Într-un cadru primitor și familiar am purtat o conversație foarte plăcută cu dr. Carollina Radu. Medic primar Boli infecțioase, specialist în Boli endocrine și cu un atestat în ecografie generală, doamna doctor este născută în localitatea Urzicuța din județul Dolj.
Dialogul nostru a decurs gradual și am aflat că alegerea doamnei doctor de a urma medicina a venit în mod cu totul firesc pentru că mama Domniei Sale a fost asistent medical; ”am crescut într-un astfel de mediu, dintotdeauna am fost atrasă de acest domeniu”. Absolventă a Liceului Sanitar din Craiova, Dr. Radu a profesat ea însăși ca asistent medical timp de un an de zile. A intrat apoi la Facultatea de Medicină și Farmacie din Craiova, iar cu data de 16 noiembrie 1987 și-a început activitatea medicală în cadrul Spitalului Municipal Hunedoara. ”Am avut marea șansă de a colabora și de a-i avea ca mentori pe medicii care au scris o pagină de aur în istoria medicinei hunedorene, îndrăznesc să-i numesc titani ai medicinei și vreau să-i amintesc cu acest prilej pe dr. Simionescu, dr. Crăciunescu, dr. Decean, dr. Sârbu, dr. Farcaș, dr. Mihai, dr. Iacob. Nu m-am întors acasă la Craiova pentru a profesa pentru că am avut parte de o primire extraordinară și am fost încântată de nivelul foarte ridicat al actului medical”.
Spitalul hunedorean ”a fost și este un spital de top. Secția noastră se aliniază la nivelul standardelor europene, iar istoric vorbind, a fost un spital de sine stătător; vorbim în prezent despre o structură foarte bine închegată a secției ce reunește toate afecțiunile infecțioase.”
Am discutat puțin și despre afecțiunile pe care doamna doctor le întâlnește cel mai des în practica medicală. ”Patologia infecțioasă este foarte complexă deoarece categoria de populație căreia ne adresăm este vastă. Avem ca și potențiali pacienți o categorie care începe de la sugari și se termină cu persoanele vârstnice.”
Au existat si perioade în care doamna doctor s-a confruntat cu provocări. S-a pomenit despre epidemia hepatitei A de după Revoluție, dar si despre cea de rujeola din 1996 când au existat extrem de multe cazuri care au necesitat spitalizare.
Legat de subiectul vacinarilor ” vreau să spun că este imperios necesar să ne vaccinam”. Rata crescută a imunizării a scăzut incidența bolilor. Boli care în trecut erau foarte frecvente”.
O altă mare problemă căreia trebuie să-i facă față un infecționist este folosirea abuzivă a antibioticelor care a dus la cresterea rezistenței microbiene.
Cum este viitorul acestei specialitati?
” Nu cred că putem vorbi decât cu îngrijorare despre cea ce poate aduce viitorul în privința patologiei infecțioase. În opinia mea ne vom confrunta cu tot mai multe cazuri de hepatite B si C, în principal datorită lipsei screeningu-lui în acest sens. De asemenea, apar tot mai des cazuri de infecții cu HIV și, dacă în trecut acesta se regăseau în rândul categoriilor defavorizate, acum avem pacienți diagnosticati cu HIV care provin din medii sociale și culturale absolut normale”.
„Motto-ul meu este: medicină cu mintea si sufletul „. Iar dictonul acesta a fost pus în practică întrucât dr. Radu a fructificat momentul oportun si s-a folosit de vasta experiență profesională si personală pe care o dobândise până în acel punct și a pus bazele unei clinici private. „Caroll Med a început cu 3 medici, iar în prezent am ajuns la.peste 20 de cadre medicale de diferite specialități. Sunt foarte mândră de ceea ce am construit, cu foarte multe sacrificii și riscuri asumate și consider că privatul e o alternativă absolut decentă la serviciile oferite de spitalele publice”.
Spre finalul dialogului am întrebat-o pe doamna doctor dacă a fost tentată vreodată de perspectiva plecării din România pentru a profesa în alta țară: „am vrut să plecăm, la un moment dat am avut depusă documentația pentru obținerea vizei pentru Canada, dar în final, soțul meu, de profesie economist și, pe deasupra ardelean împământenit , a decis să nu mai plecăm, așa că, am renunțat la idee. Privind retrospectiv, nu regret că am rămas în țară. „
Dr. Carollina Radu are mai presus de toate un mare motiv de-a se mândri și pe plan familial. Fiul Domniei Sale este student în an terminal în cadrul UMF „Iuliu Hațieganu”. Medicina devine tradiție în familia doamnei doctor.