Fotbal Centenar Corvinul

FOTBAL CENTENAR CORVINUL – Două cronici, o singură echipă (episodul 17)

Două victorii din 1981, două cronici, un singur nume: Corvinul

Seria dedicată împlinirii a 100 de ani de fotbal în municipiul Hunedoara continuă astăzi cu alte două cronici ale gazetarului Nicolae Stanciu, însoţite de imagini surprinse de regretatul Aurel Herlea.

CORVINUL – F.C. OLT: 4-2 (7 martie 1981)

Da, într-adevăr, este o plăcere să vezi fotbal așa cum joacă Corvinul, cu preocuparea sa specială pentru calitatea construcției fazei, la un moment dat crezând că asta e mai important decât eficiența fazei. Da, e plăcut, dar această predilecție poate deveni pagubitoare în fața unei formații serioase, capabile să exploateze gentilețea hunedoreană. A exploatat-o, nu-i vorbă, și F.C. Olt, dar în divizie există și echipe mai periculoase.De aici, acest rezultat – evident mai mult decât nemeritat – care a stat totuși sub semnul întrebării, de trei ori în timpul jocului. După o suită de atacuri excelente ale localnicilor ( min. 2 -Klein, min. 3 -Andone, min. 15 și 17 Petcu, min. 19 – Dumitrache, min. 21 – Văetuș), în care portarul Nedea lăsa impresia că va fi jucătorul etapei, Dumitrache deschide scorul, în minutul 23, din centrarea lui Petcu. Se credea că de acum drumul frumos croșetat al Corvinului spre poarta adversă nu mai poate fi… dezlânat, dar un contraatac îl găsește bine lansat pe Șoarece, care pătrunde, este oprit neregulamentar și Iovănescu transformă penaltiul: 1-1.

În finalul primei reprize Petcu – din pasa lui Văetuș – și Dumitrache stabilesc un scor mai firesc în raport cu jocul de până atunci.Repriza secundă începe mai echilibrat, tot din cauza politeții gazdelor, și tot Șoarece reduce din handicap, în min. 52, cu capul, din lovitura liberă executată de Lică, după ce Văetuș va rata penaltiul acordat pentru fault la Klein (min. 54), sentimentul că localnicii joacă prea elegant, se consolidează, mai ales că și Lucescu nu obține în min 70, la excelenta execuție a unei lovituri libere. Dar în min. 77 Martinescu scoate cu capul mingea trimisă frumos de Dumitrache, iar peste un minut, Andone stabileste scorul final, la pasa lui Văetuș. În final Lucescu are o mare ocazie, dar, oricum 4-2 reflectă cel mai fidel diferența de valoare, joc și posibilități între cele două formații.A arbitrat M. Salomir, ajutat de M. Constantinescu si M. MoraruCORVINUL – Alexa – Nicşa, Gălan, Andone (Dubinciuc min. 84), Bogdan, Petcu, Dumitriu IV, Klein, Lucescu, Dumitrache, Văetuș ( Ghiță – min. 84)F.C OLT – Nedea – Lică, Ciocioană (Martinescu min. 13) Al. Nicolae, Minău, Iovănescu, Leac, Matei, Prepeliță, Şoarece, Pițurcă, (P. Petre – min. 64)

La speranțe Corvinul – FC Olt: 8-0

CORVINUL – POLI IAȘI: 8-0 (21 iunie 1981)

Un joc – încununare a finalului de sezon fructuos, în care Corvinul a oferit suporterilor săi nu numai numeroase goluri, ci mai cu seama jocuri de ținută, de calitate ridicată, demonstrând practic predilecția echipei pentru ideea de fotbal – spectacol, conturată progresiv în reușite tot mai complete. Un joc pe cât de spectaculos pe atât de eficace, în care, totuși, Corvinul a ratat mult, inclusiv titlul de campiona a eficacității, egalând doar campioana țării. În schimb, cu acest 8-0, Corvinul a stabilit scorul-record absolut al editiei a 63-a a campionatului primei divizii.

Sigur, de acest joc oaspeții și-au legat multe speranțe, dar acestea s-au stins după primele 30 de minute, în care Petcu, in min 11 si 30, a înscris golurile de detașare a superiorității localnicilor, evidențiate și prin alte șuturi la poartă în primele 30 de minute. Imediat, min. 31, Ghiță aduce 3-0 din centrarea lui Văetuș, apoi, în min. 35 Klein stabilește scorul reprizei, din pasa lui Gabor.Jocul debordant al gazdelor – care simt posibilitatea realizării angajamentului antrenorului-jucător Mircea Lucescu de a încheia campionatul cu 70 de goluri marcate – se amplifica după pauză. Gabor înscrie în minutul 47: 5-0. Petcu aduce „golul 70” în min. 66, tot din centrarea lui Văetuș și începe cursa pentru… campioana eficacității. Din această cauză, permanent cu 5 oameni în atac, hunedorenii se văd surprinși de câteva ori pe contra-atac, dar Costea şi Cioacă nu reușesc să înscrie, și în min. 75, când Nicșa a respins salvator de pe linia porții, mingea purtată rapid de Lucescu ajunge frumos la Văetuș și 7-0, dar o răsplată pentru Văetuș, care duminică a a fost într-o vervă deosebită. Ca și Petcu dealtfel, care în min. 88 a trimis în bară, de unde mingea a revenit la Dumitrache, și 8-0. Fără drept de apel. Dar binemeritate aplauze şi felicitări adresate entuziast echipei, antrenorului Mircea Lucescu, cel care a crezut cu frenezie și a izbutit, la Hunedoara, sa aplice ideea de fotbal-spectacol, de frumusețe și eficacitate în același timp.

Bravo, Corvinul – promovata cel mai bine plasată și co-campioană la eficacitate!
CORVINUL: Alexa – Bogdan, Andone, Rednic, Galan, Klein, Nicșa, Lucescu, Petcu, Dumitrache, Văetuș.

Autor: Nicolae Stanciu

Foto: Aurel Herlea