Poveștile Castelului Corvinilor

Vineri, 16 Noiembrie 2018

Vă reamintim faptul că începând cu 1 Ianuarie 2021 poate fi vizitat întreg ANSAMBLUL Castelul Corvinilor. Obiectivele care se pot vizita (inscripționate pe biletul de acces) sunt următoarele:

1. Castelul Corvinilor - clădire monument istoric, construită în secolele XV-XVII

2. Expoziția Pre- și Protoistoria Hunedoarei - în clădirea administrativă din curtea exterioară a Castelului (Curtea Husarilor) sec. XVII

3. Casa Breslelor -expoziție dedicată breslelor Hunedoarei, realizată în curtea exterioară a Castelului (Curtea Husarilor), sec XVII

Vă așteptăm cu drag!

Programul de vizitare este:

Marți - Duminică: orele 9-17

Luni - orele 12- 17

 

Prima poveste. Povestea Turnului pictat.

Turnul pictat sau turnul buzdugan, se află în partea nord-estică a Castelului, fiind unul dintre cele mai interesante turnuri ale cetății. A fost construit în aşa fel încât să înlocuiască în actuala planimetrie vechiul turn-locuință al castrului regal. Turnul a fost ridicat în vremea când stăpân aici era Ioan de Hunedoara, cândva între anii 1440-1444, plănuit în aşa fel încât, împreună cu celelalte turnuri (despre care vom povesti în "episoadele" următoare) să alcătuiască o nouă fortăreață, mai mare, mai puternică, pregătită a face față oricăror atacuri. Turnul era circular, cu un singur etaj şi un acoperiş ca o cupolă, care îl făcea să arate ca un buzdugan. 
În vremea regelui Matia Corvin, turnul este acoperit cu o fantastică frescă, ce se mai păstrează şi astăzi. Acoperişul actual i-a fost adăugat în secolul al XIX-lea şi tot atunci i s-a adăugat statuia de bronz care-l înfățişează pe Ioan de Hunedoara. Pe steagul purtat de cavalerul din turn este înscris anul 1873, anul în care a fost montat ca un memento al încheierii lucrărilor de restaurare care au salvat castelul de la ruina în care rămăsese după marele incendiu din 1854.
Bibliografie: Velescu Oliver, Castelul de la Hunedoara, Bucureşti, 1961.

Povestea Turnului Capistrano.

Turnul Capistrano (1440-1444) este un alt turn al castelului extrem de frumos, fiind amplasat la 32 m Sud de Turnul porții de Vest, și în partea de Sud-Vest a castelului. Acest turn este scund, cu două niveluri de apărare, are un diametru de 6 m și ziduri cu o grosime de 2,40 m. În fusul turnului se pot vedea două camere de tragere suprapuse, cu guri de foc înguste. Acestea în secolul al XVII-lea au fost umplute. Camerele de tragere nu sunt vizitabile nici astăzi, dar în schimb gurile de foc se văd foarte bine din exterior. Partea superioară a turnului a fost construită pe console bogat articulate, care privite din exterior se aseamănă cu nişte pilaştrii susţinuţi de contraforţi. Interiorul construcţiei superioare este dreptunghiular şi are boltă în cruce, în formă de ogivă. Dintre consolele boltei cele două din partea nordică sunt originale, celelalte două sunt replici, ele sunt decorate cu motive ornamentale în partea lor superioară iar în partea inferioară se găseşte câte o rozetă. La constucţia bolţii s-au folosit nervuri cu două canaturi, iar primul canat este articulat cu lamele. Cheia de boltă este decorată cu stema familiei Szilagyi şi este aşezată într-o ramă trilobată. Din cele două ferestre împărţite în cruce nu au rămas decât fragmente, sunt restaurate în mare parte, dar sunt autentice. Turnul Capistrano reprezintă o mărturie a primei cetă i construite de Ioan de Hunedoara, a purtat i numele mai târziu de “Turnul  paharnicului”, i-a fost atribuit ca locuin ă lui Ioan Capistrano(1386-1456) în timpul ederii sale la Hunedoara. Turnul acesta , la care se ajunge urcând o scara îngustă, a avut odată ntreaga sa fa adă la exterior. Încăperea din turn are planul pătrat, de i turnul este circular. Aspectul de astăzi este cel din timpul transformărilor făcute la castel către mijlocul secolului al-XV-lea. Încăperea este boltită, nervurile gotice având acelasi profil ca i cele ale capelei. Piesa cea mai interesantă a încăperii este însă căminul, frumos decorat i datând din aceea i epocă, fiind unica piesă de acest gen care s-a păstrat în castel. Urmele golurilor de fum, a hornurilor descoperite în mai multe părti, ca si a cos urilor care se văd în stampele vechi, confirmă existen a lor.

