eveniment

Anul Nou Chinezesc, sărbătorit la Hunedoara

Poporul chinez sărbătorește Anul Nou Chinezesc (Chūn Jié), în 5 februarie 2019 fiind marcată intrarea în Anul Mistrețului. Pentru chinezi, aceasta este cea mai mare sărbătoare și constituie un prilej de bucurie, pentru că fiecare chinez se întoarce acasă. Este un obicei legat în primul rând de familie, iar în seara de Anul Nou, adică în 4 februarie, pe mesele familiilor din China se așează tacâmuri atât pentru cei vii, cât și pentru cei care nu mai sunt printre noi. 

https://www.youtube.com/watch?v=ftcmMjOmzwE

În ajunul acestei zile festive, oamenii se pregătesc făcând cumpărături, făcând curat în case, pregătind mâncăruri tradiționale. Pe uși și pe porți, oamenii lipesc hârtii roșii pe care sunt scrise, cu tuș negru, dorințele și speranțele lor pentru noul an. 

Anul Nou se sărbătorește, în China, timp de 15 zile, de la începutul anului până în 15 ianuarie, această perioadă fiind supranumită Festivalul Primăverii. 

La Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” există, încă de anul școlar trecut, grupe de limbă și cultură chineză, din cadrul clasei Confucius a Liceului de Arte „Sigismund Toduța” din Deva, iar în fiecare săptămână, aici vin profesori care predau cursuri de limbă și cultură chineză. De aceea, liceul hunedorean a invitat doi profesori din China, care locuiesc și predau în România, precum și câțiva elevi care urmează aceste cursuri, pentru a marca trecerea în Anul Mistrețului printr-un mic spectacol de muzică și dans.