așa da! comunicat

Ziua de curățenie națională: 138.258 de voluntari în toată țara!

Let’s Do It, Romania! a transmis datele centralizate referitoare la Ziua de curățenie națională, care a avut loc în 21 septembrie 2019. Astfel, voluntari din 25 de județe ale României au participat la cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deșeurile din arealele naturale.

Rezultatele finale arată că 138.258 de voluntari au strâns 172.300 de saci cu deșeuri în România. La acțiune au participat voluntari din județele: Ilfov, Bihor, Botoșani, Vâlcea, Mehedinți, Constanța, Timiș, Satu Mare, Hunedoara, Ialomița, Tulcea, Mureș, Olt, Argeș, Neamț, Dolj, Suceava, Brașov, Cluj, Giurgiu, Maramureș, Harghita, Bacău, Bistrița Năsăud, Teleorman, Sibiu, Gorj.

Aceste rezultate ne bucură, ne motivează și ne dau speranțe reale că România se poate schimba și că românii își doresc să contribuie la curățarea țării de deșeuri, dar și să transmită mai departe un mesaj de sustenabilitate și de protejare a naturii.

Ștefan Buciuc, președintele Asociației Let’s Do It, Romania!
https://www.facebook.com/primariahunedoara/videos/369844987301304/

Acțiunea Let’s Do It, Romania! nu ar fi posibilă fără organizatorii locali din fiecare județ. La nivel național, peste 200 de voluntari au contribuit la organizarea celei mai mari mișcări sociale din România. La nivel internațional, peste 18.7 milioane de voluntari din 180 de țări au luat parte la cea mai mare mișcare civică de curățare a deșeurilor organizată vreodată – World Cleanup Day.

În 2020, Ziua de Curățenie Mondială este 19 septembrie, zi în care țări din întreaga lume vor organiza acțiuni de curățenie, menite să elimine deșeurile care sufocă natura.

Cifre relevante despre situația deșeurilor în România și în lume

  • Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)
  • Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. “Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ trei ori dimensiunea Franței (între 700,000 și 1,6 milioane de km pătrați)
  • În fiecare an, între 4,8 și 12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)
  • Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)
  • Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deșeurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012)
  • Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat
  • România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.

„Let’s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent asociația a implicat aproape 2.000.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50.000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică.