Pentru un medic care lucrează zi de zi cu… nervii oamenilor, doamna dr. Alina Tănase este o persoană foarte calmă și caldă. Este hunedoreancă de 11 ani, când s-a mutat aici. De loc este din Făgăraș, un oraș la fel de frumos și de liniștit ca Hunedoara, iar studiile le-a făcut în Târgu Mureș (facultatea) și în Cluj-Napoca (rezidențiatul). Este căsătorită și are un băiat de 7 ani.
Atât în cazul orașului în care trăiește, cât și în cazul specialității (neurologie), Alina Tănase spune că nu le-a ales ea pe ele, ci invers. A venit la Hunedoara pentru că aici era un post disponibil și lucrează în Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” încă dinainte de renovarea spitalului. „Când am venit prima dată în Hunedoara, trecând pe lângă clădirile combinatului care încă nu fuseseră dărâmate, m-am cam speriat, dar până la urmă toate s-au dovedit a fi în regulă: orașul, spitalul, colectivul”.
În privința meseriei alese, doamna Tănase spune că nu și-a dorit de mică să se facă „doctoriță”, așa cum li se întâmplă multor medici. Decizia a luat-o în liceu, când 11 colegi dintr-un total de 30 s-au hotărât să dea la medicină. Cu toții au intrat și astăzi sunt medici.
Viața este o sumă de alegeri și nu întotdeauna alegem pentru noi, se mai întâmplă ca alegerile să ne fie făcute de alții sau de soartă. Dr. Alina Tănase nu a ales neurologia; a dat examenul de rezidențiat, la nivel național, fiind disponibile 950 de posturi și patru candidați pe un loc.
„Posturile au fost repartizate în funcție de medii. Mi-a plăcut neurologia și nu pot spune că am ajuns neurolog chiar printr-o întâmplare. Este o specialitate grea, avem mulți pacienți grav bolnavi, iar recuperarea acestora este foarte dificilă”.
Majoritatea pacienților cu afecțiuni neurologice sunt vârstnici. Din păcate, după ce trece de faza acută, care se tratează în secția de Neurologie, pacientul are de parcurs un drum lung și anevoios către recuperare.