eveniment foto știri

Profesorul Moise Ursu, Cetățean de Onoare al municipiului Hunedoara

Profesorul de matematică Moise Ursu, decorat cu Ordinul pentru Învățământ, în grad de cavaler și fondatorul Colegiului “Traian Lalescu” din municipiul Hunedoara, a primit astăzi titlul de Cetățean de Onoare al Hunedoarei, în cadrul ședinței de Consiliu Local care a avut loc la sediul Primăriei municipiului Hunedoara.

Profesorul Moise Ursu a ținut un scurt discurs în fața consilierilor locali care i-au acordat titlul de Cetățean de Onoare

Moise Ursu a împlinit pe 24 iulie varsta de 77 de ani. S-a născut în comuna Bucium-Muntari, din județul Alba. Tatăl său a fost miner la Roșia Montană, iar mama, casnică. Au fost 5 frați: trei fete și doi băieți. Trei dintre cei cinci copii au activat în învățământ. Școala primară a terminat-o în satul Muntari. A continuat școala elementară (7 clase) în Bucium-Șasa, unde l-a avut ca director și profesor pe unchiul său Gheorghe Ursu, veteran de război. Și-a continuat studiile la Liceul “Horea, Cloșca și Crișan” din orașul Abrud, județul Alba.

Nu a ascultat de sfaturile unor apropiați care îi recomandau cariera de medic sau inginer minier. Încă din timpul liceului a avut satisfacția de a rezolva probleme din gazeta de matematică-fizică. În consecință, a dat examen la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Matematică-Fizică din Cluj-Napoca, unde a reușit cu bursă, de care a beneficiat în toți cei cinci ani de studiu. În timpul facultății a făcut și pregătire militară, iar la terminare a fost convocat timp de 6 luni la o unitate militară de obuzieri din Bacău, obținând gradul de sublocotenent. Ulterior, a fost avansat până la gradul de căpitan.

După terminarea facultății, a decis să aleagă Liceul Teoretic din Ghelari, județul Hunedoara. Și-a desfășurat activitatea la această unitate școlară până în iunie 1972. După o reducere de catedră, a fost detașat la Grupul Școlar din Hunedoara. Din motive obiective, a dorit să dea concurs pentru o altă unitate școlară (Liceul nr. 2, Liceul Industrial). A luat concursul cu nota cea mai mare și a ales Liceul Industrial Metalurgic, putând opta și pentru Liceul “Decebal” din Deva. După unificarea Liceului Industrial cu Grupul Școlar și înființarea “Grupului Școlar Industrial Metalurgic” și-a desfășurat activitatea aici. În anul 1986 a fost numit director de studii, unde și-a desfășurat activitatea și ca profesor până în anul 1990.

În anul 1997, împreună cu alți 5 colegi, a luat hotărârea să facă demersurile pentru desprinderea de Grupul Școlar Industrial Metalurgic și înființarea unui liceu de informatică. După eforturi susținute, a reușit, în final, să obțină aprobarea înființării Liceului de Informatică “Traian Lalescu”. Timp de 40 de ani, între 1965-2005, și-a adus contribuția la procesul educațional, astfel:

  • A obținut premii și mențiuni la sesiunile de comunicări științifice ale elevilor, cum ar fi:
    “Aplicațiile calculului diferențial și integral în astronomie”;
    “Aplicațiile calculului matricial în studiul cuadripolului electric”
  • A fost colaborator al gazetelor de matematică din Timiș și Craiova;
  • A obținut nenumărate premii la olimpiadele de matematică, ultimele trei premii fiind obținute la Olimpiada Națională;
  • A participat cu rezultate bune la concursul interjudețean de matematică “Traian Lalescu”;
  • La data de 10 decembrie 2004, președintele României, Ion Iliescu, îi conferă Ordinul “Meritul pentru Învățământ” în gradul de Cavaler.

Cu toate acestea, mai important decât toate cele enumerate mai sus, rămâne aportul său la formarea tinerilor ca cetățeni onești, cu vocația adevărului și iubitori de oameni. Acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Hunedoara de către Primăria și Consiliul Local al Municipiului Hunedoara, este o continuare onorantă a aprecierii de care se bucură în prezent domnul profesor Moise Ursu.