Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Horia Ioan Talfeș

„Ce să vă mai spun despre mine?”, a început dr. Horia Talfeș interviul. „Ați acoperit deja în materialul despre colega mea ceea ce era de spus despre Urgență!”

Dr. Horia Ioan Talfeș a terminat facultatea de medicină la Cluj-Napoca, în anul revoluției: 1989. „Fac parte din generația care «se duce» și iată că, din păcate, nu vor să vină alți medici la Urgență”. După terminarea facultății, a fost detașat la Spitalul Județean din Focșani (jud. Vrancea), însă a venit revoluția și a fost detașat în capitală, la Spitalul 2 CFR și ulterior la Leagănul de copii. La București i s-a oferit un post de medic și o catedră de asistent universitar, dar nu a vrut să rămână acolo și s-a întors în Hunedoara natală.

„Începând cu anul II de facultate, am lucrat în cercetare în chirurgia vasculară la clinica Chirurgie 2 din Cluj-Napoca, cu profesorul Kaufmann. Lucrarea de diplomă mi-am făcut-o în colaborare cu Universitatea de Medicină din Quebec (Canada) și după ce mi-am susținut lucrarea de diplomă și a devenit publică, am putut să le trimit și lor rezultatele. Am primit o ofertă de post în cercetare la această universitate, dar… mi-a plăcut să stau acasă, așa că am refuzat. Nu am rămas eu nici în București, imediat după ce s-a terminat revoluția am cerut transferul, așa că nu am vrut să plec nici mai departe, peste ocean. Mai recent, am primit o ofertă de muncă în Londra, dar am refuzat-o și pe aceasta. În schimb, a plecat fiul meu în Germania, la Frankfurt, unde face rezidențiatul de cardiologie intervențională. El a terminat medicina la Timișoara”, spune dr. Talfeș. Soția domnului dr. Horia Talfeș este medic de familie.

A vrut să dea la Arhitectură, pentru că îi plăcea să lucreze frumos, să facă proiecte, însă pe vremea comunismului era o singură facultate de arhitectură în țară, la București, cu o concurență acerbă. Erau cel mult cinci locuri pe an pentru studenții veniți din țară, iar tânărul Horia Talfeș terminase liceul de matematică-fizică, nu artele plastice, iar șansele de admitere erau foarte mici. Nu îi pare rău că a ales medicina, în schimb. Astăzi, medicul Horia Ioan Talfeș este doctor în medicină, specialist urgențe medico-chirurgicale, medic primar medicină de familie, are competențe în homeopatie și ecografie și conduce probabil cea mai grea secție din Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”: Unitatea de Primire Urgențe.

Hunedoara fiind în anii 1980 un mare centru industrial, era în plan construirea unui spital de recuperare, însă cum combinatul siderurgic s-a închis și industria s-a prăbușit, au căzut și planurile pentru spitalul de recuperare.

„Problema este că toată populația care a lucrat în combinat, în siderurgie, în minerit este astăzi îmbătrânită, sunt oameni care vin la spital în scaune cu rotile așa cum i-ați văzut și aici, pe holul spitalului. Pentru ei chiar ne-ar fi utilă o clinică de gerontologie-geriatrie în Hunedoara”.