În data de 31 mai 2018 se celebrează Ziua Mondială Fără Tutun, sub auspiciile Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli/ dizabilităţi/ decese premature) atrasă de consumul de tutun şi a stimula modificări comportamentale şi contramăsuri legislative specifice.
Din păcate, în ciuda cuvintelor frumos aranjate și a eforturilor pe care le depun autoritățile pentru a reduce numărul fumătorilor, aceste acțiuni rămân, de cele mai multe ori, fără ecou. Fumătorii nu dau doi bani pe acțiunile menite să-i determine să renunțe la acest viciu, iar de obligat nu îi poate obliga nicio autoritate să nu se mai otrăvească singuri cu fum plin de gudron. O spune o fostă fumătoare care s-a otrăvit singură timp de 15 ani.
Ceea ce nu conștientizează fumătorii este ușurința cu care pot să scape de acest viciu. Există cărți, metode „ușoare”, gume de mestecat, țigări electronice, dispozitive de vapat sau cum s-or mai numi, există chiar și terapie prin hipnoză pentru a te ajuta să te lași de fumat, dar toate astea sunt instrumente de făcut bani. Niciun fumător nu va citi acest articol și va spune „Da, domnule, câtă dreptate are”, pentru că fumătorii nu vor să audă că e ușor să se lase de fumat. Ei vor să fie ținuți de mânuță, bătuți ușor pe umăr, compătimiți.
„E greu să te lași de viciul care te omoară, știm cât suferi, sărăcuțul de tine, de aceea îți vom fi alături atât cât va fi necesar, îți dăm o gumă cu nicotină (care, practic, nu te ajută deloc, pentru că tu trebuie să scapi de dependența de nicotină), te încurajăm să schimbi țigările «clasice» cu acel dispozitiv care doar te aburește, te facem să crezi că e aproape imposibil să renunți la fumat”. Cu cât te victimizezi mai mult, cu atât mai greu ți se va părea că este să renunți la țigări.
Și nu este. E greu câteva zile, ai stare de somnolență, poate niște dureri de cap, dar nu mori, nu leșini, corpul tău suferă pentru că nu-i mai dai drogul care îl făcea să se simtă NORMAL, dar în câteva zile îți revii și scapi pentru totdeauna de dependența care îți mănâncă banii și sănătatea. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, încercați! 🙂
Revenim la comunicatul celor de la Direcția de Sănătate Publică…
În 2018, atenţia se îndreaptă către ucigaşul nr. 1 al omenirii – bolile cardiovasculare (BCV), pentru care fumatul reprezintă un risc redutabil. Tema ZMFT din acest an, Tutunul si bolile cardiovasculare, focalizează pe bolile asociate fumatului şi are drept scop sporirea conştientizării riscului indus de fumat pentru bolile cardiace, accidentul vascular cerebral şi alte boli ale aparatului ciculator – reprezentând în ansamblu principala cauză de deces în lume. Previziunile sunt îngrijorătoare: 1 miliard de oameni riscă să-şi piardă viaţa în acest secol dacă nu se întreprind măsuri mai ferme împotriva consumului de tutun. Deşi o serie de strategii eficiente pentru controlul/prevenirea fumatului sunt deja definite, dificultatea rămâne aceea de a convinge decidenţii sociali – de a le adopta şi publicul – de a le pune în practică pe cele ce îl privesc.
Evidenţele sugerează că în ultima decadă fumatul în lume a scăzut moderat pe seama ţărilor cu venituri mari. Cel mai mult fumează bărbaţii din ţările cu venituri mijlocii şi femeile din ţările cu venituri mari. În lume, BCV continuă să reprezinte cauza de deces numărul 1, cu mortalitatea specifică mai mare în ţările cu venituri mici şi mijlocii. Între 1 şi 3 din 10 decese prin BCV sunt atribuibile fumatului. Dacă fumează, femeile sunt supuse unui risc de deces BCV mai mare decât bărbaţii.
Până în 2017 măsurile pachetului de măsuri anti-fumat MPOWER (între care M trimite la monitorizarea consumului de tutun), promovat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au reuşit să contracareze diferite aspecte ale epidemiei tabagice mondiale pentru circa 4 din 10 persoane, contribuţiile cele mai însemnate venind de la aplicarea pe ambalaje a avertismentelor de sănătate şi campaniile mass-media anti-fumat.
Deşi românii fumează la cote apropiate mediei UE, ponderea deceselor tutun-dependente era în 2016 superioară ţărilor cu Index de Dezvoltare Umana (HDI) înalt, cu toate că acest tip de deces a scăzut faţă de 2010 cu circa 17%. Ordinea mortalităţilor specifice tutun-dependente era: cancerele (pulmonar şi alte tipuri), accidentul vascular cerebral, boala ischemică cardiacă (prefaţând infarctul), alte boli vasculare, bolile respiratorii.
În 2012, tributul BCV plătit fumatului de români se ridica la 13% dintre diagnostice şi la circa 12% dintre decese. Date din 2015 arătau pentru România prevalenţe BCV superioare mediilor UE la ambele genuri; după procentajul deceselor BCV atribuibile, fumatul ocupa locul 2 între 3 factori comportamentali de risc (după alimentaţie) – ca şi în UE.
Poziţionările variate ale Romaniei faţă de cele mai bune practici MPOWER comportă în 2016 următoarea ordine de merit: P – Protecţia faţă de fumul asociat cu consumul de tutun; O – Oferirea de ajutor pentru renunţare; E – Interdicţiile privind publicitatea; R – Creşterea taxării tutunului şi W-Avertismentele pe ambalaje.
Locul onorant atribuit criteriului P este datorat Legii 15/2016 ce a interzis complet fumatul în toate spaţiile publice închise, tentativele de până acum de a o submina eşuând până în prezent. Scăderea, fie şi modică, a morbi-mortalităţii BCV în 2016 faţă de 2015 poate reflecta efectele Legii 15 coroborate cu efortul promotorilor sănătăţii pentru cunoaşterea/aplicarea întocmai a acesteia.
Cu ocazia ZMFT 2018, în judeţul Hunedoara, compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean si Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Hunedoara organizează un simpozion de celebrare a Campaniei „Ziua Mondială fara Tutun”, acțiune ce se va desfășura la Liceul Tehnic „Ovid Densușianu” din Călan, în data de
31 mai 2018, de la ora 10:00.