ideea de „mai bine pentru toată lumea” și, în egală măsură, orașul său.

Horia Gherghina s-a născut pe 22 decembrie 1954, la Făget. Familia lui s-a mutat în Hunedoara pe când el avea doar doi ani. De mic a avut înclinații spre artă. Ar fi dorit să devină, mai întâi, muzician, fiind atras de pian, în special. Condițiile materiale ale acelor vremuri nu permiteau familiei să îi cumpere un astfel de instrument, așa că s-a „refugiat” în desen și pictură.

În 1973 a fost admis ca student al Institutului „Ion Andreescu” – Facultatea de Design Industrial – Proiectare, absolvind în 1978. După absolvire a lucrat ca inginer proiectant în mai multe societăți de stat. Începând din 1986 s-a dedicat construcției, restaurării și consolidării mai multor clădiri de cult din România. Unul dintre proiectele sale de suflet a fost cel de consolidare şi restaurare a Catedralei Ortodoxe din Ghelari. După 1990 a devenit antreprenor, deținând, până în 2008, o firmă de construcții.

După ce a renunțat la antreprenoriat, între 2008 și 2014 a activat ca inspector de specialitate în cadrul Serviciului de Urbanism al Primăriei municipiului Hunedoara, iar în perioada 2018 – 2019, consilier pe probleme de cultură în Cabinetul primarului. În 2020 a devenit consilier local al municipiului Hunedoara, fiind ales pe lista PSD.

Nu a renunțat însă nicicând la artă, fiind autorul mai multor lucrări de pictură, arhitectură și chiar sculptură. Abia în 2013 a „îndrăznit” să vină în fața publicului cu o expoziție personală: aproximativ 100 de lucrări foarte valoroase. Au urmat zeci de expoziții, personale și de grup, în țară și în străinătate.

În ultimii 10 ani s-a implicat și mai mult în viața culturală a municipiului Hunedoara, fiind unul dintre cei mai activi membri ai filialei locale a Uniunii Artiștilor Plastici din România. În același timp a fost și mentorul a zeci de tineri artiști plastici, pe mulți ajutându-i să se pregătească pentru examene de admitere la facultăți de arte. În paralel a contribuit din plin la estetica și, implicit, reușita mai multor proiecte importante, inclusiv proiecte derulate de Primăria Hunedoara. Pietonala Corvin și Casa de Cultură sunt doar două exemple.

Dacă n-ar fi fost artist plastic, i-ar fi plăcut să proiecteze nave, după cum mărturisea într-o înregistrare video recentă. „Marea e ca viața, te ridici pe un val și vezi orizontul. Apoi te duci în jos și orizontul tău s-a îngustat. Mai vezi doar călcâiele lui Dumnezeu și te rogi la El să te mai ridice o dată”, adăuga el, în timp ce lucra la un tablou de mari dimensiuni donat municipalității.

„Horia Gherghina a fost un adevărat profesionist și un prieten cum rar poți avea. Îi datorez mult, pentru sprijinul acordat mie, ca primar, dar și orașului. A fost omul la talentul căruia apelam ori de câte ori doream să concepem sau să îmbunătățim din punct de vedere estetic vreun proiect important al municipalității. Nu a fost ocazie în care să spună «nu vă pot ajuta». Un om care a iubit mult Hunedoara și hunedorenii. Era o persoană care reușea să te lumineze cu simpla sa prezență și câteva vorbe, cu felul său de a fi. Mi-e foarte greu să vorbesc de el la trecut. O să ne lipsească foarte mult”, spune primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.