Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Mircea Stănculescu

La etajul al patrulea al Spitalului Municipal Hunedoara se află, printre altele, Compartimentul ORL (Otorinolaringologie). Acolo am așteptat nerăbdători dialogul cu domnul doctor Mircea Stănculescu, medic primar ORL și coordonatorul acestui compartiment.

Gălățean din Hunedoara, născut în localitatea cu același nume, aproape de Pui, domnul doctor a menționat, întâi de toate, locurile în care a poposit pentru a-și desăvârși educația: „Clasele primare m-au găsit în localitatea natală, Galați, apoi, ciclul gimnazial la Pui și, la îndemnul tatălui meu, am hotărât să studiez la un liceu vocațional, Liceul Pedagogic din Deva. Am absolvit ca șef de promoție și am și profesat ca dascăl, la Baru Mare, timp de un an și jumătate. A urmat armata cu un stagiu lung, prea lung, de un an și patru luni”.

„În cele din urmă, lucrurile s-au cristalizat, am dat la medicină la Cluj, am intrat și am absolvit în 1985. Anul absolvirii a coincis cu redenumirea fostului «Institut de Medicină și Farmacie» drept Universitatea de Medicină și Farmacie «Iuliu Hațieganu»”.

După 3 ani de stagiatură și o medie de 9,98 la încheierea acesteia, dr. Stănculescu s-a reîntors în Hunedoara: „Spitalul era foarte renumit încă de la vremea aceea și încă este”. A lucrat ca medic de circă timp de un an în comuna Telciu, județul Bistrița Năsăud. Mai apoi, alături de domnul doctor Marian Munteanu din UPU, a profesat în nou-înființata comună Strei, ca șef de circă.

„Am lucrat mult cu dr. Alexandru Simionescu, cel al cărui nume îl poartă spitalul acesta; mi-a plăcut ortopedia, însă am optat, în final, pentru ORL. Mă bucură alegerea făcută”.

Rezidențiatul l-a urmat și încheiat în Cluj, în 1994, iar examenul pentru specialitate în același an. ”În noiembrie anul acesta se împlinesc 34 de ani de când m-am reîntors în Hunedoara după absolvirea facultății”.

Am fost informați că, în prezent, Compartimentul ORL are 10 paturi, ”ceea ce este suficient având în vedere scăderea populației și tendința de migrare a acesteia”. La începutul carierei, domnul doctor consulta 40-60 de pacienți zilnic, acum sunt zile în care nu vede mai mult de 10-12.

De-a lungul timpului activitatea domnului doctor a fost una laborioasă și susținută deoarece din 2008, vreme de 10 ani, a fost singurul ORL-ist din spitalul hunedorean. Munca Domniei Sale a fost cu atât mai grea datorită faptului că de 14 ani face gărzi și în cadrul SJU Deva ”de când s-a aprobat înființarea unei linii de gardă județene, singura pe specializarea aceasta”. Lucrurile s-au mai domolit și degajat de anul trecut de când dr. Stănculescu are o nouă colegă, pe doamna doctor Carmen Olar, despre care a vorbit numai în termeni laudativi.

Dr. Stănculescu este căsătorit și are 3 băieți; unul dintre ei este medic, la Sebeș, iar ceilalți sunt studenți la medicină, respectiv, la informatică.

Am povestit cu domnul doctor despre compartimentul pe care îl conduce, unul modernizat. „Circuitele sunt foarte bune, s-a adus aparatură și vreau să menționez aici despre aparatul cu radio-frecvență cu ajutorul căruia putem efectua intervenții minim invazive, de pildă, recalibrarea foselor nazale, intervenții în tratamentul epistaxisului etc”. S-a arătat mulțumit de faptul că administrația locală și conducerea spitalului au înțeles că investițiile în sănătate sunt importante, „am fost sprijiniți în mod constant prin donații și cu dotări”, a declarat dr. Stănculescu.

În cadrul dialogului s-a menționat și despre patologia cea mai des întâlnită în ORL și anume, rinite, rinosinuzite, laringite și otite. Domnul doctor a declarat că una dintre problemele pregnante și actuale o reprezintă rinitele alergice, una dintre principalele cauze pentru declanșarea acestora fiind poluarea dar și mutațiile genetice la plante. De asemenea, în ultima perioadă a crescut patologia neoplazică din sfera ORL. „Ne confruntăm cu cancere laringiene, faringiene etc. Compartimentul nostru nu le tratează însă aceste tipuri de cancere pot fi diagnosticate aici, în spital, prin biopsii. Avem în sensul acesta o colaborare foarte bună cu celelalte secții ale spitalului. Totodată vreau să menționez despre conlucrarea cu clinici din Cluj și Timișoara, pacienții operați acolo revenind ulterior aici, în Hunedora, pentru îngrijiri post-operatorii”.

Tonul cordial și extrem de plăcut al conversației purtate cu domnul doctor ne-a dezvăluit și marea pasiune a Domniei Sale: călătoriile, dar nu orișicum, ci călătoriile marcate de aspecte ce țin de cultură și civilizație. Pasionat de istorie și geografie încă din adolescență, dr. Stănculescu a vizitat o mulțime de locuri, în special țările din bazinul mediteranean.

Om deplin, dr. Mircea Stănculescu face cinste lumii medicale și, în mod deosebit, spitalului hunedorean.