Dr. Paul Geru
Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Paul Geru

Cu greu l-am scos pe dr. Paul Geru, medic primar neurolog, din sala pe care o împărțea cu colegii săi de pe secția de Neurologie. Nu toți medicii sunt bucuroși de oaspeți, mai ales atunci când „oaspeții” vor să îi întrebe chestiuni personale, să-i fotografieze și să-i „pună pe Facebook”. Din fericire, odată ce începem să vorbim despre meseria lor și despre pacienți, cu toții se relaxează.

Dr. Geru vine din Timișoara, dar lucrează de cinci ani la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”, despre care a aflat de la colegii săi, care făceau gărzi aici. Astfel, după ce a terminat rezidențiatul la Timișoara, s-a angajat la Hunedoara.

Este căsătorit și are o fetiță. Pentru că spitalul hunedorean îi oferă condițiile adecvate practicării meseriei, nu se gândește să mai plece.

Dr. Paul Geru a ales neurologia pentru că este o specialitate interesantă și grea, în care rezultatele se văd în timp, nu sunt imediate. „De obicei avem de-a face cu boli grave – ne ocupăm mai mult cu accidentele vasculare cerebrale (AVC), care lasă sechelarități”, ne spune dr. Geru.

Ca neurolog la Hunedoara, într-o zi vezi cam 10-20 de pacienți (sunt 10-15 pacienți internați la fiecare medic, lor adăugându-li-se consulturile pe care medicul le face pacienților trimiși de la alte secții, iar o dată pe săptămână, fiecare neurolog are este de serviciu în policlinică, unde consultă 12-14 pacienți).

Ca să nu devenim „clienții” secției de Neurologie, suntem sfătuiți să eliminăm factorii de risc cardiovascular. Sunt importante prevenția, controlul regulat al tensiunii, tratamentul – acolo unde este cazul. Pe lângă fumat, și diabetul este o cauză importantă a AVC-urilor. La fiecare gardă sunt, în medie, două accidente vasculare cerebrale. „Pacienții sunt în general persoane vârstnice, dar avem și tineri cu astfel de probleme”, adaugă dr. Paul Geru.