știri

La mulți ani, Jandarmeriei Române!

Astăzi, Jandarmeria Română sărbătorește 170 de ani de la înființare. Este un prilej de a transmite tuturor angajaților Inspectoratului de Jandarmi Județean “Decebal” Hunedoara cele mai calde urări de sănătate, putere de muncă și cât mai multe împliniri, atât profesionale, cât și personale.

Vă felicit pentru eforturile depuse în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță în comunitatea noastră.

De asemenea, vreau să vă mulțumesc pentru buna colaborare de până acum și pentru sprijinul acordat în această perioadă de grele încercări. Sunt convins că împreună vom trece cu bine peste aceste provocări!

La mulți ani, stimați jandarmi hunedoreni!

Cu deosebit respect,Dan Bobouțanu,Primarul municipiului Hunedoara

Un scurt istoric al Jandarmeriei:

🎖️ În 3 aprilie 1850, Domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, semnează actul de înfiinţare a Jandarmeriei: Legiuirea pentru reforma Corpului Slujitorilor în Jandarmi. Prin această lege s-a dat statut juridic Jandarmeriei și i s-au fixat principiile de organizare şi funcționare, înscriindu-se printre cele mai moderne instituţii de specialitate in Europa.
🎖️ La 1 septembrie 1893 Întră în vigoare Legea asupra Jandarmeriei Rurale, prin care se atribuie Armei personalitate distinctă, după modelul francez al vremii. Astfel, Jandarmeria era un corp cu caracter militarizat, în toate localităţile rurale, a cărei principală misiune era paza și ordinea în stat, asigurarea liniștii și libertății cetățeanului, protecția proprietății și supravegherea modului de respectare a legilor.
🎖️ În 30 decembrie 1947, Jandarmeria este reorganizată după un model străin tradiției latine, fiind subordonată „dictaturii proletariatului”. Noile Trupe ale Ministerului de Interne, care au purtat mai multe denumiri și au funcționat în diferite structuri, au îndeplinit misiuni de pază și apărare a obiectivelor de importanță deosebită, a sediilor ambasadelor și oficiilor consulare, a aerogărilor și aeronavelor.
🎖️ În 23 decembrie 1989, Trupele de Securitate revin, parțial, la denumirea și misiunile tradiționale.
🎖️ În 5 iulie 1990 se reînființează Jandarmeria Română, cu competență pe întreg teritoriul național pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a avutului public și privat, menținerea ordinii și liniștii publice.
🎖️ În anul 2002, Jandarmeria Română este acceptată ca membru cu drepturi depline în cadrul Asociației Forțelor de Poliție Europene și Mediteraneene cu Statut Militar (FIEP).
🎖️ În anul 2004 apare Legea 550, de organizare și funcţionare a Jandarmeriei Române.
🎖️În 17 decembrie 2008 România a devenit, prin intermediul Jandarmeriei Române, membru cu drepturi depline în cadrul Forţei de Jandarmerie Europeană.