Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Alexandra Maria Chiș

Am stat de vorbă cu cea care va deveni, începând cu 1.12.2019, angajata Spitalului Municipal “Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara. Dr. Alexandra Maria Chiș este medic specialist obstetrician-ginecolog. Născută la Râmnicu Vâlcea, a urmat facultatea de medicină la Sibiu și tot acolo și-a încheiat în vara anului curent rezidențiatul, perioadă în care s-a mutat la Hunedoara, deoarece soțul său este medic chirurg aici, în Hunedoara. Cei doi au împreună o fetiță de patru ani și jumătate.

“Faptul că am ales să urmez medicina a fost o sclipire de moment. De la bun început nu am avut un plan, am mers din aproape în aproape, iar acum nu mă văd făcând altceva”, ne-a spus dr. Chiș.

În Romania cea mai mare provocare o constituie lipsa educației pentru sănătate și faptul că ne luptăm (pe lângă deficiențele economice și organizatorice ale unui sistem medical rigid) și cu tot felul de informații de proastă factura via Internet. Ne luptăm și cu frica și cu rușinea de a merge la controlul anual. Ne luptăm cu generații întregi care nu par a înțelege că este mai ușor să previi decât să tratezi.

“E o mare problemă dezinteresul acesta al femeilor de a merge la controalele periodice, de a se pune pe ele însele pe primul loc, până la urmă. Lipsa controalelor, a informațiilor suficiente, multa dezinformare, toate acestea influențează apariția și stoparea la timp a bolilor ginecologice. Există aceste campanii antivaccinare foarte prostești, conduse de oameni setați pe dezinformare”.

Doamna doctor Chiș a ținut să amintească despre vaccinarea gratuită anti-HPV. Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin anti-HPV (împotriva virusului Papiloma uman, Human Papilloma Virus), iar primele 20.000 de doze sunt deja distribuite începând de săptămâna aceasta la direcțiile de sănătate publică. Această campanie de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin. Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie.

Cele mai frecvente afecțiuni ginecologice benigne sunt reprezentate de: inflamațiile vaginale, sângerările disfuncționale, polipii și fibroamele uterine, infertilitatea, tumori benigne ale sânului, iar cele mai frecvente afecțiuni maligne sunt cancerul de sân, cancerul de endometru, cancerul de col uterin. “Dacă toate femeile ar face examen Babeș Papanicolau, nu ne-am mai confrunta cu cazuri de cancer de col”.

Cu siguranță că un ginecolog bun trebuie să fie deschis la nou, să țină cont de noile tehnici care apar frecvent în cadrul acestei specialități. Din acest punct de vedere, spitalul din Hunedoara oferă condiții optime pentru chirurgia ginecologică. “Mă încântă ceea ce am găsit aici. Sunt bucuroasă că e un colectiv tânăr, dornic de muncă, toată lumea a fost drăguță și am fost foarte bine primită”, a declarat dr. Chiș.

Întâlnirea noastră s-a încheiat cu un mesaj din partea doamnei doctor pentru paciente: “Aș vrea ca femeile să aibă cât mai multă încredere în ele însele, să știe cât sunt de importante și să înceapă să facă ceva în acest sens, din toate punctele de vedere, inclusiv medical”.

Îi dorim doamnei dr. Alexandra Chiș o colaborare cât mai bună cu noii colegi și o carieră plină de satisfacții profesionale!