Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Bianca Georgiana Pîrvulețu

Doamna doctor Bianca Pîrvulețu este un medic tânăr care s-a alăturat recent echipei medicale de la Hunedoara lucrând de un an de zile în cadrul Compartimentului de Neonatologie a Spitalului Municipal din Hunedoara. Dr. Pîrvulețu are dublă specializare. Este medic specialist în Igienă și specialist în Neonatologie.

S-a născut, a crescut și și-a desăvârșit educația în municipiul Drobeta-Turnu Severin. Am întrebat-o, ca pe majoritatea medicilor intervievați până în prezent, cum și de ce a ales medicina: ”Am ales să urmez un liceu cu profil în biologie-chimie. Părinții mei ar fi vrut să devin dascăl și m-au îndrumat inițial să urmez pedagogia, dar am prins gustul medicinei prin clasa a X-a, studiind cu mult interes ”Anatomia omului” a lui Victor Papilian, primită de la un prieten care era medic rezident pe vremea aceea. Mi s-a părut un parcurs ce se anunța a fi dificil, dar mi-am făcut curaj și am ales, astfel, acest domeniu sau poate că medicina m-a ales pe mine. Oricum ar fi, sunt fericită pentru alegerea făcută”.

Doamna doctor este absolventa Universității de Medicină și Farmacie din Craiova începând cu anul 2010. Și-a finalizat rezidențiatul în 2018, la Clinica de Obstetrică și Ginecologie Bega din Timișoara și a muncit la începutul carierei medicale departe de pacienți. ”Îmi era dor de relaționarea cu pacienții, de partea clinică. Mi-am dorit să revin în spital, la modul propriu. Nu aveam contact direct cu pacienții, așa că m-am orientat către neonatologie și acum am parte de pacienții perfecți”.

Dr. Pîrvulețu a vorbit cu multă candoare despre micuții pacienți și ne-a spus că deocamdată nu a avut parte de provocări foarte dificile din punct de vedere profesional. ”Cred că cel mai greu este atunci când te confrunți, ca și medic, cu cazuri grave sau chiar cu decese ale bebelușilor. Mă rog să nu existe asemenea situații. De altfel, cazurile mai grave sunt trimise la Spitalul Județean Deva sau la Timișoara pentru că spitalul nostru are maternitate de gradul 2, în timp ce unitățile spitalicești menționate mai sus au maternități de grad superior. Dotările existente în spital necesită îmbunătățiri, întotdeauna e loc de mai bine, nu ne plângem foarte tare, dar am avea nevoie de incubatoare care se deteriorează relativ rapid fiindcă se sterilizează des, precum și de pulsoximetre, de exemplu. Cât privește ordinea și curățenia din compartiment, acestea sunt la superlativ”.

Însă, orice neajunsuri ar exista din punct de vedere tehnic, doamna doctor s-a arătat mai mult decât mulțumită de calitatea umană și profesională a colaboratorilor Domniei Sale. ”Am o relație foarte bună cu cei care-mi sunt colegi, atât neonatologi cât și ginecologi și aș vrea să-i amintesc aici pe dr. Roșu, dr. Biber, dr. Mitranovici și alții”.

S-a vorbit despre scăderea natalității. ”Hunedoara, ca municipiu, are o populație îmbătrânită. Natalitatea a scăzut și a crescut mult media de vârstă la care un cuplu are primul copil. Avem aproximativ 40-45 de nașteri pe lună, aici la Hunedoara, ceea ce înseamnă foarte puțini bebeluși”.

I-am cerut doamnei doctor un sfat pentru ca pacienții Domniei Sale să aibă parte de o stare de sănătate cât mai bună la venirea lor în lume. ”Sfatul meu se adresează mămicilor pentru ca, în mod indirect, să beneficieze de pe urma acestor sfaturi, bebelușii. Așadar, consider că este imperios necesar ca viitoarele mame să meargă pe tot parcursul sarcinii la controale în cabinetele medicilor ginecologi, să le fie urmărită evoluția sarcinii. Există situații în care mămicile nu cunosc problemele pe care le au cu sarcina și acest fapt este în detrimentul lor, dar și al viitorului copilaș.”

Am aflat că dr. Pîrvulețu s-a căsătorit recent. ”Locuiesc împreună cu soțul meu în Hunedoara. Ne place județul, iar Hunedoara, ca municipiu, este foarte bine poziționată, îmi place zona, în special Parcul Național Retezat, o arie superbă, dar și Castelul Corvinilor pe care l-am vizitat până acum de 4-5 ori, însă, mai presus de toate mă bucură căldura și ospitalitatea hunedorenilor”.