eveniment foto

Zilele Hunedoarei: fotbal și opera rock Zrínyi 1566

Cea de-a doua zi a sărbătorii Zilele Hunedoarei 2017 s-a încheiat în curtea exterioară a Castelului Corvinilor, cu spectacolul de operă Zrínyi 1566, în regia lui Moravetz Levente. Înaintea acestui spectacol, hunedorenii au avut parte de un altfel de spectacol: cel al fotbalului. Micro 3, Micro 5, Micro 7 și Traian Vuia, finalistele, s-au luptat pentru primele patru locuri. 

Micro 5, campioana Cupei Primăriei la Fotbal

Clasamentul primei ediții a Cupei Primăriei la Fotbal a arătat așa:

  1. Micro 5
  2. Micro 7
  3. Traian Vuia
  4. Micro 3

Meciurile s-au desfășurat pe terenul de sport multifuncțional recent inaugurat de Primărie, în Micro 7, lângă fosta Școală generală nr. 9.

Zrínyi 1566, la Castelul Corvinilor

Opera rock Zrínyi 1566 a fost desemnată drept cel mai important eveniment cultural al anului 2009 ăn Ungaria. Piesa evocă asediul cetății Szigetvar de către armatele otomane conduse de Sultanul Suleiman Magnificul. În perioada 6 august – 8 septembrie 1566, un grup de puțin peste 2.000 de luptători maghiari și croați conduși de Zrínyi Miklos a rezistat asediului armatelor otomane cu un efectiv de circa 100.000 de soldați și peste 300 de tunuri. Rezistența eroică a apărătorilor cetății Szigetvar a oprit armata otomană din drumul său către Viena, pentru că în timpul asediului Sultanul Suleiman, bătrân și slăbit, a murit.

Textul scris de regizorul și scriitorul maghiar Moravetz Levente reprezintă o epopee pusă pe muzică de Papp Zoltan și orchestrată de Balasy Szabolcs și Horvath Krisztina.

Programul complet al Zilelor Hunedoarei poate fi consultat aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.