Ziua de astăzi ne-a adus în dialog cu cea care este medic primar pneumolog în cadrul Dispensarului TBC a Spitalului Municipal Hunedoara, doamna doctor Carmen Doina Oproiescu.
Absolventă a promoției 1979 a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, dr. Oproiescu este medic în spitalul nostru din 1991. Ne-a declarat cu mândrie, arătându-ne o plachetă care marchează acest moment, că, la începutul lunii octombrie a acestui an, a aniversat 40 de ani de la absolvirea facultății.
Parcursul profesional al doamnei doctor a încept ca medic stagiar la Giurgiu până în anul 1983, apoi 3 ani de secundariat și specializarea în cadrul prestigiosului Institut de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București.
Născută în Moinești, județul Bacău, doamna doctor ne-a povestit într-un mod cu totul candid și înduioșător despre faptul că ideea de a se face medic i-a fost sugerată spre finele liceului de bunica paternă care a intuit că această profesie i s-ar potrivi nepoatei sale. Doamna dr. Oproiescu nu face parte din prima generație de medici din cadrul familiei și am mai aflat că pe întreg parcursul anilor de facultate a fost sprijinită moral și financiar de bunicul patern care a fost preot.
De ce a ales pneumologia? ”La Giurgiu, pe vremea când eram medic stagiar, am cunoscut acolo un cardiolog de o extraordinară probitate profesională și acesta, având o foarte bună intuiție, mi-a sugerat să mă specializez în pneumologie, pentru că va fi o specialitate de viitor. A avut dreptate, i-am ascultat sfatul și mă bucur pentru alegerea făcută pentru că pneumologia este într-adevăr o ramură frumoasă a medicinei.”
Am discutat puțin și despre afecțiunile de natură pneumologică pe care doamna doctor le întâlnește cel mai des în practica medicală. ”Plămânul este greu de investigat pentru că vorbim despre o patologie foarte complexă și de o dinamică extraordinară a acesteia. Tuberculoza, de pildă, a început să scadă ca și număr de cazuri, dar crește în mod îngrijorător numărul de cazuri de TBC multidrog rezistentă.” Printre factorii cei mai importanți care declanșează anumite boli, domna doctor a amintit stresul.
Dr. Oproiescu a vorbit și despre creșterea numărului de cancere pulmonare. Prevalenţa este în creştere, mai ales având în vedere factorul foarte important care este fumatul. Mai sunt apoi factorii favorizanţi, factorii de mediu, poluarea, smogul, condiţiile de la locul de muncă, asupra cărora noi, la nivel de indivizi, nu putem interveni. ”Este îngrijorător faptul că despistăm cancere atât de frecvent. Sunt perioade în care punem acest diagnostic câte unei persoane pe săptămână. A crescut incidența acestui tip de cancer în rândul femeilor. Înainte, cei mai afectați erau bărbații, dar acum s-au schimbat procentele.”
Dr Oproiescu are nevoie în tratarea pacienților de o cât mai strânsă colaborare cu colegii de aceeași specialitate, dar și cu ceilalți specialiști ai spitalului. ”Suntem o echipă și mă bucură mult asta. Sunt, de asemenea, bucuroasă că avem un coleg tânăr, recent venit, domnul doctor Andrei Ersek, ce a adus un suflu nou și a venit cu un bagaj de informații actuale ce ne sunt de un real folos.”
”Colaborăm foarte bine cu clinici din Timișoara, Târgu Mureș, Cluj (în special pentru efectuarea bronhoscopiilor), dar și cu medicii de la Institutul ”Marius Nasta” din București. Chiar și la nivelul județului Hunedoara există un nucleu foarte bine închegat de pneumologi, ne întâlnim periodic și conlucrăm exemplar.” Doamna doctor a ținut să puncteze faptul că se bucură de o colaborare foarte performantă cu medicii și celelalte cadre medicale din cadrul spitalului hunedorean care ajută la implementarea Programului Naţional de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei, ”sunt foarte mulțumită”.
Aparatura existentă în spital este satisfăcătoare. Pentru o diagnosticare și mai eficientă ar fi nevoie de extinderea dotărilor din punct de vedere medical, nefiind suficientă existența spirometrului. ”Dar aceste echipamente sunt foarte scumpe, ele există în general în dotarea spitalelor de pneumologie din marile centre medicale din țară, așa că ne arătăm mulțumiți să lucrăm cu ceea ce avem la îndemână.”
Doamna doctor Oproiescu a încheiat pe un ton familiar dialogul pentru că ne-a mărturisit cu emoție că este foarte mândră și de partea care ține de viața personală a Domniei Sale vorbindu-ne, în sensul acesta, despre fiul dumneaei, absolvent de Științe Economice, sportiv de performanță și un profesionist în management sportiv și administrarea afacerilor.