Compartiment Biblioteca municipală Hunedoara

Situată pe strada Brâncuşi, nr. 2, Bl. X2, a fost înfiinţată în anul 1950. A funcţionat în mai multe locaţii şi a avut un personal cuprins între 1 şi 3 bibliotecari. În anul 1973 a fost desfiinţată, iar o parte din fondul de carte a fost preluat de bibliotecile şcolare din municipiu. S-a reînfiinţat după câteva luni, cu subvenţii bugetare minime, iar din anul 1983 funcţionează în actuala clădire.

Biblioteca Municipală Hunedoara fiind bibliotecă publică, cu profil enciclopedic, este pusă în slujba comunităţii locale şi permite accesul nelimitat şi gratuit la colecţii, baze de date şi la alte surse proprii de informare necesare educaţiei permanente, petrecerii timpului liber şi dezvoltării personalităţii utilizatorilor, fără deosebire de statut social ori economic, vârstă, sex, apartenenţă politică, religioasă ori etnică; nu are personalitate juridică; este instituţie non profit finanţată de la bugetul local.

 

Structura Bibliotecii Municipale Hunedoara:

  • Serviciul Completarea, Evidenţa şi Prelucrarea Colecţiilor – completează şi constituie colecţiile de bază, colecţiile uzuale şi speciale prin catalogare, clasificare şi cotare şi alcătuiesc instrumente de informare: catalogul alfabetic, sistematic.
  • Serviciul Relaţii cu Publicul – asigură:
  • activităţi de lectură la sală:
    • Sala de lectură
  • împrumut pentru lectura la domiciliu:
    • Sala de Beletristică;
    • Sala „Victor Isac”;
    • Sala de Ştiinţă şi Tehnică;
    • Secţia de împrumut pentru copii;
  • evidenţa publicului cititor
  • evidenţa activităţilor specifice;
  • catalogul topografic al cărţilor.
  • Serviciul Biblionet(Programul „Biblionet”  este finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates).
  • Centrul de documentare istorie și civilizație românească (transilvană cu predilecție) – înființat în anul 2016, asigură servicii de împrumut la sala de lectură.

 

  • Orar – Luni – Joi, între orele 7.30 – 16

                      Vineri 7.30 - 13.30    

  • Telefon - 0254711549

 

În anul 2019, Biblioteca Municipală Hunedoara a oferit utilizatorilor săi, prin fondul de documente cu caracter enciclopedic, noutăţi editoriale, a organizat numeroase acţiuni, expoziţii şi lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, mese rotunde, ore educative, concursuri, dezbateri, a redactat materiale de informare şi prezentare utilizând resursele umane şi materiale de care a dispus, a încheiat o serie de parteneriate cu şcolile şi grădiniţele din municipiul Hunedoara, Școala Gimnazială Băuțar, județul Caraș-Severin, școlile din Ținutul Pădurenilor, Cenaclul Literar şi de Jurnalism „Victor Isac” din cadrul CARP „Speranţa” Hunedoara, Centrul Educativ „Copii şi tineri pentru comunitatea Europeană”, Subfiliala de Cruce Roşie Hunedoara, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, Centrul Social Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice, Centrul de zi „Lumină și speranță”, Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități Hunedoara.

În acest mod biblioteca a asigurat pentru comunitatea locală sprijinul informaţional – fundament pentru toate persoanele care studiază, citesc, se informează sau petrec timpul liber la bibliotecă.

Societatea evoluează, vrem sau nu vrem, timpurile se schimbă.Bibliotecarul trebuie să fie pregătit din timp pentru schimbare, pentru „şocul viitorului”.

Munca de bibliotecar este ca oricare alta cu zile bune şi mai puţin bune. Dar este minunată dacă îţi place să înveţi în fiecare zi ceva nou, să ajuţi alţi oameni, să răspunzi la diverse întrebări, să fii în centrul comunităţii. Adevărul e că oamenii nu ştiu  şi nici nu-i interesează ce se ascunde în spatele acestei activităţi, de la selecţie și  achiziţie până la aşezarea publicaţiilor în rafturi. Ei nu ştiu că pentru a ajunge la momentul în care cartea este oferită spre lectură, în bibliotecă, sau acasă, au loc o serie de operaţii complexe de natură intelectuală care presupun cultură şi pricepere profesională.

Oamenii epocii noastre sunt grăbiţi, nu au niciodată timp, răbdare şi pricepere să caute în  sursele  documentare din biblioteci. Ei au nevoie de cineva care să-i ajute în această treabă, economisindu-le timpul. Or, această persoană nu poate fi  nimeni altul decât bibliotecarul.

În urma proiectelor încheiate în anul 2019, au fost organizate de către bibliotecă 140 de acţiuni.

Pentru stimularea interesului cititorilor la lectură, am organizatexpoziții de carte nouă sau tematică, am sprijinit autorii de carte să facă lansarea cărții (recomandări prin mijloacele media, invitații, afișe, asigurarea spațiului lansării, prezentarea biografiei autorilor, prezentarea rezumativa a cărților noi sau a celor care se lansează direct, sprijinind pe autori în acest eveniment).