Bibliografie: - Velescu Oliver, Castelul de la Hunedoara, Bucuresti 1968;  www.castelulcorvinilor.ro;  Lupescu Radu, Vajdahunyad vára a Hunydiak korában, (Cetatea de la Hunedoara în timpul Hunedorenilor), 2007

Povestea 3

Pe lângă turnurile de formă circulară, Castelul Corvinilor a fost dotat şi cu alte trei turnuri de formă patrulateră. Turnul Nou de Poartă este unul dintre acestea. Construit pe latura nord-vestică a castelului avea atât rol de apărare fiind în acelaşi timp și turn de poartă. Este format dintr-un parter si trei etaje.Ultimul nivel are  o frumoasă galerie de lemn, adaugată în secolul  al XIX-lea.Parterul era boltit, prevăzut cu ziduri groase ,de aici putând pătrunde atât în închisoarea castelului cât şi în bastionul de tortură. Etajul întâi  este format dintr-o singură  cameră, ce are pe laturile sale estică si vestică câte un balcon închis, frumos împodobită cu un plafon casetat, în stil neo-gotic. În secolul al XVII-lea nivelurile superioare îşi pierd funcția de apărare fiind transformate în camere de locuit.Primul etaj poartă în prezent denumirea de  „Camera Domnițelor”șigăzduiește o expozițiedeosebit de interesantă,“Evoluţiaîntimp a CasteluluiCorvinilor”.

Înprezent, turnul reprezintă intrarea principală a Castelului Corvinilor, rol pe care îl îndeplinește încă din secolul al XVII-lea.

Bibliografie: Velescu Oliver, Castelul de la Hunedoara, Bucureşti, 1961.

Continuăm prezentarea elementelor constitutive ale puternicei fortăreţe  ridicată de către Ioan de Hunedoara în secolul al XV- lea, prin descrierea Turnului Toboşarilor. Denumit şi Turnul Estic datorită amplasării sale în partea estică a castelului,acesta este unul din cele patru turnuri circulare ridicate. Parterul este din zidărie plină, nivelurile superioare fiind reprezentate de o cameră a puşcaşilor şi de o încăpere circulară, pe console de piatră, cu acces dinspre Aripa Bethlen. La exterior, turnul a fost tencuit si pictat cu forme geometrice,astăzi foarte puţin vizibile. Camera puşcaşilor era  prevăzută cu trei guri de foc, înguste. Turnul a suferit de-a lungul timpului modificări, destinaţiile, intrările dar şi aspectul iniţial ale camerelor fiind modificate. Aspectul actual al turnului a fost dat de restaurările efectuate în secolul trecut.

Bibliografie : Oliver Velescu, Castelul de la Hunedoara

Alexandru Bogdan, Contribuţii arheologice la cunoaşterea evoluţiei  Castelului Corvineştilor de la Hunedoara

Povestea  Fântânii

În anul 1442 după victoria din luna septembrie pe râul Ialomița, pe lângă o pradă bogată, Ioan(Iancu) de Hunedoara a adus cu sine și mai mulți prizonieri turci la castel.

Gândindu-se cum i-ar putea face utili înainte de a-i vinde ca sclavi, și-a mai adus aminte că una dintre problemele cele mai mari ale castelului în caz de asediu era lipsa apei, care cel mai probabil era adusă cu multă trudă de la fântânile din împrejurimi. Așa că i-a venit o idee. Ce ar fi să le propună turcilor un târg. Zis și făcut:  a doua zi Ioan(Iancu) ordonă scoaterea prizonierilor din temniță și așezarea acestora în curte.

Sărmanii turci se gândeau la ce era mai rău crezând că le-a sosit ceasul, așa că mare le fu mirarea când auziră din gura lui Ioan(Iancu) propunerea: trei dintre ei urmau să fie eliberați dacă săpau o fântâna. Turcii, surprinși fiind și crezând că este o cursă, nu au avut curajul să se anunțe deoarece în perioada medievală exista o practică destul de generalizată în ceea ce privește cuvântul dat atât din partea turcilor cât și din partea creștinilor. Motivația morală era aceea că încălcarea unei înțelegeri față de necredincioși nu era considerată păcat, ba chiar era de dorit. După destul de mult timp de așteptare, trei dintre turci s-au decis și au ieșit în față. Mare le fu bucuria când au văzut că propunerea lui Ioan(Iancu) nu era o capcană și li se dau unelte de lucru, ciocan, daltă, găleată și că primesc în plus supliment la mâncare, așa că se felicitau bucuroși unul pe celălalt gândindu-se la rapida eliberare.

