Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Liliana Circo

Dr. Liliana Circo vine de departe: este bucovineancă din Rădăuți, jud. Suceava, și-a făcut studiile la Cluj-Napoca și a ajuns la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara pentru că soțul ei, dr. Adrian Circo, este din Brad și lucrează tot aici, la Hunedoara. Dr. Liliana Circo profesează în spitalul hunedorean de cinci ani.

Unii medici sunt reticenți atunci când trebuie să vorbească despre ei înșiși, dar pune-le o întrebare despre meseria lor și ți-ai asigurat un dialog de calitate. O fire foarte caldă, dr. Liliana Circo a răsuflat ușurată când am trecut de la întrebările personale la cele despre dermatologie.

„Dermatologia este o specialitate foarte grea, deși nu pare. Este foarte frumoasă pentru că e vastă și nu îți dă voie să te plictisești niciodată. Practic, vezi patologie de peste tot; ai contact cu toate specialitățile. Aproape orice boală se poate manifesta și pe piele”, spune dr. Liliana Circo.

Din păcate, există multe cazuri de cancer de piele în Hunedoara – de fapt, nu doar în Hunedoara, în toată lumea. Problema stă în momentul diagnosticării. Dacă este diagnosticat la timp, cancerul de piele se vindecă. Între cauzele cancerului de piele, cea mai importantă este moștenirea genetică: dacă știți că aveți cazuri în familie, dr. Circo spune că ar trebui să vă faceți măcar un control de rutină pe an. De asemenea, este important să reducem expunerea la soare și să ne protejăm cu soluții cu factor de protecție ridicat atunci când stăm în soare. Recomand aplicarea cremelor dermatologice din farmacie cu factor de protecție (FPS sau SPF) de la 50 în sus.

Pe lângă cazurile de cancer care sunt foarte frecvente, hunedorenii mai suferă și de boli vasculare, periferice (varice, ulcere venoase), boli autoimune care se manifestă prin diverse erupții, psoriazis, foarte multe alergii. Pe acestea din urmă nu le putem preveni, dar pot fi tratate.