comunicat eveniment

Remus Mariș, Cetățean de Onoare al municipiului Hunedoara, post mortem

În cadrul ședinței de consiliu local care a avut loc luni, 28 februarie 2022, consilierii i-au acordat fostului primar al municipiului, Remus Mariș, titlul de Cetățean de Onoare, post mortem.

Foto: Hunedoara Liberă

La ședința festivă au fost prezenți atât foști colaboratori ai primarului, cât și membri ai familiei sale – soția Antoneta Mariș și fiica sa, Carmen.

Remus Mariș a condus orașul timp de trei mandate (12 ani), fiind singurul primar ales care a primit încrederea cetățenilor pentru o perioadă atât de îndelungată. De altfel, în expunerea de motive pentru conferirea titlului de Cetățean de Onoare, se arată că acordarea acestui titlu reprezintă atât o recunoaștere a întregii sale activități, cât și o recompensă morală pentru contribuția deosebită adusă la dezvoltarea municipiului Hunedoara. Remus Mariș a fost omul care a administrat municipiul Hunedoara în cea mai dificilă perioadă a existenței acestei comunități, de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Primarul Dan Bobouțanu a declarat:

„Suntem emoționați pentru că Remus Mariș a fost cel mai longeviv primar ales al municipiului Hunedoara din toate timpurile. Până în 1990, primarii erau numiți, și doar de atunci putem vorbi despre alegeri libere. Municipiul Hunedoara a traversat o perioadă deosebit de complicată prin închiderea mineritului din Munții Poiana Ruscă, a capacităților de producție de la Combinatul Siderurgic, ICSH și altele. Pentru cei mai tineri acestea probabil că sunt lucruri noi, dar pentru cei care ați trăit alături de Remus Mariș, ca și consilieri locali, acele vremuri, acele vremuri au fost complicate și a fost dificil să luați decizii care să mențină orașul pe linia de plutire. A fost o perioadă tragică pentru societatea românească și pentru municipiul Hunedoara. Astăzi nu facem decât să aducem un pios omagiu prietenului nostru, colegului și primarului într-un oraș pe care l-a condus vreme de 12 ani.

Mircea Marcel Popa este consilierul local care a avut inițiativa conferirii titlului de Cetățean de Onoare – post mortem celui care a fost Remus Mariș. Dl. Popa a fost viceprimar în mandatul primarului Remus Mariș.

„Îmi este greu și acum, după atâția ani, să vorbesc la trecut despre Remus Mariș. Credeți-mă că mi s-a pus un nod în gât”, a spus, vădit emoționat, inițiatorul proiectului de hotărâre.

Domnul Remus Mariș s-a născut la data de 9 august 1950 în satul Brotuna, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara. După absolvirea Liceului „Avram Iancu” din Brad, a fost admis la Facultatea de Studii Economice a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca.

A absolvit facultatea amintită ca șef de promoție, cu media 10, în anul 1973. În toamna aceluiași an s-a stabilit la Hunedoara, unde a fost repartizat ca economist în cadrul Întreprinderii de Construcții Siderurgice (ICSH) – la vremea aceea una dintre cele mai importante unități de acest fel din România.

În cadrul ICSH, calitățile sale profesionale sunt rapid remarcate, fiind promovat periodic în diferitele trepte profesionale, iar în 1980 este numit șef al Biroului Economic al întreprinderii. Un an mai târziu devine contabil șef al ICSH, iar în 1989 este numit director economic.

În 1992, din postura de candidat independent, câștigă alegerile pentru funcția de primar al municipiului Hunedoara, demnitate pe care o ocupă cu cinste, pricepere și modestie până în anul 2004.

Remus Mariș a fost omul care a administrat municipiul Hunedoara în cea mai dificilă perioadă a existenței acestei comunități, de după cel de-al Doilea Război Mondial. Mai ales între 1996 și 2004, municipiul Hunedoara a fost grav afectat de dispariția marilor unități din siderurgie și minerit, fapt ce a generat un efect de domino, din punct de vedere economic, întreaga zonă devenind una calamitată din punct de vedere social.

În ciuda condițiilor economice extrem de dificile, soldate inclusiv cu diminuarea drastică a veniturilor la bugetul local, domnul Remus Mariș a fost persoana care, prin competențele sale profesionale, dar și prin calitățile sale umane, a reușit să mențină „pe linia de plutire” administrarea orașului. În condițiile în care 9 din 10 primari s-ar fi declarat învinși de obstacolele insurmontabile care apăreau frecvent, Remus Mariș a fost acel „al zecelea” primar care mai mereu reușea să găsească soluția cea mai potrivită pentru fiecare problemă. Mai mult, cu toate că orașul era victima unei adevărate drame provocată de închiderea mineritului și reducerea drastică a activității siderurgice, domnul Remus Mariș a fost cel care a reușit să contribuie decisiv la crearea condițiilor pentru apariția revirimentului economic al orașului. Unități precum LisaDraxlmaier sau Kaufland au apărut în Hunedoara pe parcursul ultimului său mandat de primar.

După ultimul său mandat la conducerea Primăriei municipiului Hunedoara, domnul Remus Mariș și-a continuat activitatea la ICSH, ca director economic. În 2019, a revenit în Primăria municipiului Hunedoara, ca inspector de specialitate și consilier superior. În 2012 s-a retras la pensie. În ultima zi a lunii martie, din anul 2014, a încetat din viață.