Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Larisa Ivănuș

Doamna doctor Larisa Ivănuș este unul dintre cei mai calzi oameni pe care ne-a fost dat să-i întâlnim în Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara. Având specializarea de medic primar radiolog, cu competențe în CT (computer tomograf), dr. Larisa Ivănuș lucrează în spitalul hunedorean de 22 de ani. Până în 2015 a lucrat la Radiologie, iar de atunci împarte Compartimentul Computer Tomograf cu alte două doamne doctor: Elena Lazăr Nan și Maria Mirela Cîrlan, șefa secției.

Larisa Ivănuș nu a avut medici în familie, dar spune că i-a plăcut medicina de mică și a știut încă de când se juca cu păpușile că va alege această cale. Este căsătorită cu un inginer, iar împreună au o fiică pe care a atras-o domeniul în care lucrează mama ei, așa că anul acesta a terminat Medicina și urmează să își aleagă specializarea.

Ca medic radiolog la Tomograf, nu prea interacționezi cu pacientul. Asistentele sunt cele care se ocupă de pacienții care vin pentru investigații imagistice, iar medicii sunt mai retrași, „la butoane”. De altfel, compartimentul în care își desfășoară activitatea doamna dr. Ivănuș este una foarte modernă, cu un aparat nou, adus aici din noiembrie 2018. Computerul tomograf funcționează aproape încontinuu, programul fiind aici de 12 ore, de la 8 dimineața la 8 seara. O medie de 20 de pacienți văd interiorul camerei imaculate și spațioase care găzduiește CT-ul, însă uneori ajung aici și peste 30 de pacienți într-o singură zi.

Cele mai frecvente cazuri sunt AVC-urile, sau accidentele vasculare cerebrale. Medicii de la Neurologie cu care am stat de vorbă ne-au spus că pe secția lor, acestea sunt patologiile cele mai des întâlnite. Dr. Larisa Ivănuș spune că pentru neurolog, CT-ul este esențial, pentru că accidentele vasculare cerebrale sunt de două tipuri: hemoragice și ischemice, iar tratamentul medicamentos prescris este complet diferit în cele două tipuri de AVC. Astfel, medicul vede ce fel de accident vascular cerebral a suferit pacientul și știe imediat ce fel de medicamente să îi prescrie.

Dar nu doar de la Neurologie vin pacienți la Tomograf; sunt de asemenea foarte multe cazuri de pacienți trimiși de Oncologie, pacienți cu sindroame vestibulare (amețeli), cu boli degenerative (de exemplu demență), cu traumatisme, însă doamna dr. Larisa Ivănuș a ținut să sublinieze că are o colaborare foarte bună, în beneficiul pacienților, cu toate secțiile spitalului și cu serviciul UPU. De asemenea, Tomograful deservește pacienții din ambulatoriu care vin atât din Hunedoara, cât și din localitățile limitrofe și din orașele învecinate – Deva, Orăștie, Hațeg etc.

Vorbim despre programul în ture, despre gărzi, iar doamna doctor spune: „Pe măsură ce trec anii, simți că e mai greu. În gardă, stau până la ora 8 la Tomograf, după aceea mă mut la camera de gardă și deservesc atât tomograful, cât și radiologia, iar a doua zi rămân la serviciu până la ora 14. De aceea, îi așteptăm cu drag pe viitorii noștri colegi tineri care să completeze echipa de radiologi de la spitalul din Hunedoara!”.