Dar sărmanii turci nu cunoșteau un amănunt semnificativ, și anume faptul că la Hunedoara, castelul era construit pe o stâncă. De acest lucru și-au dat seama la câteva zile de săpat după ce au ajuns la stâncă, dar nu au dezarmat. Motivația eliberării le-a oferit energia și tonusul necesar continuării lucrării. Au săpat turcii un an și nu au terminat, n-au terminat nici după 5, nici după 10 și nici dupa 15 ani. Îmbătrâniți de efort și de  perioada care între timp s-a scurs, cei trei turci s-au prezentat bucuroși înaintea proprietarului castelului. Nu mică le-a fost mirarea când au auzit că Ioan(Iancu), cel care le-a promis eliberarea, murise cu 1 an înainte(1456), iar în fața lor se prezentă noul proprietar, soția acestuia, Elisabeta Szilagyi care temându-se de răzbunarea turcilor, i-a condamnat la moarte. Turcii resemnați au cerut ca ultimă dorință, să le fie îngăduit a scrie o inscripție cu numele lor: Ali, Mehmed și Ibrahim, doar că cele 3 nume așezate într-o ordine anume și scrise cu literă mică reprezintă de fapt un text al Coranului care tradus înseamnă “Apa ai, dar suflet nu!”.

Inscripția se găsește la înălțimea de aproximativ 2,50 m, pe contrafortul exterior al capelei, situată lângă fântână.

 

Despre Muzeul Castelul Corvinilor
Str. Castelului nr. 1-3, Hunedoara, cod 331141

http://www.castelulcorvinilor.ro

TARIFE conform HCL nr. 527/2023

TAXE MUZEUL CASTELUL CORVINILOR PE ANUL 2024

 

Nr.

Denumire taxă

Cuantum

1

Taxe de vizitare - Adulţi

45 lei/pers

2

Taxe de vizitare - Pensionari

23 lei/pers

3

Taxe de vizitare - Elevi/studenţi

11lei/pers

4

Taxe de vizitare grupuri organizate >20 persoane  - Adulţi

35 lei/pers

5

Taxe de vizitare grupuri organizate >20 persoane  - Pensionari

17 lei/pers

6

Taxe de vizitare grupuri organizate >20 persoane  - Elevi/studenţi

8 lei/pers

7

Taxa de ghidaj

50 lei –ghidaj limba română

80 lei – ghidaj limba străină

8

Taxa foto amator

10 lei/aparat

9

Taxa video amator

23 lei/ aparat

10

Taxa filmare

4.600 lei/ora

11

Taxa ghidaj multimedia

15 lei/dispozitiv

12

Taxa foto operator profesionist

150 lei/ora

13

Taxa închiriere Capela

1.750 lei/ora

14

Taxa închiriere sala evenimente private, altele decât petrecere

2.300 lei/oră/sala

15

Taxa utilizare replici exponate

150 lei/obiectiv/zi

16

Taxa demontare expoziții

910 lei/expoziție

17

Taxa utilizare spațiu Curtea Husarilor oficiere casatorii

1.750 lei/ora

18

Taxa vizitare parțială (când se poate vizita numai 50% din castel)

23 lei/pers. adulți

8 lei/pers pensionari

6 lei/pers elevi/studenți&

09 Noiembrie 2018

Vă așteptăm la GRĂDINA ZOOLOGICĂ HUNEDOARA!

Gradina zoologica Hunedoara situata pe strada Padurii f.n. este amplasata in municipiul Hunedoara la limita ariei protejate "Padurea Chizid", apartine de Consiliul Local Hunedoara si este administrata de Primaria municipiului Hunedoara, cu sediul in Hunedoara, str. Libertatii nr. 17.

Vezi mai mult
09 Noiembrie 2018

Biserica poleită in aur !!! Cea mai veche biserică ortodoxă din Hunedoara, la fel de veche ca ...

Biserica Sfântul Nicolae din Hunedoara a fost ridicată în urmă cu aproape cinci secole, potrivit istoricilor, şi este cel mai vechi lăcaş ortodox din municipiul Hunedoara.

Vezi mai mult

Primarul Municipiului Hunedoara

DAN BOBOUȚANU

PSD ales în 27.09.2020

email: primar@primariahunedoara.ro

tel: (0254) 716 322 - secretariat

 

Program audiențe: miercuri, ora 9:00

Galerie foto

Galerie foto

Galerie video

Galerie video

Vremea în Hunedoara

15°C

max 14°C - min 15°

HUNEDOARA

Duminică, 21 aprilie 2024

Curs valutar

Duminică, 21 aprilie 2024
  • EUR

    1 EUR = 4.9764 RON

  • USD

    1 USD = 4.6687 RON

  • GBP

    1 GBP = 5.8125 RON

Certificări

Guvernare transparenta deschisa si participativa