S-a împământenit prietenia dintre  Cenaclul literar şi de jurnalism „Victor Isac” din cadrul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Speranţa” Hunedoara şi Biblioteca Municipală. Împreună am organizat acţiuni de suflet pentru Hunedoara noastră. Membrii Cenaclului literar, majoritatea pensionari, au fost primii noștri învățăcei, beneficiind în cadrul Programului Biblionet, de ore gratuite în utilizarea calculatorului. Astfel, au putut să-și tehnoredacteze singuri cărțile, noi oferindu-le ajutor când l-au solicitat.

În perioada copilăriei are loc primul contact cu biblioteca, de aceea este foarte important ce impresie va lăsa această experienţă asupra perceperii ulterioare de către copil a instituţiei bibliotecare. De aici şi rolul bibliotecii pentru copii în formarea atitudinii pozitive faţă de bibliotecă, în formarea deprinderii de lectură permanentă, în educarea unui utilizator constant, fidel, interesat, pregătit.

Trăim într-o lume aflată în permanentă schimbare și transformare. Suntem caracterizați de graba suspectă în care trăim. Timpul parcă se contractă…

De multe ori ne punem întrebarea cum să convingem generațiile tinere să citească? Să îndrăgească cititul și cartea. Cred că primul pas îl face familia, unde copiii își văd părinții citind sau nu, apoi cadrele didactice.

În cadrul Programului „Călătorie în lumea cărților”, program adresat tuturor categoriilor de elevi, de la preșcolari la liceeni,cadrele didactice se pot înscrie printr-un simplu telefon, pentru: a face o vizită în bibliotecă, inițiere în lumea cărților și cum să devii cititor al bibliotecii.

Copiii, „oaspeți de seamă” ai bibliotecii, însoțiți de doamnele educatoare vor să vadă, cu ochii lor, cum arată un loc cu muuulte cărţi, ne jucăm împreună şi lecturăm povestioare scurte.

Cei mari vin pentru a face cunoştinţă cu universul bibliotecii, locul în care pot să se informeze pe orice temă din orice domeniu, dar pot găsi şi cărţi pentru lectura lor subiectivă, literară, cea care le deschide graniţele fanteziei şi este de fapt o aventură desfăşurată pe baza unei relaţii absolut personale cu cartea.

Fondul documentar „Victor Isac” a fost prelucrat separat de celelalte documente. Acesta oferă bibliografie pentru numeroase teme ca: filosofie, ştiinţă, cunoaştere, adevăr, religie, etică, pace, politică, libertate, evoluţionism, eugenie spirituală, act critic, înţelepciune, dictatură... astfel ne-a venit ideea alcătuirii unui dicţionar cu termenii folosiţi de domnul profesor, deoarece existau unii termeni care nu-şi găseau o explicaţie completă în dicţionarele enciclopedice sau de specialitate, aceştia necesitând explicaţii suplimentare adecvate şi completate de domnul profesor.

Centrul de documentare istorie și civilizație românească (transilvană cu predilecție) – înființat în anul 2016, asigură servicii de împrumut la sala de lectură.

 

Totul a început în urmă cu doi ani, la inițiativa domnului Valentin Orga, conf. univ. dr. la Facultatea de Istorie şi Filozofie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, director al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”, de a crea în cadrul Bibliotecii Municipale Hunedoara un „Centru de documentare – istorie și civilizație românească”. Este vorba de un Proiect prin care domnia sa, hunedorean fiind, a donat cărți de istorie și civilizație, publicații valoroase, unele destul de rare, adunate de-a lungul anilor, iar noi am amenajat spațiul, luând în gestiune aceste valori inestimabile.

Rolul acestui centru este nu doar de a pune la dispoziția celor interesați informație ci de a stimula cercetarea, formarea unor deprinderi de documentare, și, de ce nu, de a contribui la educarea patriotică a tineretului.

 

Ținând cont de Legea nr. 357/2018 pentru instituirea anului 2019 ca „Anul Cărții” în România și lansarea Programului național „România citește”,  am continuat evenimentele cu CARTEA în Hunedoara, organizând diferite activități, în cadrul Campaniei  „Hunedoara citește”

Programul s-a desfășurat în toate unitățile de învățământ: grădinițe,  învățământ primar, gimnazial, liceal și a presupus provocarea la lectură a elevilor, în scopul încurajării lecturii și promovării acesteia. În acest sens am achiziţionat cărţi, specifice vârstei, să nu fie în programa şcolară, dar care sunt acum în „trend” iar copiii le citesc cu drag. Desigur, aceste cărţi au fost dăruite, bibliotecii claselor provocate la citit, pentru cercul de lectură. Programul continuă şi anul acesta când vom afla părerile şi propunerile elevilor în urma citirii cărţilor.

Cadouri de Crăciun pentru copiii abandonaţi şi bunicii uitaţi- La inițiativa Subfilialei de Cruce Roșie Hunedoara, ne-am propus, ca în fiecare an, să bucurăm copiii și bunicii din centrele de plasament din municipiu. Astfel, am iniţiat strângerea de cadouri, frumos ambalate, pe care le-am oferit celor care au același drept la fericire ca și noi: Centrul Social Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice,Centrul de zi „Lumină și speranță”,Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități Hunedoara.

