Medicii Hunedoarei

Medicii Hunedoarei: Dr. Otilia Letiția Ignățel

Pe doamna doctor Ignățel am întalnit-o în Secția Boli infecțioase a Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, aceasta fiind medic primar în specialitatea boli infecțioase.

Bănățeancă, născută în Lugoj, a copilărit în satul Cliciova, județul Timiș, spunându-ne că e foarte mândră de originile ei bănățene, pentru că aceasta a reprezentat „cea mai frumoasă perioadă a vieții”. A terminat școala primară și gimnazială în Făget, iar cursurile liceale le-a urmat în Timișoara, în cadrul Liceului de Filologie-Istorie, Secția Chimie-Biologie. A sudiat medicina în Timișoara, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș”, pe care a absolvit-o în 1989. Întrei anii 1991-1995 s-a specializat în cadrul aceleiași universități timișorene.

Ca mulți alți medici dintre cei pe care i-am intervievat, și doamna doctor și-a găsit vocația devreme în viață. Ne-a mărturisit că încă din adolescență și-a dorit să fie medic, considerând că această profesie este în realitate o vocație care presupune implicare totală și care-i oferă medicului posibilitatea de „a-i ajuta în mod real pe oameni”.

Mi-am dorit încă din anii studenției să lucrez clinic, la patul bolnavului. Dintre toate disciplinele învățate în facultatea aceasta, studierea bolilor infecțioase mi-a plăcut cel mai mult datorită faptului că, în acele vremuri, era una dintre specialitățile unde majoritatea afecțiunilor aveau criterii clinice bine definite, iar diagnosticul se putea pune de cele mai multe ori doar pe baza acestor criterii.

Dr. Otilia Letiția Ignățel

După terminarea specialității, în ianuarie 1995, în urma concursului național susținut în București, la Spitalul Clinic Colentina, a ales, în urma repartiției, postul din cadrul spitalului hunedorean, fapt care i-a permis să fie mai aproape de părinți.

„Cu data de 1 februarie 1995 mi-am început activitatea în spitalul nostru, unde am fost primită cu multă căldură și prietenie de întreg colectivul de la acea vreme. Am debutat rapid, lucrând la patul bolnavului și în gărzi.

În prezent multe repere s-au schimbat, nu mai există acele criterii tipice învățate în anii facultății și în specializare, patologia este mult mai complexă, cazurile cu gravitate deosebită sunt mult mai frecvente, acestea necesitând o «baterie» mai amplă de investigații pentru susținerea unui diagnostic. Ne confruntăm cu pacienți care au, pe lângă afecțiunea pentru care sunt internați în secția noastră, și multiple alte comorbidități, astfel încât este necesară o foarte strânsă colaborare cu colegii de alte specialități clinice.

Dr. Otilia Letiția Ignățel

La finalul întâlnirii noastre, doamna doctor ne-a mărturisit că este foarte mândră să lucreze în spitalul din Hunedoara, unde medicilor li se oferă posibilitatea de a practica medicina la cel mai înalt nivel, grație dotărilor existente și, în același timp, că apreciază sprijinul constant al conducerii spitalului, precum și existența colectivului de medici foarte bine pregătiți și implicați profesional.

Am considerat de la bun început și rămân la părerea că profesia de medic îți conferă un mod de a trăi cu adevarat; luptând pentru oamenii bolnavi și pentru viața acestora, ai satisfacția că nu ai trăit degeaba”.

Dr. Otilia Letiția Ignățel