comunicat eveniment

Strategie pentru dezvoltarea orașului: se pot atrage 7 milioane de euro

Primăria municipiului Hunedoara a găzduit vineri, 10 noiembrie 2017, o conferință de lansare a proiectului „Dezvoltare Locală Plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC) în municipiul Hunedoara”. Municipiul Hunedoara este beneficiar al acestui proiect, ]n parteneriat cu Fundația Centrul de Asistență Rurală Timișoara și SC Lideea Development Actions SRL Deva.

Proiectul este cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020, Axa prioritară 5 Dezvoltare locală plasată sub răspunderea comunității, Obiectiv tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricăror forme de discriminare, Obiectiv specific OS 5.1 “Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate (romă și non-romă) din orașe/municipii cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității rome, prin implementarea de măsuri/operațiuni integrate in contextul mecanismului DLRC”. Durata de implementare a proiectului este de 3 luni, în perioada 07.09.2017 – 04.12.2017, iar valoarea totală eligibilă a proiectului este de 217.296,31 lei.

Dezvoltarea Locală Plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC) este noul instrument de dezvoltare teritorială propus de Comisia Europeană pentru perioada de programare 2014-2020 în vederea combaterii sărăciei și a excluziunii sociale de la nivel urban, prin stimularea implicării comunităților în dezvoltarea locală, prin formarea unui parteneriat local și implementarea unor Strategii de Dezvoltare Locală (SDL).

La întâlnire au participat și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara, iar la final au fost premiați 30 de elevi care au luat parte la un concurs de desene în cadrul acestui proiect.

„Suntem pe punctul de a face o strategie pentru câștigarea unei sume extraordinar de mari pentru municipiul Hunedoara. Este vorba despre un total de 7 milioane de euro. Evident că în momentul de față am accesat fonduri în cadrul PNDL 2, pentru tot ce înseamnă infrastructura școlară din municipiul Hunedoara, pe fonduri europene facem reabilitările unor școli. Prin acest proiect, dacă avem sorți de izbândă și obținem finanțarea, avem oportunitatea de a mai prinde, pentru reabilitări, niște școli sau grădinițe din anumite zone defavorizate ale municipiului Hunedoara. De asemenea, mai avem finanțare pentru reabilitarea de locuințe sociale. În prezent, avem aproximativ 400 de locuințe sociale”, a declarat Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara. „Eu nu vă felicit acum, vă voi felicita după ce câștigați, împreună cu Primăria Hunedoara, aceste fonduri. Sunt convins că vom câștiga și vă mulțumesc pentru felul în care ați lucrat până acum și, de asemenea, le mulțumesc reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean pentru sprijinul acordat”, a mai spus Dan Bobouțanu.

Sunt 36 de beneficiari ai acestor proiecte la nivel național, iar Hunedoara este unul dintre ei. Suntem, deci, pe punctul de a concepe o strategie pentru atragerea unei sume foarte mari de bani pentru municipiul Hunedoara.

„Această strategie nu este doar mijlocul de a obține cele 7 milioane de euro – banii sunt limitați pentru această finanțare, dar cred că strategie aceasta și procesul prin care trecem pot să adune mai mulți oameni la un loc: pe noi, cei care lucrăm, pe cei aflați în sărăcie. Pentru acest proiect, avem nevoie de niște date, iar pentru a obține acele date, trebuie să te duci și să vezi cum trăiesc acești oameni, să te apropii de ei. Este un lucru foarte bun”, a spus Liliana Lucaciu, partener în proiect.

Este pentru prima dată când se înființează GAL-uri urbane. GAL-ul este ca un fel de agenție de dezvoltare regională, dar la o scară mai mică. Suntem, în acest moment, în faza de constituire a acestui grup de acțiune, care va avea în componență maximum 41% instituții publice și 51% entități private, inclusiv organizații neguvernamentale (ONG), reprezentanți ai asociațiilor de proprietari etc.

În elaborarea strategiei, care se face prin consultare publică, participă și reprezentanți ai societății civile. Așadar, persoanele interesate și dornice să se implice sunt așteptate să ia legătura cu Biroul Proiecte din cadrul Primăriei municipiului Hunedoara (datele de contact se regăsesc la finalul acestui articol).

„Aici se pune piatra de temelie pentru dezvoltarea municipiului Hunedoara”, a spus Maria Ștefănie, inspector general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara. „Cu această ocazie, se va face o analiză de nevoi sau, cum bine i-a spus domnul primar Dan Bobouțanu, o radiografie completă și corectă a zonelor marginalizate, pe baza căreia se pot stabili obiective strategice”.

Principalele rezultate ale proiectului:

  • GAL (Grup de Acțiune Local) înregistrat și înființat conform cerințelor DLRC pentru perioada 2014 – 2023.
  • un sondaj în teritoriul SDL
  • studiul de referință pentru punerea în evidență a caracteristicilor socio-economice, a grupurilor vulnerabile și problemelor fiecărei zone distincte din teritoriul SDL
  • cinci ședințe ale Comitetului Director
  • cinci întruniri publice de informare și consultare a populației din ZUM, minimum 250 de participanți
  • trei evenimente de conștientizare asupra dezvoltării durabile în rândul copiilor din școlile situate în ZUM – minimum 150 de participanți la evenimente.

Obiectivele specifice ale proiectului

  1. Elaborarea și adoptarea Strategiei de dezvoltare locală ca instrument de intervenție pentru reducerea sărăciei și excluziunii sociale înmunicipiul Hunedoara în zonele urbane marginalizate cu focalizare pe populația romă.
  2.  Crearea și operaționalizarea Grupului de Acțiune Locală, instrument eficace de atragere și mobilizare a resurselor și concentrarea lor spre prioritățile de intervenție stabilite prin Strategia de dezvoltare locală.

Fluxul procedural privind realizarea și implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală 2014 – 2023

» Implementarea proiectului „Dezvoltare Locală Plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC) în municipiul Hunedoara” – sprijin premergător pentru elaborarea SDL;

» Elaborarea și depunerea SDL de către parteneri în vederea finanțării – concurs național

» Evaluarea și selecția SDL depuse

» Selectarea și implementarea proiectelor aferente SDL selectate:

                                   » POCU:

  • educație
  • ocupare
  • consiliere și orientare profesională
  • campanii de informare și conștientizare

                                   » POR:

  • locuințe sociale
  • centre comunitare medico-sociale
  • unități de învățământ preuniversitar
  • spațiu urban degradat
  • spații publice urbane

„Eu cred că este unul dintre cele mai importante proiecte pe care le are municipiul Hunedoara, chiar dacă am început doar cu 50.000 de euro. De asemenea, este o radiografie importantă a societății, care va scoate în evidență nevoile locuitorilor. Este momentul ca reprezentanții societății civile, acei formatori de opinie de pe rețelele de socizliare, care îmi scriu mereu în privat, să se manifeste într-un cadru organizat, să ajute – fără să facă politică” – Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara

Proiectul este cofinanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020. Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne contactați prin e-mail la adresa proiecte@primariahd.ro; detalii suplimentare se pot obține și de la numărul de telefon 0786-048.704.

http://www.primariahd.ro/ziar/2017/05/proiect-de-investitii-pentru-elaborarea-strategiilor-de-dezvoltare-locala-la-hunedoara/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.