Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Gabriel-Teodor Blaga

Dr. Gabriel Blaga, medic specialist reumatolog, este cel care îi tratează pe hunedorenii care suferă de reumatism. Și nu sunt puțini!

Este hunedorean și înainte de a se angaja, în urmă cu 12 ani, la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, a terminat facultatea de medicină la Cluj-Napoca și a făcut un an de stagiatură. În anul 2001 a început rezidențiatul, care l-a purtat în nu mai puțin de șapte orașe, din care, 4 din România: Timișoara, Hunedoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș și 3 din Franța: Lyon, St. Etienne și Paris. În toată această peregrinare, atunci când a lucrat în Hunedoara timp de un an și jumătate, în anul 2002, a cunoscut-o pe cea care avea să îi devină soție și împreună cu care are, astăzi, doi copii.

Vorbește cu foarte mult entuziasm despre tratamentele biologice, un mod de a trata reumatismul care a fost descoperit în urmă cu aproximativ 20 de ani și pe care îl aplică și el la spitalul din Hunedoara. 
„Sunt fan al acestor tratamente!”, spune dr. Blaga. Tratamentele biologice sunt „mândria reumatologilor” – niște proteine create în laborator, prin bioinginerie, care interferă cu procesele inflamatorii din corpul uman. Adică blochează inflamația și implicit durerea pacientului. „Se poate spune că este un tratament țintit. Aceste tratamente sunt foarte eficiente, iar efectele secundare pe termen lung, în ciuda unor temeri, par a fi mai mici decât ale terapiilor clasice. Aceste terapii sunt utilizate cu succes și în alte boli inflamatorii cronice autoimune: dermatologice, gastroenterologice, oftalmologice etc. Înainte de apariția acestor tratamente cu adevărat revoluționare, se administra foarte mult cortizon, care, pe termen lung, avea efecte nedorite mult mai mari”, adaugă dr. Blaga.

A ales reumatologia oarecum întâmplător, focusul său inițial principal fiind pe psihiatrie, dar, în primul rând din rațiuni practice și, discret influențat de sugestia unui medic și a tatălui său, a ales până la urmă reumatologia. Astăzi spune că nu regretă alegerea făcută atunci când a venit la Hunedoara, ca rezident pe post. Își desfășoară activitatea în cabinetul de reumatologie din Ambulatoriul de specialitate , unde vede, în medie, 12 pacienți în fiecare zi.

Reumatismele sunt de două feluri: degenerative și inflamatorii. Artroza, cea mai răspândită boală reumatologică, se încadrează în categoria reumatismelor degenerative și afectează diverse încheieturi sau coloana vertebrală – și atunci poartă numele de spondiloză. O facem cu toții, odată cu înaintarea în vârstă, în timp ce reumatismele inflamatorii pot să apară chiar și la nou născut. Acestea din urmă sunt legate mai puțin de factorii de mediu. Reumatismul cronic inflamator este o boală autoimună, cu severitate și evoluție variabilă.

Pacienții doctorului Blaga au de ales între tratamentul clasic, cu pastile sau injecții și, în cazurile mai grave, tratamentul biologic. Pentru acesta sunt necesare câteva demersuri, care pe unii pacienți îi descurajează sau îi determină să renunțe. Mai precis, pentru a beneficia de tratament biologic decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, un pacient trebuie să îndeplinească întâi niște criterii (analizele medicale trebuie să se încadreze între anumite valori), dar și să fie dispuși să se deplaseze într-un centru universitar pentru aprobare, nu înainte de a face mai multe consulturi și investigații paraclinice precum și un tratament „clasic” continuu, pe o durată de minimum 3 luni, cerințe care nu sunt întotdeauna acceptate și urmate așa cum trebuie, mai ales de către pacienții mai puțin disciplinați. Costurile acestor tratamente sunt între 600 și 1.000 de euro pe lună, dar sunt suportate integral de Casa de Asigurări de Sănătate.

Așadar, am aflat că reumatismul nu-i afectează doar pe cei în vârstă și că până și un nou-născut poate avea reumatism inflamator. Din fericire, pe aceștia, tratamentele biologice îi pot salva de la invaliditate.