Fotbal Centenar Corvinul

FOTBAL CENTENAR CORVINUL: Corvinul – Petrolul 3 – 0 (5 martie 1983) (episodul 21)

După două săptămâni în care seria noastră a cuprins episoade dedicate unor nume mari din istoria Corvinului, ne-am gândit că ar fi bine să exersăm o nouă revenire în timp, mai precis în martie 1983, reluând o altă croniucă scrisă “la cald” de Nicolae Stanciu şi cu fotografii ale regretatului Aurel Herlea.

Începând frumos jocul, deschizând relativ repede scorul, Corvinul lăsa impresia ca va tranșa lejer, o victorie așteptată, din păcate nu de tribune pline, cum se sconta pentru un început de sezon oficial, când se spune, că spectatorii sunt dornici de fotbal. Fotbal s-a vazut însă destul de mult, și de bun, în prima repriză, mai ales din parte Corvinului, iar în a doua, când spectatorii păreau nemultumiți de prestația echipei favorite, a putut fi, totuși, ardoarea oaspeților, decizia lor de a deregla jocul localnicilor, lucru aproape reușit dealtfel. În ansamblu, însă poate fi apreciată ușurința cu care jucătorii hunedoreni își derulează acțiunile dând impresia că tot jocul lor se desfășoară fără efort, numai din plăcerea jucătorilor de a desena pase și scheme în multe variante ofensive. Așa a fost și în minutul 7, când Bogdan și Gabor au jucat mingea la colțul careului mare, ultimul a centrat elegant la Ghiță, acesta a trimis cu capul, portarul Mârzea a respins în corner; Klein a executat lovitura de colț și Petcu a reluat în gol: 1-0. Firește, după gol, oaspeții s-au avântat în atac, și Libiu a avut o mare ocazie în minutul 9.

Dar jocul Corvinului nu poate fi, deocamdată, dereglat de către ploieșteni și în minutul 15, Petcu preferă să șuteze, decât să paseze lui Gabor, aflat într-o poziție mai bună. Mingea reintră în joc, Oncu o trimite lui Klein, acesta centrează de pe dreapta, Ghiță sare și mingea ajunge la Nicșa și de la el în plasă: 2-0. Se așteaptă majorarea scorului, dar Gabor nu-și valorifică frumoasa acțiune personală din minutul 18, iar Ghiță ratează, în minutul 36, frumoasa combinație Klein – Gabor, pornită din cornerul executat de căpitanul hunedorenilor.

După pauză, Rednic creează o acțiune de toată frumusețea, pasează excelent lui Gabor, a cărui reluare, însă, este defectuoasă, dar mingea ajunge totuși la Petcu care o trimite peste poartă. Treptat oaspeții echilibrează jocul, pasează des și tot mai bine, etalând cele învățate de la Viorel Mateianu, au o bună ocazie prin Stanciu, în minutul 54, dar Alexa a fost la post. Cu ultima mare ratare a lui Gabor, din minutul 60, la pasa ,,pe cap” primită de la Ghiță, inițiativa trece tot mai mult de partea oaspeților și 2-0 pare tot mai periclitat, însă acțiunile lor nu au periculozitate, ci urmăresc numai stăvilirea localnicilor, limitarea scorului. Fapt reușit până în ultimul minut de joc, când Stoica pecetluiește scorul, din lovitura de colț excelent executată de Gabor.

A arbitrat S. Necșulescu (Târgoviște)

CORVINUL: Alexa – Rednic, Andone, Dubinciuc, Bogdan, Oncu, Nicșa (Stoica – min. 65), Gabor, Klein, Petcu, Ghiță (Dumitrache – min. 88)

PETROLUL: Mirzea – Borz, Stanciu, Butufei, Toma, Grigore, Cojocaru (Pană – min 44, Hincu – min), Pancu, Călin, Simaciu, Libiu

Autor: Nicolae Stanciu. Foto: Aurel Herlea