Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Lavinia Andraș-Ionașcu

Neonatologia este o specialitate desprinsă din pediatrie. Perioada neonatală este cea mai critică perioadă din viața unui viitor copil. Aceasta durează primele 28 zile de viață. Medicul neonatolog este cel care se ocupă de îngrijirea nou-născuților în prima lună de viață, precum și cu îngrijirea pentru menținerea în viață a nou-născutului prematur, în timp ce, prin comparație, pediatrul este specialistul care are grijă de sănătatea copilului până la maturitate.

Sunt puține momente cu adevărat importante în viață, iar primul este cel pe care, fiecare dintre noi, nu ni-l vom aminti niciodată, propria naștere. După naștere, prima persoană cu care bebelușul intră în contact este medicul neonatolog. Dr. Lavinia Andraș-Ionașcu, medic primar neonatolog, dar și mamă la rândul ei, ne-a povestit emoția cu care își „cunoaște”, în fiecare zi, de foarte mulți ani, micuții pacienți. Despre nou-născuți, despre felul în care aceștia ne ating inimile, despre vocație și despre familie am povestit cu noul neonatolog de la Spitalul Municipal Hunedoara.

Doamna doctor ne-a vorbit în cunoștință de cauză, din dublă perspectivă: cea de medic neonatolog şi cea de părinte. Dr. Andraș-Ionașcu este căsătorită cu un psiholog și are două fiice, de 6 și 16 ani. Este absolventa Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara. A început rezidențiatul la Maternitatea Bega, ca mai apoi, începând cu anul III de rezidențiat, să profeseze în cadrul Spitalului Municipal Brad. Asta până de curând, pentru că de la 1 februarie anul acesta a devenit angajata spitalului din Hunedoara.

Am aflat ce anume a determinat-o pe doamna doctor să aleagă această specializare. ”Când eram medic rezident, în timpul unui stagiu de ginecologie, am intrat în sala de operații pentru a asista la o operație cezariană. Momentul acela, când a fost scos nou-născutul din pântecele mamei, a fost crucial pentru decizia pe care aveam să o iau. M-a impresionat mult și cred că alegerea de a deveni neonatolog a fost făcută cu sufletul. Poate că până la urmă neonatologia m-a ales pe mine.”

”Realitatea este că mi-am dorit de mica să fiu «doctor de copii», ne-a spus doamna doctor zâmbind, ”Îmi amintesc că desfăceam păpușile ca să studiez ce au înăuntrul lor.”

Dr. Andraș și-a amintit că, la un moment dat, a fost tentată să plece în Germania. ”Când fiica mea cea mare avea în jur de 7 ani s-a ivit oportunitatea să pot profesa în străinătate, dar ceea ce m-a făcut să renunț a fost însuși copilul meu care mi-a spus cu foarte multă maturitate: – Mama, mai bine mai puțin, dar să fim în țara noastră cu bunicii.” Iar aici, legat de părinții Domniei Sale, dr. Andraș s-a destăinuit spunând: ”Părinții mei sunt oameni simpli, fără facultate, însă au știut să mă îndrume atât de bine, m-au sprijinit necondiționat. Sunt foarte mândră de părinții mei și le sunt profund recunoscătoare.”

Doamna doctor a vorbit laudativ atât despre foștii colegi de la Spitalul Brad, despre care a spus că erau cu toții o adevărată echipă, dar și despre personalul spitalului nostru și despre dotările foarte bune pe care le-a găsit aici, pe Compartimentul de Neonatologie: ”Cred că totul depinde de om, deoarece, nu-i așa, – Omul sfințește locul.”

Neonatologia e despre viață și despre începuturile ei. Un neonatolog retrăiește aceste începuturi, uneori chiar de mai multe ori în aceeași zi. Ce poate fi mai plin de satisfacție? Îi dorim doamnei doctor Lavinia Andraș-Ionașcu să se bucure de acest privilegiu al profesiei pe care și-a ales-o încă mult timp de acum înainte. Mult succes!