Marşul cărţii - ediţia a XI-a

Este o realitate că mulţi elevi citesc din “constrângerea” notei şi astfel lectura nu mai este un act interiorizat, ei nu reacţionează emoţional, nu relaţionează cu “pădurea narativă” sau, mai rar, cu cea lirică. De ce? Din cauza televiziunii, a internetului, a programului şcolar prea încărcat; sau cititul nu intră în sfera de interes a prietenilor; sau profesorii nu fac eforturi consistente, consecvente de a promova lectura, sau biblioteca nu le acoperă necesarul de lectură. Părinţii... Tot realitate este că nu mulţi părinţi mai găsesc timp liber pentru a se aventura în lectură.

Grupuri de copii din toate şcolile hunedorene, însoţiţi de cadre didactice, pornesc spre destinație (Biblioteca Municipală, platoul din fața Casei de Cultură, Galeria de Arte, Parcul Tineretului…), pe un traseu bine stabilit, „cărţile” purtându-şi copertele, „reporterii” intervievând cetăţeni hunedoreni, iar „cameramanul” filmând marşul.

Iată câteva întrebări care au fost puse: „Ce înseamnă pentru tine/dvs. O CARTE BUNĂ?” „Care este ultima carte citită?”; „Ce carte dintre cele prezente aţi citit? Ce v-a impresionat?”; „Ce carte dintre cele prezente aţi citi? De ce?”; „De ce citiţi/nu citiţi?”; „Ce scriitor vă place? De ce?”; „Ce scriitor hunedorean cunoaşteţi?”; „Ce recomandaţi hunedorenilor?”; „Ce credeţi despre marşul nostru?” etc.

Acţiunea, organizată de Primăria municipiului Hunedoara şi Biblioteca Municipală în parteneriat cu Colegiul Economic „EmanuilGojdu” şi cercul metodic al profesorilor de limba şi literatura română, zona Hunedoara are acelaşi scop - incitarea la lectură.

Participanții la Marș au fost răsplătiți cu cărți.

Noaptea bibliotecilor – ediţia a VIII-a

Biblioteca Municipală Hunedoara, asemenea celorlalte biblioteci din județ și-a deschis porţile, începând cu ora 18, într-o campanie sub genericul „Noaptea bibliotecilor”. Evenimentul are ca obiective aducerea în prim-plan a cărţii, implicit a bibliotecii şi transformarea acesteia într-o casă primitoare pentru toţi locuitorii Hunedoarei.

Programul acțiunii:

  • Despre carte, în „Anul cărţii”, cu scriitoarea  Victoria Stoian.
  • Muzică clasică – Liceul Teoretic „Traian Lalescu” – secţia de muzică, prof. coordonatori: Adriana Cheţe, Camelia Damian, Maria Ienciu.        
  • Dans clasic – tango - Trupa „Piruet” – instructor Olena.
  • Dans de societate &Sceneta „Regizorul buclucaş” – Palatul Copiilor Deva- Filiala Hunedoara, Instructor Felicia Şerban
  • Muzică ambientală, stil medieval – Andre Chosen.
  • Muzică folk – Felicia Pop.
  • Prezentarea bibliotecii.
  • Expoziţii de carte.
  • Vizionare filme.
  • Jocuri de rol filmate: diferite tipuri de elevi întârziați, diferite tipuri de părinți, caută cartea pornind de la personaje, interpretarea unor personaje după secvențe date.
  • Poveşti la gura sobei... până târziu în noapte...

Profesia de bibliotecar se confundă adeseori cu biblioteca însăși.

Încercăm să avem o bibliotecă după chipul și asemănarea cititorului, să ne constituim colecțiile după necesitățile celor care au nevoie de ele.

Bibliotecarii adevăraţi sunt  oameni modeşti, care stau la locul lor şi nu vorbesc prea mult în public, doar în cercul lor, adesea cu sfială şi măsură. Aceşti oameni tăcuţi, liniştiţi, răbdători aparent inerţi sunt mândri că sunt bibliotecari, sunt mândri că lumii lor au aparţinut şi Lucian Blaga, Ana Blandiana, G. Călinescu, M. Eminescu, M. Eliade, Elena Farago, I. H. Rădulescu, N. Iorga, Borges, Laura Bush şi lista poate continua.

Primarul Municipiului Hunedoara

DAN BOBOUȚANU

PSD ales în 27.09.2020

email: primar@primariahunedoara.ro

tel: (0254) 716 322 - secretariat

 

Program audiențe: miercuri, ora 9:00

Galerie foto

Galerie foto

Galerie video

Galerie video

Vremea în Hunedoara

6°C

max 6°C - min 6°

HUNEDOARA

Vineri, 19 aprilie 2024

Curs valutar

Vineri, 19 aprilie 2024
  • EUR

    1 EUR = 4.9763 RON

  • USD

    1 USD = 4.6625 RON

  • GBP

    1 GBP = 5.8158 RON

Certificări

Guvernare transparenta deschisa si participativa