Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Alina Silvia Florea

Începând cu data de 16 martie 2020 Spitalul Municipal ”Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara va avea în cadrul secției de Oncologie un nou cadru medical în persoana doamnei doctor Alina Silvia Florea. Nevoia spitalului de a avea încă un medic oncolog era imperioasă, având în vedere incidența tot mai crescută a pacienților diagnosticați cu cancer.

Oncologia este o specialitate complexă și dificilă, iar unul dintre tinerii profesioniști ai acestui domeniu este dr. Alina Florea, medic specialist oncolog. Născută la Deva, a studiat Medicina la Cluj și a încheiat perioada rezidențiatului în același centru universitar, în cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”. A efectuat și o perioadă de pregătire în acest domeniu, timp de 6 luni, în Franța.

Ce a stat în spatele deciziei de a urma vocația de a fi medic? ”Mi-am dorit să aleg o cale care să mă așeze în legătură directă cu oamenii. Liceul a fost unul cu profil real, mai precis informatică, dar deja, în clasa a XII-a alesesem să merg la medicină”, a fost destăinuirea doamnei doctor.

”Întâlnirea mea cu specialitatea aceasta și alegerea conștientă de a mă specializa în oncologie s-a produs în anul V de facultate, în principal pentru că pacienții mi s-au părut altfel, diferiți. A existat o afinitate, ceva care rezona între ceea ce eram și pacienții oncologici. M-a impresionat în primul rând suferința majoră a pacienților, în abordarea căreia consider că sunt necesare o pregătire și o disponibilitate deosebite. Hotărârea mea a fost foarte clară. A fost ca o provocare de a acoperi o nevoie în continuă creștere de servicii medicale de calitate în domeniul oncologic; a fost o provocare căreia i-am răspuns”, a mai adăugat dr. Florea.

În momentul de față, oncologia reprezintă un domeniu foarte vast în ceea ce privește cercetările efectuate pentru a înțelege mecanismele genetice și moleculare care controlează evoluția și răspândirea celulelor canceroase. Și, poate că, cea mai mare provocare a profesioniștilor este legată de explozia de informații care apar constant în acest domeniu.

În viziunea doamnei doctor ”oncologia este o știință care se ocupă de tratamentul activ al bolii. Ar trebui să se facă foarte clar distincția între oncologie și partea de paliație. Vorbim în cadrul oncologiei despre pacienții care își fac tratamentul și apoi își continuă viața. Nu este o fază terminală. Consider că aceasta este modalitatea corectă de a privi lucrurile. Merită ca pacienții să-și facă tratamentul pentru că, în fond, vorbim despre o boală cronică de lungă durată, și nu una iminentă, terminală.”

Pacientul oncologic are nevoie să fie informat corect asupra bolii (gravitate, metode terapeutice, accesibilitate la diferite forme de tratament). Incertitudinea este cel mai mare dușman al liniștii. Pacientul oncologic trebuie sprijinit, atât de către familie, cât și de către personalul medical să își ia propriile decizii. În lipsa unei informări corecte și oneste acest lucru nu este posibil.

Dr. Florea a subliniat faptul că abordarea pluridisciplinară este singura modalitate corectă de tratament în oncologie . Într-adevăr, în contextul unei avalanșe informaționale și tehnologice de excepție, este practic imposibil ca un singur medic să poată conduce și să supravegheze corect un tratament oncologic.

Și, pentru că un oncolog trebuie să facă față momentelor dificile, cum ar fi comunicarea cu un pacient oncologic, tânăra doamnă doctor Florea consideră că un lucru esențial îl reprezintă ”aplecarea față de pacient într-o manieră multidisciplinară”. Comunicarea cu un pacient în stare terminală este cea mai serioasă problemă în practica oncologică; este nevoie de o echipă complexă ce cuprinde pe lângă medicul oncolog curant, psihologi, medici psihiatri, medici de medicină paliativă, consiliere spirituală. ”Rolul medicului oncolog este de a fi până la capăt alături de pacient”, a concluzionat cu multă empatie dr. Florea.

Dr. Alina Florea s-a bucurat de o primire care a impresionat-o: ”Am fost plăcut impresionată de deschiderea cu care am fost primită aici, la Hunedoara; am primit informații la fiecare pas. Mi se pare, de asemenea, un lucru extraordinar existența atâtor specialități în cadrul spitalului.”

Munca doamnei doctor nu va fi una ușoară, dar Hunedoara avea nevoie de suplimentarea specialiștilor oncologi și ne bucură prezența ei în rândul echipei de profeșioniști a spitalului nostru. Îi urăm ”Bun venit!” și nădăjduim să aibă parte de un parcurs profesional încununat cu reușite.