Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Rodica Zorina Toma

Doamna doctor Rodica Toma lucrează la Cabinetul de Neurologie și Psihiatrie Pediatrică din cadrul Centrului de Sănătate Mintală-Copii al Spitalului Municipal Hunedoara.

Dr. Toma este medic primar și a absolvit facultatea de Medicină la Târgu Mureș. A urmat specializarea în Timișoara, la Clinica de Neurologie si Pshiatrie a Copilului si Adolescentului. Până în anul 1994 a profesat ca medic pediatru, iar de atunci și până în prezent activează ca neuropsihiatru. Neuropsihiatria Pediatrică sau Infantilă are ca obiect de activitate diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului nervos specific copilului și adolescentului (de exemplu, epilepsie, tulburări de somn, enurezis, retard psihic, sindrom hiperkinetic, tulburări de comportament etc.).

”Cabinetul este foarte aglomerat, adresabilitatea este mare, avem de efectuat multe consultații într-o zi. Pe partea de neurologie ne confruntăm cu probleme care țin de traumatologie, crize epileptice, paralizii cerebrale. Pe partea de psihiatrie întalnim copii cu tulburări de atenție (ADHD) sau care au simptome din spectrul autist, copii cu tulburări emoționale sau de comportament.”

Colectivul în cadrul căruia își desfășoară activitatea doamna doctor este unul complet, care ”încearcă în permanență să acopere nevoile pacienților. Mă bucură faptul că există numeroși pacienți din localitățile limitrofe, asta arată că suntem un spital performant, suntem căutați. Dotările sunt bune, însă ne-am dori un aparat EEG (electroencefalograf) de generație mai nouă întrucât cel pe care îl folosim în prezent este vechi și depășit.”

Am întrebat-o pe dr. Toma ce le recomandă părinților și, deopotrivă, pacienților: ”Îi sfătuiesc pe părinți să le restricționeze copiilor accesul la telefoanele de tip smartphone, tablete, calculatoare etc. Copiii ar trebui verificați și controlați în mod constant de către părinți. Adolescenții sunt în mod deosebit foarte vulnerabili și influențabili.” Timpul petrecut în fața ecranelor, atât de către adulți, cât și de către copii, este o realitate a zilelor noastre pe care nu putem să o trecem cu vederea. Fie că este vorba de smartphone-uri, tablete, computere sau televizoare, s-a ajuns, in timp și cumva pe nesimțite, ca device-urile să ocupe un rol extrem de important, central și indispensabil, în viețile noastre cotidiene. Iar problema este că, din păcate, și pentru adulți, și pentru copii, acest obicei se transformă într-o dependență ce poate avea repercusiuni deosebit de serioase.

Mulți părinți ezită să apeleze la un medic psihiatru. Preocupările legate de stigma asociată bolilor mintale și utilizarea anumitor medicamente sunt doar câteva dintre motivele care-i împiedica pe parintii sa apeleze la un specialist în Psihiatrie Pediatrica. Părintii trebuie sa înteleaga ca orice consult psihiatric este un moment de informare, educare si echilibru în viata copilului sau a adolescentului si ca este important sa discute cu un medic psihiatru ori de câte ori observa un semnal de alarma în dezvoltarea copilului.