știri

Îngrijirea vârstnicilor, în atenția autorităților

Joi, la sediul Primăriei muncipiului Hunedoara a avut loc Ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din Hunedoara. 

La ședință au participat prefectul județului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely (preşedintele Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Hunedoara), precum și membrii comitetului: Băgescu Octavian – director executiv AJPIS Hunedoara, Ionel Ciobanu – director executiv CJP Hunedoara, Florin Bolosin – comisar şef de poliţie IPJ Hunedoara, Nicolai Lozneanu – preşedinte ANVR filiala Hunedoara, Mircea Bîndea – şef serviciu DGASPC Hunedoara, Marcela Şerban – consilier superior DSP Hunedoara.

Invitați au fost primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, Lenuța Gemeniuc, director executiv al Direcției de Asistență Socială a municipiului Hunedoara, Genica Sîrbu – director Centrul Social pentru Persoane Vârstnice Hunedoara și
Ana Maria Barb, director al Cancelariei prefectului.

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a declarat că din totalul populaţiei municipiului Hunedoara de 60 de mii de persoane aproximativ 20 de mii sunt pensionari, ceea ce reprezintă o treime din populația orașului. Sume importante din bugetul municipiului Hunedoara sunt alocate lunar pentru asistența socială a persoanelor vârstnice, în special Unităţii de Asistenţă Medico-Socială şi Centrului Social pentru Persoane Vârstnice. Dan Bobouțanu solicită o mai mare implicare a guvernului, prin alocarea de fonduri suplimentare destinate asistenţei sociale. Unitatea de Asistenţă Medico-Socială, care funcţionează în prezent cu 60 de paturi, se va extinde cu încă 60 de paturi.

Primarul a adăugat că municipiul Hunedoara are cea mai mare şi mai eficientă Direcţie de Asistenţă Socială din judeţ. Primăria colaborează bine cu asociaţiile de pensionari din municipiul Hunedoara.

Prefectul județului Huendoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, este de părere că îngrijirea la domiciliu e o variantă a asistenţei sociale pentru persoanele vârstnice care poate degreva bugetul local, necesitând costuri mult mai reduse şi contribuind totodată la integrarea socială a vârstnicilor.

În ce privește centrul de asistență socială la domiciliu din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială, directorul D.A.S., Lenuța Gemeniuc, a spus că în prezent sunt 23 de persoane asistate prin acest centru. Se lucrează cu personalul angajat al D.A.S., care prezintă încredere şi seriozitate pentru beneficiari.

După această scurtă ședință, delegația a vizitat Centrul Social pentru Persoane Vârstnice din Hunedoara, cu 54 de asistaţi în două clădiri rezidenţiale şi un centru de zi, Unitatea de Asistenţă Medico-Socială, cu 60 de pacienţi, Centrul de Asistenţă Socială la Domiciliu. S-a vizitat de asemenea Căminul de bătrâni „Din Nou Acasă”, cu 54 de asistaţi, unitate de asistenţă aparţinând unei O.N.G..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.