Pandemia de Coronavirus a fost și este o adevărată provocare pentru medici si, încă de la începuturile ei, a însemnat o perioadă epuizantă mai ales pentru secțiile de boli infecțioase, ATI și UPU.
În contextul dat, discuția cu dr. Iuliana Caramangiu a fost mai mult decât binevenită. Dr. Caramangiu este medic specialist în cadrul secției de Boli Infecțioase a spitalului hunedorean.
Dr. Caramangiu este timișoreancă, absolventă Liceului „C.D. Loga” și a Facultății de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”. Rezidențiatul l-a încheiat în cadrul Clinicii 1 de Boli Infecțioase, tot in Timișoara, sub îndrumarea prof. dr. Iosif Marincu, prestigios cadru didactic și cercetător științific în domeniul patologiei infecțioase precum și sub îndrumarea dr. Ovidiu Roșca.
Doamna doctor este căsătorită si ne-a povestit că a avut dintotdeauna dorința de a ajuta oamenii, de a face bine. „Nu am ales medicina pentru bani”, ne-a mărturisit.
„Specialitatea pe care am ales-o este una aparte, din punctul meu de vedere, pentru că nu intervine niciodată rutina, nu te poți plictisi ca specialist infecționist. Cred că dacă aș putea da timpul înapoi, aș alege aceeași specializare; îmi place ceea ce fac, mă definește. Pacienții pe care îi primesc trebuie consultați în mod complex, de la firul de păr și până la degetele picioarelor, toate acestea pentru a putea pune un diagnostic precis.”
Am întrebat-o pe dr. Caramangiu ce a determinat-o să aleagă spitalul din Hunedoara. Domnia Sa a declarat: „Eu cred în destin. Pe perioada stării de urgență am fost detașată la Deva. Ulterior, am fost contactată de o colegă de la Hunedoara care m-a rugat să fac gărzi aici. Încă de la prima gardă am fost foarte bine primită, cu multă căldură. E o chestiune subiectivă să declarăm, noi, medicii, că echipele în care ajungem să ne integrăm sunt bine închegate și că ne primesc cu brațele deschise dar, în situația mea, chiar așa a fost. Mi-am dat seama că aici e locul meu și am conștientizat încă un lucru, că am ce învăța de la colegele mele, atât în plan profesional, cât și la nivel personal.”
Doamna doctor se bucură de o foarte bună colaborare cu celelalte secții ale spitalului. „Mă surprinde cât de bine este structurată clădirea ce găzduiește specialitatea pe care o practic și, totodată, nu pot să nu remarc faptul că, în ceea ce privește dotările medicale, secția poate fi lejer asemănată cu o veritabilă clinică de boli infecțioase.”
În încheierea dialogului nostru, dr. Caramangiu a venit cu un mesaj personal, un mesaj de la omul Iuliana Caramangiu și nu de la profesionistul Iuliana Caramangiu: „Anul 2020 a fost pentru mine și cred, și pentru restul lumii, unul fără precedent, pe care nu mi l-aș fi dorit. Am realizat cât de lipsite de importanță sunt aspectele materiale din viața noastră, am constatat că ceea ce avem aici, în România, este o țară frumoasă, plină de locuri ce așteaptă să fie descoperite, am învățat că responsabilitatea civică este crucială în astfel de momente. Tot ceea ce am considerat până acum important a devenit derizoriu, iar ceea ce obișnuiam să marginalizăm a devenit vital. Cred că pandemia ne-a schimbat pe toți, pe unii în bine, pe alții în rău. Îmi doresc să trecem cu bine și cândva, în viitor, să le povestim nepoților despre provocările acestei perioade pe care o traversăm”.